Новопризначений голова "Укроборонпрому" розповів про свої першочергові завдання

Днями державний концерн "Укроборонпром" отримав нового очільника – президент призначив на цю посаду гендиректора "Укрспецекспорту" Павла Букіна.

Його попередник Роман Романов звільнився зі скандалом – прем'єр-міністр Володимир Гройсман публічно порадив йому написати заяву, втім журналістам стало відомо, що Романов написав заяву за кілька місяців до закликів прем'єра.

Букін не квапиться критикувати попередника. У розмові з ТСН новий очільник "Укроборонпрому" розповів про свої першочергові завдання, чи можлива співпраця з Росією та як ставиться до корупційних скандалів, передають Патріоти України.

- Скільки ви даєте собі часу, щоб показати результат?

- Перше завдання, яке я перед собою ставлю, – це забезпечення потреб ЗСУ. Ми маємо поставляти якісно, вчасно і за найкращою ціною. І оптимізаційні процеси в цьому напрямі я розпочну найближчим часом. Вони будуть пов'язані з утворенням виробничих об'єднань за галузями, де головним стане одне з підприємств галузі і буде здійснювати оперативне управління – контролювати виробництво, якість, витрати операційні підприємств, інші витрати. Це перший етап, сподіваємось, він цього року закінчиться. Окрему увагу приділимо технологічній модернізації. На жаль, за часи незалежності стався відрив виробництва від науки. І самого виробництва, і підготовки кадрів.

- Які країни пріоритетні для Укроборонпрому?

- Ми маємо співпрацю з багатьма країнами, не хочеться применшувати роль того чи іншого партнера. Ми поважаємо всіх партнерів. Щодо країни з найбільшими обсягами – всім відомий контракт з постачання танків "Оплот", БТРів до Таїланду. Можу сказати, що Таїланду ми поставили більше 200 БТРів і зараз закінчимо контракт щодо постачання "Оплотів". Є і інші країни-партнери.

- Частина нашого експорту була зосередження на договорах з Росією. Наскільки зменшилась наша експортна частка у зв'язку з конфліктом з Росією?

- Військово-промисловий комплекс колишнього Радянського Союзу будувався відповідно до потреби збройних сил, яка тоді існувала і була спрямована на Захід. Звичайно, рівень кооперації був дуже високим не тільки з Росією, а і з іншими країнами колишнього СРСР. Більш того, до 2014 року тривала пряма співпраця між оборонними підприємствами України та Росії. Говорити, що попит на нашу продукцію після розірвання договорів зменшився – неправильно. Але обсяги експорту зменшились, якщо порівнювати з попередніми роками, оскільки збільшилися потреби Міноборони. Ви знаєте, що Міноборони отримало право вето на зовнішні поставки, якщо існує потреба міністерства, і це у 2014-2015 роках позначилось на нашому експорті. Зараз у нас механізм більш відпрацьований, вдалося знайти баланс експорту й імпорту і замовлення розподіляється на нормальних підставах.

- На скільки мільйонів було експорту 2013 року і 2017?

- Приблизно можу сказати по "Укрспецекспорту". 2013 рік – більше 500 мільйонів. Останні показники – більше 300 мільйонів.

- Тобто 200 мільйонів – це та частка, де Росія брала участь у замовленнях?

- Ні. Ця цифра пов'язана з тим, що в нас з'явилось державне оборонне замовлення, яке раніше було мізерним. Зараз підприємства завантажені і внутрішнім замовленням. Втім, щодо "Укрспецекспорту", при зменшенні обсягів експорту нам вдалося збільшити чистий прибуток.

- Скільки ви контрактів маєте на рік?

- Щорічно, у середньому, "Укрспецекспорт" постачає на близько 400 мільйонів доларів. Однорічних контрактів ми не маємо. Це, як правило, тривалі програми на 3-4 роки, які проходять довгі етапи узгодження. Переговори також можуть тривати роками.

- А що буває за невчасне та неякісне постачання?

- Штрафи. Досить великі.

- Скільки штрафів за минулий рік, цифру можете сказати?

- Це незначна цифра. Є окремі випадки, не системні.

- Ви маєте на увазі Мексику, коли недопоставили двигуни з Луганського авіаційного заводу?

- Кожен бізнес-процес – річ приватна. Іноді і Тойота свої автомобілі відкликає.

- Як би ви прокоментували скандали, пов'язані з фіктивними фірмами та "Укроборонпромом"?

