Німецький експерт розповів, як не платити за "комуналку"

Майже 7,5 тис. українців установили вдома автономні сонячні електростанції станом на кінець 2018-го. Чотири роки тому таких було лише 20.

Ганс-Йозеф Фелль

Радник з питань енергетики та зміни клімату німецького Бундестагу Ганс-Йозеф Фелль розповів про відновлювальну енергію в Україні і світі, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Залишилося 19 років до моменту, коли останній енергоблок в Україні перестане бути придатним. Що станеться, якщо до того часу ми не встигнемо перейти на відновлювану енергію?

Це треба зробити набагато швидше, ніж атомні електростанції стануть не придатними. До 2037 року вони нестимуть велику небезпеку людству. Поширюватимуть радіоактивні викиди, які впливають на здоров'я людей. Вироблятимуть атомне сміття, що не піддається переробці. Небезпека і нестабільність від Чорнобиля існуватиме і надалі. Шлях з відновлюваними джерелами енергії приводитиме до захисту від кліматичних змін. Це в силах зробити Україну незалежною від енергопостачання з інших держав. Досягти її можна за 15 років, якщо починати вже зараз.

Плюси очевидні: дуже багато робочих місць, часткова перемога над бідністю, бо люди не будуть витрачати кошти на енергію. А деякі навіть зароблятимуть на її виробництві.

Український парламент не налаштований підтримувати розвиток альтернативних джерел енергії. Якщо нічого не зміниться, Україна буде потоне у вже існуючих проблемах. Країна буде вимушена купувати енергію за кордоном. Через це буде політично мертвою, бо лише виконуватиме вказівки, що диктують виробники.

Чому українська влада не зацікавлена у впровадженні відновлюваної енергії?

Атомна енергетика набагато дорожча, ніж відновлювана. В неї треба вкладати великі інвестиції. Через дозвільну процедуру багато керівників можуть отримати мільярди. Я говорю про корупцію. Це і є мотором, що рухає інвестиції в атомну енергію від урядів. Економічно вже немає жодного сенсу робити це. В українського уряду грошей нема, одні борги. З фінансуванням атомної енергетики заборгованість держави буде підніматися далі. Через це недоотримуватимуть кошти для розвитку інфраструктури та освіти, медицини.

Що маємо робити, щоб впровадити перехід за 15 років?

Треба робити великі роз'яснювальні кампанії для народу. Щоб підприємці, аграрії побачили і зрозуміли, які мають вигоди з цього впровадження. Щоб самі почали інвестувати. Крім того, необхідна законодавча підтримка. Актуальний закон по відновлюваним джерелам енергії лежить у Верховній раді і вже пройшов перше читання. Але він відверто поганий. Там прописаний вихід на аукціони з 2020 і 2022 року, коли інвестувати можна в більше 2 МВт у сонячній енергетиці і 3 МВт у вітровій. Через це жодна приватна особа, аграрій, село, приватне підприємство не зможе брати участь в аукціонах. Інвестиції дозволять зробити лише маленькій купці олігархів, які знову захоплять ринок.

Великі інвестиції у великі проекти також потрібні. Тому доцільно зробити аукціони від 40 МВТ і вище. Нижче цього показника мають далі працювати діючі "зелені тарифи" з гарантією на 20 років. Цей закон показує закінчення підтримки через тарифи до 2029 року. Це не є гарантованою фінансовою умовою для інвесторів. Так закінчаться інвестиції малого і середнього бізнесу у ці технології.

Закон ще можна змінити, за участі активістів зеленого руху. Держава має забезпечити підтримку тим, хто інвестує у повний цикл відновлюваних джерел енергії. Тобто вкладеться в у сонячну , вітрову, біологічну, водневу енергію і одночасно закупить накопичувачі. Так гарантуватиме постійне, стовідсоткове забезпечення енергією. Тоді будуть побудовані тисячі об'єктів, які повністю забезпечать країну енергією. У власників електромереж, як "Укренерго", не буде більше потреби вирівнювати ті спади чи підйоми, які продукує сонячні або вітрові джерела.Основною метою створення зеленого тарифу було заохочення розвитку нових типів енергоресурсівВ Німеччині давно поширена практика встановлювати сонячні панелі на приватних будинках. На скільки це реально в Україні?

Це не повністю не знайома для вашої країни практика. Діючий тариф вже заохотив багато українців. Приватні особи, які інвестують у відновлювальні джерела енергії, мають бути впевнені у своєму положенні і не очікувати втрат. Тариф, що буде оплачений на 20 років, забезпечить повертання інвестованого капіталу. Плюс до того матимуть рентабельність 5 відсотків. Тариф змотивував мільйони людей у Німеччині робити це.

Ми отримали великий ріст за рахунок кооперативів, що самоорганізувалися. 200-300 чоловік ввійшли туди зі своїм приватним капіталом, побудували вітропарк, біогазовий завод, велику сонячну електростанцію. Почали персонально заробляти на цьому гроші і забезпечувати свої села. Ця модель може бути в Україні дуже успішною. Тобто люди самі можуть стати енергонезалежними і по зеленому тарифу заробляти гроші.

Чи можна сказати, що точкою відліку для впровадження альтернативної енергії став Чорнобиль?

Чорнобиль мав великий вплив на німців. Були й такі люди, що вже в 1970-х роках відмовлялися від атомної енергетики. Але саме він зробив мільйони людей в Німеччині активістами зеленого руху. Мали страх зараження від радіації. Я сам повинен був захистити сім'ю і маленьких дітей. До 2000-го року держава не брала участь у цьому. Тільки коли до влади прийшли соціал-демократи і Партія зелених, створили закони, що відповідали запитам людей на підтримку альтернативних джерел енергії.

