Новий курс для країни? - Політконсультанти Трампа та Орбана допомагають леді Ю

За інформацією ЗМІ, окрім американських консультантів, вона співпрацює і з українськими технологами Віктором Котигоренком та Віктором Войналовичем.

Політтехнологи з компанії Avenue Strategies — Джордж Бірнбаум (у центрі) та його колега Влада Галан (праворуч)

Восени 2017 року до Києва зі США прилетів політичний консультант Джордж Бірнбаум. За понад 25 років на ринку політичного консалтингу він допоміг здобути або зберегти владу таким суперечливим діячам, як угорський прем'єр Віктор Обран чи президент Азербайджану Ільхам Алієв, передають Патріоти України.

А у 2016-му — стати президентом США Дональду Трампу. Під час виборів працював у команді Баррі Беннетта — старшого радника Трампа, а відтак став партнером його компанії Avenue Strategies. Доки його колишній клієнт облаштовувався в Білому домі, Бірнбаум шукав собі нових.

До України він приїхав разом з колегою по Avenue Strategies 29-річною Владою Галан. Вона знає російську мову, адже народилася та провела дитинство в Одесі.

У Києві Бірнбаум і Галан вели перемовини з Юлею Тимошенко — головою партії «Батьківщина». У березні цього року компанія Avenue Strategies повідомила, що починає офіційно просувати імідж Юлії Тимошенко в США.

Утім, біографія американських консультантів свідчать: передусім вони спеціалізуються не на лобізмі, а на веденні виборчих кампаній. Водночас в Україні фактично розпочалася підготовка до президентських виборів, запланованих на 31 березня 2019 року.

Що відомо про американських політичних консультантів, і який імідж вони створюють клієнтам, — у матеріалі Громадського.

Делікатне питання

Тема політичних консультантів — одне з табу в українських політиків. Зазвичай вони спростовують будь-яку інформацію про співпрацю з політтехнологами.

Для політиків ця тема незручна, адже послуги технологів коштують недешево. Натомість кандидати в депутати чи президенти не люблять детально пояснювати, звідки беруть гроші на вибори. Технологи ж утримуються від коментарів через умови контракту, однією з яких зазвичай є конфіденційність.

Консультанти не завжди отримують за послуги «білу» платню. Для американського технолога Пола Манафорта інформація про співпрацю з колишнім президентом України Віктором Януковичем та російським олігархом Олегом Дерипаскою обернулася судовим процесом у США.

Однак інформація про політичних технологів важлива, адже політики, зокрема й українські, люблять наголошувати — вони представляють інтереси суспільства та йдуть до влади відстоювати принципи, які розділять їхні виборці. Тож влада для них повинна бути інструментом для втілення змін.

Натомість, якщо політик наймає політичного технолога, це ставить питання не лише, де він узяв гроші на оплату таких послуг, але й наскільки щиро політик хоче змінити щось. Чи просто хоче використати владу для своїх цілей, тож технолог має підібрати для нього такі посилання, які мають сподобатися виборцям та в підсумку принести перемогу.

Знайомство

Прилетівши до Києва восени 2017-го, Бірнбаум та Галан провели своєрідний тур офісами найбільших українських партій. Співрозмовники Громадського близькі до Avenue Strategies, стверджують — технологи зустрічалися з лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком, Вадимом Новинським з «Опозиційного блоку» та, зрештою, Юлією Тимошенко.

Політики воліють не говорити публічно, про що саме з ними спілкувалися. Вадим Новинський лише зазначив, що справді зустрічався з ними двічі, але відмовився від послуг, хоч і вважає їх професіоналами.

Арсеній Яценюк спілкування з технологами не прокоментував. Але свого часу розповідав Громадському, що скептично ставиться до послуг політичних консультантів від часів президентської кампанії 2010-го. Тоді політик працював з російськими технологами Тимофієм Сергєйцевим, Дмитром Куліковим та Іскандером Валітовим. Та кампанія для Яценюка стала провальною. Він посів четверте місце з результатом 7% голосів виборців.