- Я би не хотів робити голослівних звинувачень. Голослівні звинувачення наносять шкоду і суспільним відносинам, а бізнесу ще більше.

- Є кримінальне провадження і не одне.

- Це робота правоохоронних органів, встановлювати провину, і "Укроборонпром" всіляко співпрацює зі слідством. Я бачив репортаж, про який ви говорите. Ця проблема є не тільки в оборонній галузі і називається вона – зловживання. Я прийшов для того, щоб не було підстав у звинуваченнях у зловживанні.

- Ви можете визнати те, що більшість закупівель є непрозорими, оскільки здійснюються через агентів?

- Абсолютно не погоджуюсь. Закупівлі нині всі здійснюються через електронні майданчики і вся інформація є на сайті підприємства. Що стосується закупівель Міноборони – у нас постачання здійснюється майже за цінами собівартості, і ми не можемо оприлюднювати цю інформацію, тому що, звичайно, вона сильно відрізняється від експортної ціни, і оприлюднення цих закупівель може негативно позначитись на експорті.

- Коли закінчиться закупівля через фіктивні фірми-одноденки з непрозорою структурою власності?

- Ви ніби питаєте, як у відомій фразі, чи я вже кинув пити коньяк зранку. Коньяк зранку я не п'ю. І таких закупівель в нас немає. Якщо є якісь факти, то з ними розбираються правоохоронні органи.

- Два наших авіаційних підприємства жаліються, що не можуть поставити певні комплектуючі, бо співпраця була через Росію.

- Через те, що кооперацію з Росією було розірвано, ми зараз маємо можливість налагодити своє виробництво тих чи інших комплектуючих, або знайти замінники. Що стосується авіації – тут знайти замінники найскладніше.

- Але є можливість постачати певні комплектуючі без деталей, які виготовляє Росія, або ж через посередника, наприклад, в Румунії, отримувати необхідні російські деталі. Ми так можемо вчинити?

- Там, де є критична залежність, є таке поняття, як доцільність, пов'язана з обороною та нацбезпекою. Якщо є такий засіб, який має працювати в умовах бойових дій, і є необхідність у певних деталях, то ми шукаємо можливість поставити цей засіб у стрій.

- Навіть якщо треба поставити деталі з країни-агресора?

- В нас проведена велика робота з імпортозаміщення.

- Чи є якісь нині факти, коли постачаються комплектуючі з Росії?

- Ви знаєте, скільки в нас зараз авіаційної техніки стоїть "на приколі". Якби ми постачали б з Росії, то все, мабуть, літало б. Кооперація з РФ заборонена законом, а на 99,9% російські підприємства у підсанкційних списках і неможливо з ними працювати навіть через посередників.

- Ви виключаєте отримання комплектуючих з Росії чи доукомплектування нашої продукції у РФ?

- Так, виключаю.

- Ви можете сказати, взагалі, зловживань у галузі було більше раніше чи зараз?

- Більше тоді.

- Зараз менше крадуть?

- В країні менше крадуть, скажіть?

- Більше.

- В "Укроборонпромі" менше. На сьогоднішній день всі працівники оборонпрому заповнюють декларації, в тому числі електронні. Заповнюють навіть підприємства, які за законом їх мають не заповнювати. Наприклад, дочірні підприємства "Укрспецекпорту" за нормами закону не є юридичними особами публічного права тому, що вони створені "Укрспецекпортом", а не як у законі написано "органами виконавчої влади" і вони заповнюють ці декларації.

- Я уважно вивчила вашу декларацію, знайшла там тільки батьків, не знайшла дітей чи дружини. То ви завидний холостяк?

- Так.

- Тобто, ви не з ким не ведете спільне господарство?

- Спільне господарство ні з ким не веду.

- Скажіть, будь ласка, чому ви, людина забезпечена згідно з декларацією, орендуєте житло?

- Тому що є певні плани щось побудувати.

- Мені здається, що більшість чиновників, хто орендує житло, вони перестраховуються перед приходом правоохоронних органів.

- Ну, є таки варіанти також. У мене інша ситуація. Це особисте.

- Ви могли б розповісти, перед призначанням ви спілкувалися з президентом?

- Так.

- Які завдання він перед вами ставив, чому саме вас обрав?

- Я сподіваюсь, тому, що я здатен провести реформи. В системі оборонної галузі я знаю, як їх робити, і мені не потрібно витрачати багато часу для ухвалення відповідних рішень. Я думаю, саме через це.

