Новітній спосіб шахрайства - міфи та реалії: Як злодій може обчистити вашу банківську картку у громадському транспорті (відео)

Користувачі соцмереж завзято обговорюють новий спосіб грабунку, коли шахраї знімають гроші з карток на відстані.

В інтернеті можна прочитати про загрозу лишитись без копійки на банківському рахунку просто в громадському транспорті чи на вулиці, йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Зняти гроші з картки шахраї нібито можуть за допомогою термінала – фото чоловіка з увімкненим терміналом у вагоні метро й сколихнуло юзерів. Одні кажуть, що аферист у години пік у натовпі притискає пристрій до сумок інших пасажирів та безконтактно знімає дозволену банком суму. Інші з цих гіпотез глузують.

У соцмережах завзято обговорюють новий спосіб грабунку на відстані у громадському транспорті в годину пік. Правоохоронці твердять, що про такі випадки чули, втім, жоден з потерпілих до них ще не звертався.

У кіберполіції розповідають, що із заявами про дивне зняття грошей до них не зверталися, втім такий спосіб шахрайства існує не лише в Україні, тому вони навіть мають підозрюваних. "Вчинення таких злочинів більш розповсюджене на території Європи. Відомо про такі випадки і спільно із європейськими колегами документується одна із груп", - розповіла речник департаменту Юлія Квітко.

Експерт у банківській сфері цьому не вірить. "За будь-який підтверджений випадок я особисто готовий дати 25 тисяч гривень", - обіцяє керівник міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов. Він пояснює, що серед усіх карток, що їх мають українці, безконтактних лише 7%, і виявити у натовпі, в кого і куди схований гаманець із такою карткою складно, а для зв’язку із терміналом потрібна мінімальна відстань. "Максимум 5 сантиметрів, щоби інформацію зчитати. В Україні не було, у світі не було. Це можливість, яка не підтверджена практикою", - твердить Карпов.

До того ж, за його словами, прив’язати пристрій до рахунку фізичної особи неможливо. Якщо ж за злочинний промисел візьметься підприємець, його рахунок банк умить заблокує, бо проходження лише безконтактних операцій одразу потрапить у моніторинг і вони будуть зупинені протягом лічених годин. Тому експерт називає чутки про нове шахрайство інформаційною бомбою, яку запустили в Росії ще два роки тому – і журналісти дійсно знайшли першоджерело обговорюваної фотографії. Світлина справді зроблена у московському метрополітені, а користувачі ще тоді припустили, що це не винахідливий шахрай, а звичайний кур'єр.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...