Обираємо президента: Як проголосувати на виборах (покрокова інструкція)

Вибори 2019 будуть проходити в неділю, 31 березня з 8:00 ранку до 20:00 вечора.

Журналісти склали покрокову інструкцію як віддати свій голос в ході президентських виборів, передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

Згідно з законом "Про вибори президента України" право голосу мають громадяни України, яким на момент виборів виповнилося 18 років. Верхня вікова межа законом не передбачена.

Для того, щоб проголосувати на виборчій дільниці при собі потрібно матипаспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Військовослужбовці строкової служби можуть пред'являти військовий квиток.

Громадяни України, які відбувають покарання або перебувають у слідчому ізоляторі, також мають право голосу. Для них створюються спеціальні виборчі дільниці, а підставою для отримання бюлетеня є картка, видана установою виконання покарання або слідчим ізолятором.

Як проголосувати на виборах

  1. Не пізніше, ніж за 5 днів до дня виборів дільнична виборча комісія розсилає іменні запрошення. Крім того, знайти себе в списках виборців та перевірити свої дані можна на сайті Держреєстру.
  2. Виборчі дільниці будуть працювати в день виборів президента України 31 березня з 8:00 до 20:00. За 5 хвилин до 20:00 голова дільничної виборчої комісії повідомляє про те, що голосування закінчується. Ті громадяни, які в 20:00 знаходяться на виборчій дільниці, мають право віддати свій голос.
  3. Щоб отримати бюлетень і проголосувати на виборчій дільниці потрібно пред'явити документ. Один із членів виборчої комісії перевірить цей документ та наявність виборця у списку. Другий - розпишеться на контрольному талоні бюлетеня та відірве його. На тому ж талоні підпис повинен поставити і сам виборець.
  4. Далі виборець з бюлетенем йде в кабінку для голосування. Там він повинен знаходиться один. Виняток - людина з фізичними вадами, який не може самостійно заповнити бюлетень. Також в кабінці заборонено фотографувати і знімати відео.
  5. У бюлетені в алфавітному порядку перераховані кандидати (прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, місце проживання, місце роботи). Щоб віддати свій голос за кандидата, потрібно навпроти його прізвища у порожньому квадратику поставити плюсик, галочку, або іншу позначку.
  • Якщо виборець припустився помилки при заповненні бюлетеня, він може звернутися до члена виборчої комісії з проханням видати йому інший. Новий бюлетень можна отримати тільки один раз і тільки в обмін на зіпсований.
  • Якщо виборець поставить більше однієї позначки або не поставить її взагалі, то такий бюлетень вважається недійсним.

Як проголосувати за місцем перебування

Якщо людина в силу віку або у зв'язку зі станом здоров'я не може самостійно пересуватися, то він має можливість проголосувати за місцем свого знаходження. Для цього необхідно подати заяву в дільничну виборчу комісію відповідну заяву і медичну довідку. Зробити це потрібно не пізніше 20:00 29 березня (останньої п'ятниці перед днем голосування).

Як голосувати не за місцем прописки

Для участі у голосуванні на виборах-2019 жителі окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) мають звернутися із заявою до відділення органів Держреєстру виборців, які знаходяться на підконтрольній українській владі території, та вказати адресу виборчої дільниці, де людина бажає проголосувати. Відповідну заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 5 днів (тобто до 25 березня 2019 року включно) до дати проведення виборів.

Крім того, у Міністерстві внутрішніх справ України повідомляли, що для уникнення черг у пунктах пропуску на Донбасі в день голосування Держприкордонслужба планує перевести їх на інший розпорядок роботи: або продовжити робочий день, або додати кількість співробітників.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Взяти участь у голосуванні не за місцем прописки можуть не лише переселенці, а й будь-яка особа, яка з об'єктивних причин не може з'явиться в необхідну для цього дільницю.

Для цього необхідно подати до Держреєстру виборців заяву, у якій вказується:

  • прізвище, ім’я, по батькові,
  • дата, місце народження та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності такої інформації),
  • виборча адреса,
  • мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування,
  • адреса, де особа перебуватиме в день виборів,
  • номер виборчої дільниці, яку особа просить визначити місцем голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера (за наявності).

Крім того, до заяви додаються документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідка з роботи, навчання, тощо).

При поданні заяви необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорт, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення військовослужбовця або військовий квиток).

Тимчасова зміна місця голосування забезпечує включення громадянина до списку виборців на обраній виборчій дільниці лише на конкретний день, тобто на день проведення голосування. У тому випадку, якщо за результатами першого туру виборів не буде визначено переможця та буде призначено другий тур, громадянам буде необхідно повторно звернутися до Держреєстру виборців для зміни місця голосування.

Відповідні заяви необхідно буде подати не пізніше ніж за 5 днів до проведення другого туру, у разі його призначення.

Як будуть голосувати військові ООС

Військові, які на момент виборів проходять службу в районі проведення ООС, зможуть проголосувати так само, як і всі громадяни України. Для цього їм необхідно буде прийти на виборчу дільницю з паспортом. Віддати свій голос не зможуть тільки ті військові, які 31 березня будуть на передовій. Для них підвезення бюлетенів та урн не передбачено.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...