- Підприємства, які скаржаться на відсутність замовлень через залежність від колишніх угод з Росією, кажуть, що вони скоро закриються ї їх спилять на металобрухт, ви їх можете забезпечити оборонними замовленнями? Наприклад, "Візар", "Артем" чи Красилівський завод.

- "Візар" має замовлення. "Артем" теж має замовлення і цього року в нього будуть замовлення.

- Я чула, що 5% від усіх експортних замовлень напряму іде до Адміністрації президента.

- Неправда.

- Чому?

- Чому не в АП?

- Так. Куди йде?

- Нікуди не йде.

- Чому ми тоді бачимо таку картину: на ринку одна ціна, а в нас утричі вища через агентів?

- Я вам казав на початку 80% витрат "Укрспецекпорту" – це заробітна плата і закупівля продукції.

- А 20% – агентські?

- Ні. Багато що, в них закладено, в тому числі й агентські. Але це світова практика і правила платити агентські закріплені у відповідних нормативних актах. Тому це частина збуту, маркетингові витрати.

- Дуже багато охочих в Україні з'їсти шматочок від цього оборонного пирога. Вам після призначення скільки людей вже зателефонувало?

- Дуже багато було дзвінків і sms.

- З пропозиціями зустрітися, обговорити питання?

- Це класична ситуація, вітали, але поки що ні з ким не зустрічався.

- Пашинський телефонував вам, щоби ви залишили його сина працювати?

- Ні, не телефонував. Із Сергієм Володимировичем я зустрічався, обговорював питання законодавчої реформи і він обіцяв всіляку підтримку.

- А його син залишиться працювати?

- А син Пашинського має право на працевлаштування? Мене вже запитували, але я хочу з кожною людиною розбиратися і якщо мені припаде вирішувати чиюсь долю адміністративно, то я хочу розбиратися: чи є для цього підстави і яка роль цієї конкретної людини в загальному результаті колективу.

- Ви визнаєте, що є певна внутрішня серйозна боротьба різних людей, зовнішній вплив, щоб якісь контракти виконувались через одних агентів, через інших?

- Це називається конкуренція. Є конкуренція в будь-яких інших постачальників, в тому числі і західних, і конкуренція іноді різних форм набуває.

- І законних, і незаконних?

- Тільки законних, в рамках правового поля.

- Була стаття, де зазначалося, що більшість працівників проходять перевірку на детекторі брехні, аби виявити, чи не є новачок співробітником українських спецслужб. Боїтесь контролю?

- Мені про цю практику невідомо. Ані в "Укроборонпромі", ані в "Укрспецекспорті" такої практики точно не було. Не вважаю, що така перевірка є якоюсь необхідною процедурою. Як юрист, можу сказати, що взагалі щодо застосування поліграфу є обмеження з точки зору прав людини.

- Ви відчуваєте вплив СБУ, служб безпеки інших держав, їхню цікавість щодо діяльності концерну?

- Діяльність "Укроборонпрому" – це частина зовнішньої політики країни. І звичайно є конкуренція, є бажання отримати якісь наші контракти чи завадити. Звичайно, ці питання перебувають під увагою спецслужб.

- Увагу яких спецслужб ви відчуваєте найбільше?

- Не готовий це коментувати. Найбільша протидія здійснюється з боку Російської Федерації і ця "конкуренція" відчувається.

- Яким чином?

- Надходить інформація від замовників, що до них звертаються і просять не давати технологію, не підписувати контракт. Такі випадки бувають, інформуємо про них спецслужби.

- Чи існує вплив заступника секретаря РНБО Гладковського на "Укроборонпром", чи це чутки?

- Гладковський є головою міжвідомчої комісії з військово-технічної співпраці. До роботи цієї комісії запрошуються як співробітники "Укроборонпрому", так і "Укроборонпром". Я особисто знайомий з Олегом Володимировичем, постійно спілкуємося по роботі. Жодних пропозицій від нього щось негідно зробити не надходило. Лише гідні пропозиції.

- Він є одним з бенефіціарів компанії "Богдан". "Укроборонпром" щось закупає у "Богдана"?

- Ні, наскільки мені відомо, не закуповує.

- А вплив на закупівлі Гладковський має?

- Не має, міжвідомча комісія не має жодного впливу на закупівлі "Укроборонпрому".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...