"Неправильне" житло: Українцям придумали новий штраф

Вступив в силу новий закон, яким українців зобов'яжуть утеплювати будинки, а в іншому випадку будуть карати штрафами.

Закон «Про енергетичну ефективність будівель» передбачає проведення масового аудиту квартир і будинків на предмет їх енергоефективності, за результатами яких будуть видавати відповідні сертифікати, передають Патріоти України.
Передбачається, що вже з 1 січня 2019 роки для визначених років аудит буде обов'язковий, а за відмову або відсутність сертифіката передбачені штрафи.
Провести енергоаудит зобов'яжуть об'єкти будівництва, будинки із загальною опалювальною площею від 250 кв. м., в яких знаходяться органи влади і багатоквартирні житлові будинки, які беруть участь в держпрограмах фінансування енергоефективності. Цей сертифікат можуть також вимагати при укладенні договору купівлі-продажу або оренди будівлі.
Залежно від рівня енергоефективності будівлі, йому присвоять відповідну букву: від А (найвищий) до G (самий марнотратний). За липові сертифікати або їх відсутність (де це обов'язково) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн.
Першими нововведення повинні будуть освоїти ОСББ, які захочуть отримати державне співфінансування, а також бюджетна сфера.
Однак в законі багато недоліків. Наприклад, аудиторів може катастрофічно не вистачати. Перевірки повинні будуть виконувати енергоаудитори і фахівці з обстеження інженерних систем, проте їх кількість в країні поки не відома: фахівці стверджують, що на всіх охочих їх все одно не вистачить. «Енергоаудит на практиці відбувається так: фахівець виїжджає на об'єкт, бере необхідну інформацію, отримує на підприємстві технічні дані будинку, після цього проводить розрахунки в програмі. Але енергоаудиторів на всіх не вистачить. Тільки бюджетних будівель в Україні близько 8 тис., а житлових - 250 тис. Тому роботи, як видно, на роки», - говорить голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...