Нові горизонти "руського міра"?: Посол Росії в Боснії і Герцеговині застеріг від вступу країни в НАТО

Більшість населення Республіки Сербської виступає проти вступу Боснії і Герцеговини в НАТО, а ігнорування волі населення Республіки Сербської суперечить принципам Дейтонської мирної угоди.

Про це посол Росії в Боснії і Герцеговині Петро Іванцов заявив в інтерв'ю виданню Vijesti.ba, передають Патріоти України.

"Більшість населення Республіки Сербської виступає проти вступу Боснії і Герцеговини в НАТО, чиї цілі і завдання на сучасному етапі є зовсім непростими, але для багатьох людей вони не зрозумілі. Це не сприяє довірі сербського народу до Альянсу чи його ролі в конфлікті 1990-х років в Боснії і Герцеговині, Косові і Метохії", – заявив Іванцов.

За його словами, ігнорування волі населення Республіки Сербської суперечить принципам Дейтонської мирної угоди. Також він додав, що в Боснії і Герцеговині існує "серйозний розрив у суспільстві" з питання членства в НАТО.

Іванцов додав, що Росія не намагається вплинути або "струснути ситуацію" на Балканах, навіть більше, вона начебто "будує і розвиває" взаємовигідні відносини з усіма країнами на основі "рівності, діалогу і співпраці".

Дейтонські угоди стали мирною угодою і поклали край громадянській війні в Республіці Боснія і Герцеговина 1992–1995 років. Угоди було підписано 14 грудня 1995 року в Парижі лідером боснійців Алією Ізетбеговичем, президентом Сербії Слободаном Мілошевичем і президентом Хорватії Франьо Туджманом. Переговори в Дейтоні відбувалися за участю країн-гарантів: США, Росії, Німеччини, Великобританії та Франції.

Відповідно до Дейтонських угод, Республіка Сербська увійшла до складу Боснії і Герцеговини.

Відносини між Боснією і Герцеговиною та НАТО на стадії обговорення можливого членства з 2010 року.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...