Труднощі перекладу

Співрозмовник Громадського, близький до Avenue Strategies, розповідає, що під час зустрічі з Юлією Тимошенко американці підкреслили: для них принципово, щоб лідерка «Батьківщини» підписала з ними офіційний контракт. Галан запитувала Тимошенко, що для цього потрібно зробити, й начебто повідомила, що хоче зустрітися з Дональдом Трампом.

«Галан уточнила, як добре Тимошенко володіє англійською, у відповідь лідерка «Батьківщини» запевнила, мовляв, достатньо добре. Але коли Влада перейшла на англійську, Тимошенко не змогла підтримати розмову», — каже співрозмовник Громадського.

З президентом США Тимошенко зустрілася 5 лютого цього року. Сталося це напередодні «молитовного сніданку» — заходу, на якому голова Білого дому зустрічається з іноземними політиками й бізнесменами. Потрапити туди можна було тільки придбавши запрошення. Збори від «сніданку» йдуть на благодійність. Тимошенко відвідала захід, отримавши місце прямо навпроти трибуни, з якої виступав Трамп.

За два тижні Avenue Strategies підписала піврічний контракт на лобіювання інтересів Тимошенко у США. Контракт діє до 20 серпня 2018-го року та може бути продовжений. За цей час Avenue Strategies може отримати 390 тисяч доларів. 130 тисяч завдатку компанія отримала від маловідомої фірми TWO PATH LLC.

Тимошенко та «Батьківщина» заперечують, що винаймали американців.

Інформація про те, що лідерка «Батьківщини» співпрацює з іноземними технологами, з'являється в ЗМІ майже перед кожними виборами. Але жодного разу Тимошенко цього не підтверджувала, а технологи, про яких згадували журналісти, не давали офіційних коментарів. Під час парламентських виборів Тимошенко спростовувала, що співпрацює з Джо Локхартом — політтехнологом і колишнім прес-секретарем Біла Клінтона. Натомість під час президентських виборів у 2014-му ЗМІ повідомляли, що лідерку «Батьківщини» консультує ізраїльський технолог Таль Зільберштейн.

Універсальні солдати

Бірнбаум і Галан, хоч і проігнорували питання Громадського, ніколи не приховували, що займаються політичним консалтингом. Зрештою, про це свідчить їхня офіційна біографія на сайті Avenue Strategies.

Відповідно до неї, Бірнбаум займається виборчими кампаніями від 1992 року. Тривалий час співпрацював з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяніном Натаньяху, крім того, брав участь у кампаніях канцлера Австрії Альфреда Гузенбауера, прем'єр-міністра Болгарії Сергія Станішева та його румунського колеги Келіна Попеску-Теричану, президента Сербії Бориса Тадича та інших.

Партнером Avenue Strategies Бірнбаум став у 2017-му, після спільної роботи з засновником цієї компанії Баррі Беннеттом над перемогою Дональда Трампа. «Бірнбаум зосередиться на зовнішній політиці, можливо, він також лобіюватиме інтереси іноземних урядів у Вашингтоні», — сказав тоді Беннетт про нового партнера.

Про те, що Бірнбаум у 2017-му році готувався до виборчої кампанії в Україні, згадується в його профайлі у Wikipedia.

Попри те, що Влада Галан молодша за свого колегу, вона брала участь у виборчих кампаніях 12 країн світу, зазначається на сайті Avenue Strategies. Окрім США, працювала в країнах Західної Європи, на Балканах та навіть в Африці. Згідно з офіційною біографією, спеціалізується на розробці виборчих стратегій та на роботі з соціальними мережами.

Бірнбаума та Галан можна вважати послідовниками відомого американського політичного технолога Артура Фінкільштейна. Бірнбаум працював з ним від 2003 року, Галан деякий час працювала в компанії Фінкільштейна.

