Новий командувач АТО: Колишній російський солдат і герой України

Михайло Забродський - один з легендарних офіцерів ЗСУ, який брав безпосередню участь в найголовніші події війни на Донбасі.

Михайло Забродський

У командуванні операції на Донбасі відбулися серйозні зміни. Командувач до початку листопада 2017 генерал-лейтенант Олександр Локота, перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ замінений на генерал-лейтенанта Михайла Забродського, командувача високомобільних десантних військ ЗСУ, - передають Патріоти України із посиланням на "ДС".

Він бойовий генерал, Герой України, відомий перш за все рейдом десантників по тилах противника в липні-серпні 2014 року.

Нове призначення формально пояснюють тим, що в ході ротації більшу частину угруповання на Донбасі стали складати аеромобільні частини.

Михайло Забродський був в числі перших військових, хто вступив у війну на Донбасі навесні 2014 року. На посаді командувача легендарної 95-ї окремої аеромобільної бригади полковник Михайло Забродський став першим серед десантників Героєм України.

Народився майбутній генерал в 1973 році в Дніпропетровську, в сім'ї потомствених військових. Закінчив Військову інженерно-космічну академію імені А.Ф. Можайського в Санкт-Петербурзі, послужив в російській армії.

Ось як він згадував про цей період життя в одному з численних інтерв'ю: "Я народився в Дніпропетровську в родині військових. Батько мій служив. Дід служив. Навіть дружина - офіцер. Я сам теж завжди хотів бути військовим. Відповідну освіту здобув в Санкт-Петербурзі . Після навчання підписав контракт і залишився в Росії на п'ять років. А потім вирішив повернутися додому ".

Так в 2000 році він опинився в складі 95-ї окремої аеромобільної бригади на посаді командира взводу. З бригадою йому пощастило - вона завжди була, що називається, "на увазі" - брала участь в парадах, але найголовніше потрапила під різні програми міжнародної військової допомоги. І молодого і перспективного офіцера командування помітило і відправило на навчання в США. Тут він в 2005-2006 роках пройшов навчання в Коледжі Командування Армії і Об'єднаного Командування начальників штабів (United States Army Command and General Staff College).

Це безпосередньо позначилося на його кар'єрі - вже в 2009 році він в званні підполковника був призначений начальником штабу бригади, а вже восени став командувати українським контингентом в Косово.

У січні 2013 року Забродський був призначений командиром 95-ї окремої аеромобільної бригади. На цій посаді він і зустрів війну на Донбасі.

Першою бойовою операцією стало звільнення Слов'янська, зокрема його бійці відбили у бойовиків стратегічну висоту - гору Карачун. "Це була нічна висадка повітряного десанту на гору Карачун, яку обороняли якісь казацькі війська або щось в цьому роді. Був короткий нічний бій, в результаті якого штурмова група 95-ї бригади встановила контроль над горою і спільно з підрозділами Нацгвардії обороняла її близько двох місяців. У перший період були постійні погрози штурму, артилерійський вогонь з житлових кварталів Краматорська і Слов'янська. Нам по радіо ставили ультиматуми, що цієї ночі для нас все закінчиться. Другий період - коли гора Карачун використовувалася уже як база для ведення маневрених дій навколо Слов'янська. Ми виходили з Карачуна, виконували певні дії і поверталися назад ".

Ще одним досягненням десантників бригади в цілому і командира зокрема став рейд в тил противника влітку 2014 року. За два тижні бригада пройшла 470 км від Слов'янська до Маріуполя уздовж російсько-українського кордону. Цей рейд дозволив пробити "коридор" для виходу з оточення українських підрозділів: на початку серпня вдалося вивести понад 3 тисяч солдатів і офіцерів і 250 одиниць техніки.

24 серпня 2014 року саме Забродський командував зведеним парадним батальйоном учасників АТО на параді на честь Дня Незалежності. А за день до цього отримав звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка".

З березня 2015 р - командувач високомобільних десантних військ України. У червні 2015 командував українськими силами під час невдалої спроби російсько-терористичних військ захопити Мар'їнку. Після провалу в Мар'їнці серйозних спроб почати наступ ворог на Донбасі більше не робив.

Під час війни Забродський продовжував своє навчання. Зокрема, в червні 2017 роки закінчив Національний університет оборони України, отримавши диплом магістра.

Не виключено також, що в разі вступу в силу так званого закону про "реінтеграції Донбасу", саме Забродський очолить майбутній Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ. Якщо це станеться, то до суто військовим повноважень нового командувача додадуться і цивільні, оскільки Об'єднаний штаб повинен буде виконувати і частину повноважень нинішньої Військово-цивільної адміністрації.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...