Я сам писав пропозицію цього закону в парламенті. Він призвів до ривку інвестування в альтернативні джерела енергії по всій Німеччині. І це в той час, коли вони були дуже дорогі. Як реакція на попит, почалась розвиватись промисловість у цьому напрямку в Китаї, Індії та США. Тому затрати на альтернативні джерела масивно впали. Зараз інвестувати в сонячну енергію дешевше, ніж у вуголь, газ, уран чи нафту.

Ми змоделювали всю Європу разом з Україною, де симулювали 100 відсоткове забезпечення відновлювальними джерелами енергії всіх секторів — електроенергії, тепла, транспортної та індустріальної енергії. Результати показали, що це можливо і не дорожче ніж сьогоднішня енергетична система. Відновлювальні джерела енергії не потребують сировини для спалювання, тому це дешевше. Через 5-6 років окупляється сонячна електростанція, а виробляє енергії вона від 30-ти до 40-ка років.Нові сонячні електростанції – це шлях до енергетичної незалежності та забезпечення додаткових робочих місцьНафта, газ - основа економіки Росії. Чи загрожують їй нові джерела енергії?

Протягом наступних 10-ти років вона відчує потребу переходу. Втратить своїх клієнтів в енергетичному секторі. Все більше людей перестануть купувати нафту і газ. Бо дешевше їздити на автомобілях зі сонячною енергією, яку ти сам виробляєш. Росія у найважливішому бізнесі понесе втрати, що повністю зруйнує її економіку. Якщо вже зараз не почнуть інвестувати у відновлювальні джерела енергії.

Існують потужні дискусії у їх уряді. Але та діяльність, яку вони проводять у цьому напрямку дуже замала, щоб вирішити проблему. Матимуть надлишок нафти і газу, але ціна на них падатиме. Втрата клієнтів і дуже дешеві енергетичні ціни стануть вбивцями для російської економіки. Те ж загрожує Саудівській Аравії, США, і іншим країнам, які спеціалізуються на видобутку нафти.

Таке ми вже бачили. В 2013 році ціна на нафту впала від 110 до 40 доларів за барель. В Росії виникли великі економічні проблеми. Потім ціна піднялася до 70 доларів, зараз менше 50-ти і вона ітиме далі вниз. Бо люди не будуть інвестувати в газ і нафту.

Ті підприємства в Україні, які і далі тримаються за традиційні джерела, отримають аналогічні проблеми. Частково українська економіка залежить від транспортування газу. І вони теж втратять клієнтів і об'єми. Тому Україна теж має від цього звільнитися.Ганс-Йозеф ФЕЛЛЬ допоміг забезпечити збільшення фінансування досліджень у сфері фотоелектрики, концентрування сонячної енергії, геотермальної енергії, біоенергії, акумуляторів для електричних машин.Партія зелених в Німеччині має політичний вплив, в Україні у них він не значний. Що б ви порадили нашим "зеленим"?

Стратегічно важливо для України, щоб їх політичний вплив відбувся. Найкраще, коли "зелена" партія має чітку програму. За її підтримки виборців, треба намагатись отримати реальну політичну владу.

Успіх "зелених" в Німеччині був достатньо великий, але тільки до 2005-го року. Потім ми перейшли в опозицію і можемо лише обмежено впливати на розвиток. Зі зміною різних урядів під канцлерством Меркель, вплив на екологію був обмежений. Але покращення екологічного стану може здійснюватись і без сильної "зеленої" партії. Замість неї можуть бути окремі програми в інших партіях, що зможуть підтримувати таку ініціативу. Депутати мають пролобіювати пункти, що стосуються екології, в середині своєї партії.Ганс-Йозеф ФЕЛЛЬ написав проект Закону про відновлювальні джерела енергії, який був прийнятий у 2000 році.Минулоріч Україна стала повноправним членом Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA. Що це означає на практиці?

Я з Германом Шером заснували її у 2009-му році. Ми бачили, що міжнародним атомно-енергетичним асоціаціям має бути противага. Тобто всесвітня адміністрація, що займатиметься відновлювальними джерелами енергії. Цей процес був успішним. На сьогодні 160 країн стали членами цієї організації. IRENA розробляє інформацію для всіх урядів своїх країн-членів про реальний розвиток відновлюваних джерел енергії. Україна може з тих знань, що зібрала Ірена, створювати свою політику у цій сфері.

Дональд Трамп вийшов з Паризької угоди про зміну клімату. Чи є якісь результати цього рішення?

Протикліматична політика Трампа страшна. Але вона в США підняла велику протидію. Багато людей, фірм, місцевих урядів в цьому напрямку почали працювати активніше, ніж при Обамі. Один з прикладів стала Каліфорнія. Там видали закон, що зобов`язує до 2040-го року перейти на 100 відсотків відновлювану енергію. Це дасть більше наслідків, ніж якби там притримувалися цілей захисту клімату Паризької угоди. Виходить, що через Трампа, клімат може покращитися.

Установка сонячних панелей на даху будівель стає все популярнішою останнім часом. Оскільки, завдяки вступу закону про "зелений тариф" власна сонячна електростанція є хорошою статтею доходу. Основною метою створення зеленого тарифу було заохочення розвитку нових типів енергоресурсів і створення сприятливих умов для інвесторів, що вкладають кошти в технології використання відновлюваних джерел електроенергії.

В США під час затяжної кризи наприкінці 1970-х уряд країни задумався про енергозбереження. Що стосується України, то "зелений тариф" був законодавчо закріплений тільки 2008-го. На даний момент він регулюється Законом України "Про електроенергетику", а також низкою інших нормативних і підзаконних актів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...