"Низькооплачуваний рай": Як в Україні шиють одяг для відомих брендів

В Україні офіційно та неофіційно працюють понад 220 тисяч осіб на фабриках для пошиття одягу і взуття.

Українські швачки на фабриках, які шиють одяг для модних європейських брендів, часто отримують злиденну зарплату, яка не забезпечує нормальних умов життя. Про це свідчать оприлюднені в четвер, 9 листопада, результати дослідження Europe's Sweatshops, проведеного міжнародною організацією Clean Clothes Campaign (ССС), передають Патріоти України.

Оплата праці, яка би забезпечувала "нормальні умови життя" (для України автори дослідження вказують суму в еквіваленті 438 євро на місяць. - ред.), повинна покривати витрати працівника та родини на харчування, оренду житла, охорону здоров'я, одяг, транспорт та навчання, а також дозволяла би заощаджувати певну суму на випадок непередбачуваних ситуацій.

Згідно з даними дослідження, яке охоплювало країни Східної та Південно-Східної Європи, працівники швейної та взуттєвої галузі отримують злиденно низьку зарплату та зіштовхуються зі складними умовами праці. "Для модних світових брендів країни Східної та Південно-Східної Європи є низькооплачуваним раєм", - йдеться у прес-релізі організації.

Як зазначається, багато брендів навіть наголошують на тому, що їхній товар "вироблено в Європі", що нібито передбачає "справедливі" умови для працівників. "Насправді багато хто з 1,7 мільйона працівників швейних фабрик у регіоні живуть у бідності, стикаються з небезпечними умовами праці, включаючи примусову понаднормову роботу, і накопичили значні борги", - наголошують автори дослідження.

В Україні шиють для понад 15 західних брендів. Оплата праці в галузі на мінімальному встановленому законом рівні спостерігається і в інших країнах, охоплених дослідженням. Найвищою серед них є мінімальна зарплатня в Словаччині - 374 євро.

"Інколи нам просто немає що їсти", - сказала жінка, яка працює на одній зі швейних фабрик в Україні, слова якої наводяться в звіті. За даними дослідження, в Україні офіційно та неофіційно працюють понад 220 тисяч осіб на фабриках для пошиття одягу і взуття для закордонних брендів, переважна більшість із них - жінки. Вони шиють продукцію для понад 15 західних брендів, серед яких, зокрема, Adidas, Benetton, Esprit, Hugo Boss, Zara, Mexx, Marks & Spencer, Next, s.Oliver, Triumph, Tommy Hilfiger. Основна країна, куди експортують готовий одяг, - Німеччина.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...