Невтішні прогнози: В Україні передбачили зростання цін на продукти і паливо

До початку осені в Україні очікується подорожчання товарів, послуг, деяких продуктів та окремих видів палива.

Як пише "Сегодня" це пов'язано з поганим урожаєм, нестійкою погодою, підвищенням зарплат і невизначеність з імпортом енергоресурсів, передають Патріоти України.

На паливному фронті України поки відносно спокійно, впевнені експерти паливного ринку. Причина в тому, що два традиційних фактори - ціна нафти і курс гривні - сприятливі: нафта і долар не дорожчають.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн говорить, що тенденція до зниження ціни на бензин марки А-95 триватиме протягом другої половини літа. Вартість впаде мінімум на гривню, тобто нижче 24 грн/л.

"Ми бачимо, що вже відбулося зниження цін, і думаю, що воно буде продовжуватися", - сказав експерт.

З ним згоден і директор спецпроектів НТЦ "Псіхея" Геннадій Рябцев, який говорить, що бензин і дизель навряд чи подорожчають, а подешевшати можуть, оскільки їхніх запасів достатньо. А ось вартість скрапленого автомобільного газу буде коливатися до кінця літа вгору-вниз у межах 10%, або 1-1,1 грн за літр, прогнозує Рябцев.

За його словами, через зростання споживання газу після 2010 року свого газу Україні вже не вистачає, і багато що залежить від імпорту: "Ситуація з поставками газу знову невизначена - неможливо сказати, якими будуть обсяги контрактів з білоруськими і російськими трейдерами і чим їх замінити, якщо поставки скоротяться".

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко чекає протягом липня-серпня подальшого "повзучого" зростання вартості промтоварів і послуг.

"Уже подорожчав транспорт (наприклад, метро в Києві - на 25%, наземний транспорт на 33%, або на 1 грн). Це може послужити сигналом для регіонів, де вартість проїзду набагато нижча. Приблизно на 10% подорожчав і літній відпочинок. У липні позначиться здешевлення овочів, молока, тому інфляція може арифметично виявитися нульовою, а в серпні можлива навіть дефляція. Але через тривале зростання зарплат (після підвищення мінзарплати до 3200 грн) ціни на послуги і промтовари вже підвищуються. Перш за все це видно по цінами на будматеріали, які через традиційний літній сезон дорожчають на очах. До вересня можливе зростання цін на промтовари і послуги на 8-10%", - сказав він.

Щодо продуктів думки експертів розділилися. Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко не очікує дешевих овочів і фруктів: "У кращому випадку ціни на них залишаться на нинішньому рівні, оскільки дуже поганий урожай".

За його прогнозами, вартість борщнабору може скласти в середньому 18 грн/кг замість 9 грн/кг.

А аналітик Української аграрної конфедерації Дмитро Дейна все ж обіцяє, що ціни на овочі впадуть до кінця літа на 20-30%. Причина - через морозну весну урожай запізнився.

За його попередніми прогнозами, картоплю продаватимуть по 4-6 грн/кг (зараз близько 10 грн), капусту та моркву - по 6-8 грн/кг (11-16 грн), буряк - 5-7 грн/кг (7-8 грн), цибулю - по 5-8 грн/кг (10-12 грн).

Тим часом в Україні стало менше готівки - за даними Нацбанку, на 1 липня у країні грошова маса кешем становить 331 млрд грн. Це на 10 млрд менше, ніж півроку тому. Як підрахували в НБУ, зараз на одного жителя країни припадає по 66 банкнот і 291-й монеті різних номіналів. Рік тому було по 65 банкнот і по 278 монет на кожного, що пояснюється меншим обсягом готівки - тоді в обороті перебувало 307,4 млрд грн.

За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, причина зменшення обсягу готівки - зростання розрахунків платіжними картками, а саме кількість готівки в країні впливає на ціни лише опосередковано.

"Чим більше готівки, тим менша їхня швидкість обороту в схемі "гроші - товар - гроші", тим вища вартість товарів і послуг, - роз'яснив Охріменко. - Але у нас фактично сума готівки зменшилася на величину зростання безготівки в роздробі. Безготівковий розрахунок вигідніший для бізнесу - не треба інкасувати готівку. Теоретично це повинно в майбутньому знизити ціни, тому що та ж торгівля отримує невеликий прибуток за рахунок скорочення витрат".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...