Непідзвітні нероби: "Боюся, що так до справжньої корупції і великих сум руки у НАЗК іще не скоро дійдуть" - Чорновіл

Екс-Народний депутат Тарас Чорновіл про антикорупційну діяльність української влади.
Тарас Чорновіл

"Якісь дивні у нас збіги виникають у нових антикорупційних органах. Про одну акцію, дещо схожу на помсту, яку НАБУ провело в Окружному адмінсуді Києва, розповіли вже усі канали. Про це теж далі напишу, хоча там не все так однозначно. А от помсту "вуйночки" Наталії Корчак Володимиру Гройсману таки дозволю собі прокоментувати, бо стосується теми, яку сам дуже добре знаю" - написав у своєму Facebook відомий політик Тарас Чорновіл, повідомляють Патріоти України.

"Так от, зовсім нещодавно прем'єр розкритикував членів НАЗК за бездіяльність і доручив Міністерству юстиції підготувати законопроект про можливість зовнішнього аудиту НАЗК за механізмом, який виписаний у законі про НАБУ. А це означає, що може виникнути правова підстава для відповідальності керівництва органу.

Відповідь не забарилася. Пані Наталія повідомила, що готує обвинувачення проти прем'єра через те, що він не відобразив у декларації за 2015 рік коштів, отриманих у формі виплати компенсації на виконання повноважень народного депутата України (тоді він ще був Головою Верховної Ради). Усе було б правильно й похвально – перед законом усі повинні бути рівними, якби не одне "але". Це не заробіток, не додаткові виплати чи доплати, а формально визначена законодавством компенсація витрат.

Самі ці компенсації колись ввела для нардепів ще прем'єр-міністр Юлія Тимошенко постановою Кабінету Міністрів, вона тоді переконувала, що депутати й міністри не повинні бідувати. Їх (компенсації) треба або повністю скасовувати, або міняти їх формальну підставу. Яким чином їх відображати в декларації і чи відображати взагалі – я в законі відповіді на це питання не бачив. Коли ще сам був нардепом, то добре пам'ятаю, як навіть нам надавали роз'яснення, що цю суму не можна й нема де відображати в декларації.

Зрештою, більшість депутатів так само вчинили й зараз, але пані Корчак вишукала нагоду, щоб із цього абсолютно безперспективного приводу розкрутити добрячий скандал... Оскільки вся решта доходів і видатків у Гройсмана виявилася відображена правильно, а там суми значно більші, то не покидає враження, що це така дріб'язкова помста ображеної пані-директорки.
Боюся, що так до справжньої корупції та великих сум руки в НАЗК іще не скоро дійдуть.

А щодо НАБУ та Окружного адміністративного суду міста Києва, то найімовірніше, що претензії до суддів цього суду можуть бути цілком аргументованими. От тільки сьогодні прес-служба НАБУ повідомила, що справа розслідується вже не менше як півроку, а з обшуками нагрянули чомусь щойно тоді, коли суд прийняв до розгляду дві справи стосовно самого НАБУ.

От якось так: не мали потреби нічого шукати, і справа зовсім не рухалася, як і щодо решти наших "кришталево чесних" суддів, а тут так раптово й ордер у районному суді міста Львова отримали, і детективів та спецпідрозділ підняли. Ніби ж усе правильно, а якось дуже вже на попередження схоже: "Не рухайте нас прекрасних, то ми до вас ніколи не прийдемо, а рушите, то чекайте гостей..."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...