Цей політичний консультант вважається одним з ідеологів проведення так званих «негативних кампаній». Фінкільштейн зосереджувався не на побудові позитивного іміджу кандидата, а на розповсюдженні негативної інформації про опонентів. Він застосовував стратегію «відхилення голосів» — формулу, побудовану на гаслах, які зневажають суперників. «Негатив, негатив, негатив, бо ви не зможете виграти в інший спосіб», — казав він.

Лобісти — технологи

Громадське зателефонувало Баррі Беннетту, щоб дізнатися, чи справді його компанія допомогла Тимошенко побачити Трампа, та перепитати, чим саме його партнер Джордж Бірнбаум займається під час візитів до Києва. Керівник Avenue Strategies спілкуватися з журналістами відмовився та через секретаря передав, що має надто щільний графік, отож найближчим часом не матиме змоги це зробити. Юрист компанії Avenue Strategies Джон Міно взагалі не став говорити з Громадським.

Деякі деталі методів роботи команди Беннетта виявляє розслідування, опубліковане торік у квітні виданням Politico. У розпорядженні журналістів опинилися листи, які іноземним політикам розсилав ще один партнер Баррі Беннета, — Корі Левандовські. Він пропонував за винагороду організувати зустрічі з Дональдом Трампом та віце-президентом США Майклом Пенсом. Левандовські тоді це ніяк не коментував. Натомість Баррі Беннетт повідомив: таким чином Левандовські нібито шукав клієнтів для Avenue Strategies.

Водночас Беннетт підкреслював, що партнер намагався залучити міжнародних клієнтів не для лобіювання їхніх інтересів у США, а для надання послуг політичного консалтингу. «Лобіювання — це відносно невелика частина нашого бізнесу. 90% нашого бізнесу пов'язані з тим, щоб бути шерпою — кому дзвонити, що робити. Ми не підводимо людей до президента чи віце-президента», — сказав тоді Беннетт.

Після тієї історії його шляхи з Левандовські розійшлися. Менше ніж за рік Беннетт навпаки пояснював — Тимошенко його компанія допомагатиме зустрічатися з американськими політиками, а про послуги політичного консалтингу ні словом не прохопився.

Проте одразу два співрозмовники Громадського пов'язані зі штабом лідерки «Батьківщини» та Avenue Strategies стверджують — американські консультанти співпрацюють з Тимошенко не лише у США, але й в Україні. Під час візитів до Києва Джордж Бірнбаум та Влада Галан нібито працюють над стратегією Тимошенко та аналізом даних соціальних мереж. Показово, що на початку квітня Тимошенко завела офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook. «ФБ — реальна сила прямої дії. Та сила, здатна звільняти з посад вищих чиновників, формувати волонтерський рух та скликати Майдани», — йдеться в першому дописі опозиціонерки від 13 квітня.

Історія з контрактом, який Avenue Strategies отримало на просування іміджу Тимошенко в США, залишає багато питань. Якщо Тимошенко може самостійно зустрітися з президентом США, навіщо їй допомога в просуванні іміджу? Якщо співробітники компанії Баррі Беннета приїздять до Києва, чи означає це, що контракт діє і на території України? Чому цим питанням у компанії Avenue Strategies опікуються люди, які всю свою кар'єру присвятили розробці стратегій виборчих кампаній?

На всі ці питання неможливо отримати офіційної відповіді. Адже Avenue Strategies не коментує контракт. Натомість Юлія Тимошенко й депутати її фракції «Батьківщина» взагалі спростовують, що співпрацюють з компанією Беннетта. Не повідомляє Тимошенко і про те, хто входить до її виборчого штабу. Хоча фактично вже почала виборчу кампанію. На 15 червня вона анонсувала проведення всеукраїнського форуму під назвою «Новий курс для країни». За інформацією ЗМІ, окрім американських консультантів, вона співпрацює і з українськими технологами Віктором Котигоренком та Віктором Войналовичем.

Джерело: Громадське.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...