Обережно: Ліки, які нас вбивають

На полицях аптек можна знайти десятки препаратів, вживання яких нерідко закінчується фатально.

Практично кожен із нас, відчувши бодай якісь симптоми недуги, швиденько біжить до аптеки, наївно думаючи, що популярні пігулки можуть замінити панацею, - передають Патріоти України з посиланням на “Знай.uа“.

Особливо часто у фармацевтів просять порадити дієві знеболювальні препарати, але саме вони, як показує практика, можуть тільки нашкодити здоров’ю.

Низка останніх лабораторних досліджень виявила ліки, від застосування яких краще назавжди відмовитися. Серед них – аспірин, ібупрофен, парацетамол, диклофенак. Їх нерідко приймають при хронічному болі, який не залишає у спокої довгий час.

Фахівець з лікування болю і паліативної медицини Свен Готтшлінг з університетської лікарні Зарланда, що у Німеччині, попереджає: не варто наражати себе на небезпеку, повіривши у яскраву рекламу.

Він наводить промовисті статистичні дані, за якими тільки на його батьківщині від кровотеч, викликаних зловживанням знеболювальних засобів, помирають щороку до 4 тисяч людей – значно більше, ніж рівень смертності під час аварій.

В жодному разі не можна купувати такі ліки без рецепту лікаря, тому що можуть виникати крововиливи у кишківнику, шлунку, захворювання нирок та навіть ризик інсульту чи інфаркту міокарда. Якщо навіть в аптеці вам скажуть, що рецепт на препарат не обов’язковий, не думайте, що це автоматично гарантує вам безпеку. У зоні ризику в першу чергу опиняються люди літнього віку, адже вони найбільше схильні до залежності від медичних засобів.

На деякий час ліки можуть навіть викликати почуття ейфорії, якщо у їх складі є опіати (а про це вам також можуть не сказати). Справді, біль зникає. Але потім повертається із ще більшою силою, тоді вже уникнути повторного прийому практично не виходить. Звідси, залежність, яка за своїми ознаками дуже нагадує наркотичну.

Тому перш ніж зважитися прийняти той чи інший засіб, дізнайтеся, наскільки ваш організм чутливий до його компонентів, і без рекомендацій медиків не купуйте навмання нічого. Навіть якщо радять фармацевти із досвідом.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...