Несвята святиня, або Хто перетворив Києво-Печерську лавру у бізнес-центр

На території лаври запарковані найсучасніші моделі Mercedes, зі шкіряних салонів яких видряпуються товстопузі дядьки в рясах з кілограмовими золотим хрестами на шиях, – все це дуже далеке від віри, аскези та смиренності...

Про це у своєму блозі пише Артем Овдієнко, передають Патріоти України.

"Свого часу, як і всі українські провінціали, з кожним своїм візитом до Києва я мав перелік обов'язкових до відвідувань місць: Хрещатик, Майдан та Арка дружби народів, Гідропарк – якщо це було літо і, звісно, Києво-Печерська лавра.

Я досить далекий від церкви й не надто розумівся, що там і до чого. Єдине, що точно знав – усі гріхи з людини знімаються, якщо пройти під аркою входу до Лаври. Під якою саме достеменно не було нікому відомо, але той міф в голові в мене ще з першої шкільної екскурсії, точно пам'ятаю.

Коли переїхав до Києва і мав вихідні, як розумієте, список обов'язкових для відвідування місць у мене не помінявся, але став помічати, що неприємно ходити Києво-Печерською лаврою. Не те щоб мені некомфортно ставало в Лаврі, радше очікування не виправдовувалися – жадав якогось піднесення й умиротворення в душі, але цього не отримував. Намагався зрозуміти чому так, зрештою визначив подразники, які пригнічують мене під час відвідин Києво-Печерської лаври. І знаєте що найбільше? Ні, не хамовиті охоронці, і навіть не агресивні бабулі, які шиплять в спину. Найбільше мене пригнічували тамтешні священнослужителі.

Чудово розумію, що не можна узагальнювати, що і серед московських попів є чудові люди, які присвятили себе служінню Богові та допомозі вірянам. Утім, коли бачиш, як на території лавр запарковані найсучасніші моделі Mercedes, бачиш як зі шкіряних салонів видряпуються товстопузі дядьки в рясах з кілограмовими золотим хрестами на шиях – починаєш розмірковувати, що московський інститут церкви дуже далекий від віри, аскези та смиренності, що мала б бути притаманна святим отцям. Тому, в якийсь момент перестав ходити до Києво-Печерської лаври взагалі, аби ще більше не розчаровуватися.

Виявляється, поки не ходив до лаври, Московський патріархат фактично сплюндрував пам'ятку архітектури. У найдавнішому монастирському комплексі, якому тисяча років, звели готель, два ресторани та добудували собі житлові приміщення. Може здатися, що зведення будівель – це ж завжди добре. Утім, це було б добре, якби московські попи дитячий будинок так розбудовували і добудовували там нові й нові приміщення. Але ж вони все робили серед тисячолітніх історичних споруд, що внесені до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Навіть вже згадану арку перебудували. І хто ж це зробив, все ті ж московські попи, адже була замалою, тому під нею не могла проїхати важка будівельна техніка, щоб зводити у лаврі готелі й ресторани. Віра кажете? Не у цьому випадку і не з цією церквою!

Крамольна річ, але гадаю, коли виженемо нарешті з лаври московських попів, було б непогано обряд екзорцизму чи то очищення влаштувати, бо святості, в тих колись намолених українцями стінах, зараз немає."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...