Обіцяють багацько "дерев'яних" рублів: Росатом волає "караул" - шукають, хто очистить Урал від радіації

Корпорація «Росатом» оголосила конкурс на реабілітацію радіоактивної забрудненої ділянки заводу 235 ПО «Маяк» у Челябінській області.

На розміщення заявки звернули увагу в РБК, передають Патріоти України.

Згідно з конкурсною документацією, мова йде про ділянку площею 30 тисяч квадратних метрів. Вона була забрудненна при аварії 1957-го, коли зруйнувалася ємність з високоактивними відходами, а також в 1967-му, коли з пересохлого берега озера Карачай, куди зливали відходи, вітром були розсіяні радіоактивні відкладення.

«Основними радіонуклідами є цезій-137 і стронцій-90», - сказано в документації.

Заявка була розміщена 29 листопада 2017 року. Реабілітацію ділянки необхідно провести до кінця жовтня 2018-го. В ході робіт з ділянки, на якій розміщені виробничі та господарські будівлі, планується видалити рослинність, вивезти металобрухт і будівельне сміття, а також завезти чистий грунт.

Виробниче об'єднання «Маяк» розташоване в Озерську Челябінської області, воно займається виробництвом компонентів ядерної зброї, ізотопів, зберіганням і регенерацією відпрацьованого ядерного палива.
У 1957 році на «Маяку» відбулася так звана киштимська аварія - на заводі вибухнула ємність з високоактивними відходами. На території, яка опинилася забруднена в результаті вибуху, проживали близько 270 тисяч чоловік. Понад 10 тисяч людей, що опинилися в зоні найбільшого забруднення, були відселені. Відомості про цю аварію довгий час були засекречені.
Восени 2017 року Європейські моніторингові станції зафіксували перевищення вмісту в повітрі рутенію-106. Ймовірним місцем, де стався витік, назвали південь Уралу або територію Казахстану. Пізніше Росгідромет повідомив, що в кінці вересня в повітрі Челябінській області було зафіксовано 986-кратне перевищення концентрації рутенію-106.
Корпорація «Росатом» заявила, що на її підприємствах на Уралі викидів радіоактивних речовин зафіксовано не було. ВО «Маяк» також заявило про непричетність до викиду.
У грудні стало відомо, що пріоритетною версією причини забруднення вважається згорілий в атмосфері супутник.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...