Нищівний санкційний удар по Москві: Російські акції обвалилися на 252 млрд рублів

Ралі фондового ринку РФ, що підкинуло індекс ММВБ до нового історичного максимуму, загрузло в геополітичному болоті.

За останні три тижні 42 найбільші російські компанії, що входять в індекси МосБіржі і РТС, подешевшали сумарно на 252 млрд мільярда рублів, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Дві хвилі продажів - 6 і 7 лютого, а потім 13 і 14 лютого - обернулися для ринку падінням на 3,9% в рублях і 6% в доларах, компенсувати яке індекси не змогли навіть наполовину. «Інвестори вважають за краще по можливості триматися осторонь від нашого ринку», - сказав трейдер «КИТ Фінанс Брокер» Антон Анастасов.

В конгресі США починається розгляд нових санкцій, а динаміка цін на нафту залишається «невиразною». «Закон про захист безпеки Америки від агресії Кремля» (DASKA), внесений в Сенат в середині лютого, вимагає заблокувати активи російських банків, закривши їм можливість доларових операцій, посилити обмеження на поставку технологій для видобутку нафти, заборонити інвесторам купувати російський держборг, а ЦБ РФ - залучати валюту на зовнішніх ринках через операції своп. У Кремлі назвали закон «русофобським потугами», але заспокоєння інвесторам це не принесло. Затримання керівництва інвестфонду Baring Vostok, схвалене, за даними Bloomberg, на рівні вищого керівництва країни, також перешкоджає попиту на акції», - зазначив Анастасов.

За підсумками лютого на 102 млрд рублів (2,7%) подешевшав «Газпром» після того, як Рада ЄС затвердила поправки в газову директиву, які поставили під загрозу майбутнє Nord Stream 2. Газопровід вартістю 10 млрд євро буде підкорятися нормам третього енергопакету ЄС, який вимагає, щоб доступ до труби мали незалежні постачальники, що не дозволить «Газпрому» як мінімум в найближчі кілька років використовувати його більше ніж на 50%.

На 143 млрд рублів, або 3,7% скоротилася капіталізація «Роснефти». Борг компанії за підсумками 2018 року оновив історичний рекорд в 4,4 трильйона рублів, а акції скотилися до мінімуму з липня після того, як Ігор Сечин звернувся до бюджету за підтримкою на 460 млрд рублів.

Рекордно за півроку - на 4,4% або 206 млрд рублів - подешевшав Сбербанк. Незважаючи на 852 мільярдів рублів чистого прибутку, акції найбільшого держбанку впали швидше за ринок. Це тривожний сигнал для курсу рубля, який свідчить про наростаючі санкційні ризики, відзначають аналітики ITI Capital.

На стільки ж - 4,4% - просіли за місяць папери ВТБ. Хоча банк відзвітував про збільшення прибутку майже в 1,5 рази, до 179 млрд рублів за рік, цей «успіх» - результат продажу «ВТБ Страхування». У банку знизилися показники достатності капіталу - власних коштів, які забезпечують «буфер» в разі проблем з активами. Коефіцієнт достатності капіталу 1-го рівня знизився на 50 б.п. до 12%, а загального капіталу впав на 80 б.п. - до 13,5%, відзначає аналітик «Атона» Михайло Ганелін.

Не маючи опори у вигляді зростаючої економіки, російський ринок залишається заручником потоків іноземного спекулятивного капіталу. За підсумками 2018 року зростання ВВП склало лише 1,3%, показало опитування 24 професійних прогнозистів, проведене ВШЕ.

«Частка Росії в глобальній економіці буде знижуватися, перемоги над бідністю не очікується. При цьому навіть скасування санкцій і нафта по 100 доларів не змінять ситуацію принципово», - каже Олександр Разуваєв, директор інформаційно-аналітичного центру «Альпарі», додаючи, що такий розклад, по всій ймовірності, «влаштовує Кремль».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...