Новини АТО: Коли ЗСУ вдарить по Спартаку?

Бої в районі Донецького аеропорту наразі локальні, проте наші військові дають відсіч терористам, котрі атакують наші позиції.

Поки головна увага в АТО останніми днями зосереджена навколо Авдіївки, "Бутівки" та Ясинуватського блокпосту, по якій регулярно працюють терористи зі ствольної артилерії, мінометів, "Градів-П" і не тільки, досить уривчастою є інформація про події довкола Донецького аеропорту, - з посиланням на depo.ua передають Патріоти України.

Якщо у травні-на початку червня там відбувалося суттєве загострення - терористи били з "Градів", 122-мм артилерії та мінометів 82-мм і 120-мм калібру по Опитному, Пісках, навіть штурмова група виходила на дистанцію ближнього бою з району Жобуньків, то зараз новин звідти стало менше. Але мова виключно про офіційну інформацію. За останні дні відомо лише про обстріл Пісків з гранатометів, хоча по позиціях наших хлопців в Опитному також прилітало з мінометів.

Ще 14-го червня ворог вдарив зі 122-мм артилерії по позиціях ЗСУ у Пісках, а з мінометів 82-мм і 120-мм калібру били по Опитному.

З окупованого Спартака в останні дні також надходили повідомлення про вихідні залпи і прильоти. Зокрема, сепаратисти повідомляли вчора про обстріли околиць Спартака з артилерії та БМП. Нам же відомо, що зі Спартака по наших позиціях поблизу "Бутівки" та Опитного працювали ще й з танка.

Варто відзначити, що деякі політики не так давно вирішили підірвати інформаційний простір, розповівши про перемогу в Спартаку. Відзначився Ігор Мосійчук, який у власному "Фейсбуці" тиждень тому почав писати, що наша армія "остаточно вибила окупантів і колаборантів зі Спартака". Інформація була запущена якраз на фоні боїв у цьому районі, проте люди, знайомі з військовою ситуацією, окрім як з посмішкою сприймати її не могли.

Справа в тому, що у районі Спартака зосереджені достатньо потужні ресурси "1-го АК "ДНР", із танками та бронетехнікою. Прикриття села забезпечується артилерією з Київського району Донецька, тих самих Жобуньків, Мінерального та Ясинуватої.

Зайти і окопатися в Спартак було б неможливо без значних людських втрат з нашої сторони. Проте, варто відзначити, що ДРГ, які діють у цьому районі, дійсно можуть зблизитися і навіть зайти в село.

Що ж до самої ситуації в цьому районі, включно зі Спартаком, то важливим з точки зору стратегії ЗСУ є вибивання терористів з ряду позицій.

ЗСУ в травні вдарили по позиції бойовиків у школі Спартака. З 2014-го року ця школа виконувала роль вогневої точки, з якої працювали танки та ствольна артилерія по "Бутівці", Авдіївці, Пісках, Опитному і так далі. Цей момент був досить важливим, проте цього недостатньо, щоб погасити активність ворога на цій ділянці.

В Пісках та поблизу них зосереджені достатні не тільки для відбиття атаки ворога, але і для короткого і швидкого наступу сили наших армійців. Така сама ситуація з нашими силами і в Опитному. Це дозволяє ЗСУ тримати в постійній напрузі передові позиції терористів у районі пожежної частини, південніше злітно-посадкової смуги Донецького аеропорту, а також північніше - в районі РЛС. Ці позиції винесені вперед (особливо РЛС). З них досить часто прилітає по Опитному. Прикривають їх бойовики з Жобуньків, а саме з північної околиці, яка відокремлена від Пісок мінним полем, та власного опорника поблизу Спартака, південніше водойми "Хутор". Із Жобуньків досить часто прилітає по наших позиціях у Пісках.

Про важливість вибивання ворога з Жобуньків писалося раніше. Так само важливо знищити позиції ворога поруч з водоймою "Хутор". Після цього висунуті вперед позиції бойовиків у районі ДАПу залишаться практично без прикриття і їх з великою імовірністю можна буде знищити.

Втім, коли ми говоримо про Спартак, то варто згадати про Мінські домовленості, яких Україна намагається дотримуватися. А за "Мінськом-1" Спартак має бути під контролем бойовиків. Але, варто також згадати кількість населених пунктів, котрі за цими ж домовленостями мають бути українськими, але знаходяться під контролем ворога. Взяти хоча б Дебальцеве, Пікузи...

Наразі операція ЗСУ із наступом на Спартак виглядає малоймовірною. Втім, важливо завдавати точкових ударів у відповідь по вогневих позиціях ворога, з яких регулярно ведуться обстріли наших позицій. Наразі все виглядає так, що ситуація на шматку Піски-Жобуньки-Опитне-Спартак-ДАП залишатиметься локальною. Активно працюватимуть ДРГ і штурмові групи, снайпери, бронетехніка та артилерія з мінометами. До реальних наступальних дій не дійде, оскільки без великих втрат з обох сторін цей наступ не обійдеться.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...