Нові правила обміну зіпсованих купюр на нові набули чинності в Україні

Пошкоджені купюри можна буде обміняти за номіналом в відділеннях трьох банків. Магазини та ресторани не мають права відмовляти клієнтам і зобов'язані приймати зношені купюри.

З 2 січня в законну силу вступила постанова Національного банку України про правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти України, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу НБУ.
Відтепер в Україні можна буде здати зношені і значно пошкоджені гривні. Зокрема, банкноти, які втратили платіжні ознаки в результаті пожеж, повеней, забруднення хімікатами і т.п.
Такі банкноти будуть приймати відділення трьох банків - "ПриватБанк", "Ощадбанк" і "Райффайзен Банк Аваль". При цьому, купюри не будуть підлягати обстеженню.
У Нацбанку відзначили, що пошкоджені банкноти будуть упаковуватися з максимальним збереженням цілісності і передавати в НБУ як сумнівні для проведення досліджень разом із заявою та відповідною довідкою про вилучення / прийнятті банкнот.
Тепер українці, які мають в наявності зіпсовані купюри, можуть обміняти їх на платоспроможні гроші. Обміняти можна зношені, надірвані, склеєні або забруднені купюри. Головне, щоб можна було побачити серійний номер банкноти.
За словами головного спеціаліста департаменту грошового обігу НБУ Віталія Ковтонюка, якщо площа банкноти збереглася більш ніж на 55%, то клієнту вони обмінюються на місці. Якщо площа ушкодження більше, то купюру візьмуть на дослідження.
У магазинах розплачуватися можна тільки гривнями, які не викликають сумніву в їх справжності. Слід пам'ятати, що давати здачу пошкодженими купюрами в магазинах не мають права.
У банках "ПриватБанк", "Ощадбанк" і "Райффайзен Банк Аваль" зобов'язані без обмежень і безкоштовно обмінювати не придатні до обігу купюри.

"Якщо говорять, що десь надірвалося, склеєне скотчем, ми купюру не беремо - це не відповідає вимогам закону", - підкреслив юрист Сергій Войченко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...