Обережно! Отрута: Що ми купуємо на ринках і в магазинах? (відео)

Діти у селі Хатки на Львівщині чешуться і задихаються, в них спостерігаються напади астми та аномальні хвороби. Батьки впевнені: мешканців села щодня смертельно отруює агрофірма, яка розприскує хімікати на сусідніх полях.

Якщо такою отрутою поливають урожай, то що ж ми купуємо на ринках і в магазинах? Патріоти України пропонують дізнатися усе, що вдалося з'ясувати «Надзвичайним новинам».

Максим у свої 8 років вправляється з інгалятором, як досвідчений медик. Смертельна небезпека підходить кілька разів на місяць, коли стаються напади. Його матір переконана: в сина алергічна реакція на хімікати, якими кроплять тутешні поля. Адже їхня хата стоїть буквально за 20 метрів від лану.

«Кроплять, обприскують тракторами. Щодва тижні переважно. Після цього у мене дитина хворіє. Нам поставили бронхіальна астма з алергічними приступами. Ми здавали на алергени – має бути 60, а у нього 398,8 алергія», - каже Ганна Возняк.

Діти кашляють і чешуться – це скарги більшості батьків у селі Хатках. Така халепа вже три роки поспіль. Звинувачують у цьому агрофірму, що взяла в оренду сільську землю.

«Ціле літо у мене дитина кашляє, нежить і червоне горло. Виросли аденоїди. Я робила операцію на аденоїди. І тепер знову за рік часу у дитини знову виросли аденоїди», - обурюється мешканка села Хаток Алла.

Мешканці села кажуть: робітники агрофірми обіцяли, що попереджатимуть, коли будуть кропити поля. Проте цього не сталося, і кропили стільки, скільки їм треба. В один із днів вони зупинили трактор буквально в 15 метрах від хати. На дворі, кажуть, стояла страшна задуха.

Свої наділи люди віддали фірмі ще 10 років тому, але раніше на алергію у дітей ніхто не скаржився.

Хатківський сільський голова Володимир Демський каже: «Такого галасу не було, а зараз десь почали людям діти хворіти. Не можу я доказати, що воно небезпечне. Це зі слів людей, батьків, що діти після того починають хворіти».

В агрофірмі запевняють: завжди користуються одними хімікатами. Чому алергія лютує тільки останні три роки – не розуміють.

«Є така книга, як перелік пестицидів та хімікатів, які є дозволені для використання в Україні. Це є настільна книга будь-якого агронома і людини, яка займається закупками. Відповідно до кожної поставки засобів захисту рослин, ми отримуємо відповідні сертифікати якості, які надає виробник», - каже директор агрофірми Єлизавета Поттер.

Подив агрономів поділяють медики. Масових звернень із симптомами хімічного отруєння в районі, кажуть, не було. «Не пов’язані зараз захворювання дітей з інтоксикаціями хімічними. Звичайні вірусні інфекції. Бувають лоренгити, бронхіти. Масових отруєнь не було», - запевнила завідувачка дитячого відділення Мостиської районної лікарні Ольга Курило.

Через скарги селян у районі скликали цілу комісію. І порушення в кропленні ланів фахівці таки знайшли.

«Санітарно-захисна зона має бути від населеного пункту 300 метрів. І має бути попередження населення, що в такий-то період часу буде проводитись обробка пестицидами», - пояснила завідувач районної лабораторії Оксана Вйонцек.

Тепер агрофірмі доведеться відмовлятися від паїв поблизу будинків. Але з алергією селян самі підприємці цього аж ніяк не пов'язують. Підозрюють конкурентів, з якими посварилися три роки тому.

«Дана скарга у селі Хатки сталася не зовсім через те, що багато кого турбують питання зі здоров’ям. У нас є певний конфлікт з одним із фермерів, який працює поряд на полях, і це його родина підписалася у даній скарзі», - впевнена директор агрофірми Єлизавета Поттер.

Тепер підбурені та спантеличені селяни стали звичайними заручниками у бізнесовому конфлікті. Хто б із підприємців не взяв в оренду їхні паї – обійтися без хімікатів тут неможливо. Тож медики радять здати проби на алергію, аби ніхто не міг маніпулювати людськими страхами.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...