Нещодавно вирощування фундука вважалося абсолютно безперспективним заняттям в Україні: Про найбільшу плантацію лісового горіху (фото)

Найбільша в Україні плантація лісового горіха знаходиться в селі Холодна Балка, що біля Одеси.

Ще не так давно вирощування фундука вважалося абсолютно безперспективним заняттям. Однак в останні роки ситуація кардинально змінилася, передають Патріоти України.

"Те, що відбувається зараз з кліматом, насамперед постійне зменшення кількості опадів, призводить до системного падіння врожаїв пшениці. Метеорологи кажуть, що ситуація ускладнюватиметься, а це значить, що вирощувати пшеницю без поливу буде все складніше і складніше. Фундук вирощувати буде значно вигідніше", - розповідає творець плантації, засновник компанії Filbert Максим Шейко.

Рішення про закладення перших садів він прийняв ще 2014 року. Напередодні анексії Криму на півострові було закуплено 32 тис. саджанців фундука. Зараз більшу частину посадкового матеріалу підприємство купує в грузинському Зугдіді, де розташовуються потужності компанії Ferrero. Загальна площа, на якій збираються закладати сади, - 750 га. Поки що мають лише половину.

Фундук використовується у виробництві шоколаду і цукерок. Закупівельна ціна не опускається нижче €2,5 за кілограм нечищеного горіха. Найближчим часом в одеській компанії планують встановити обладнання для розколювання і очищення фундука, що дозволить збільшити ціну до €5-7 за кілограм.

Що стосується врожайності, то найвищі показники фундук дає у віці 6-8 років, це мінімум 2-2,5 тонни з 1 га. Якщо врахувати, що фундукові сади живуть по 50-70 років, то це більш ніж вигідний бізнес.

Джерело: Думская
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...