Один постріл - і у Кремля на $2-3 млн менше: Новітні "невбивані" російські танки стали улюбленою ціллю сирійських повстанців

Замість дорогущих Т-90 скрепна наддержава воліє надавати сирійським та іранським союзникам старий мотлох, котрого десятки тисяч наконсервували за часів загиблого СРСР.

Протягом усього конфлікту в Сирії Росія надавала режиму Асада військово-технічну підтримку незалежно від того, брала вона участь офіційно в цій війні чи ні, - пише у своєму блозі Злий одесит, передають Патріоти України.

Вогнепальна зброя, ББМ, боєприпаси – все йшло в Сирію для підтримки тиранії, в тому числі і нові види озброєнь, які дуже хотілося випробувати Кремлю в реальних бойових умовах. І одним з таких зразків став танк Т-90.

Проте, дивує ось що. Росія другий рік воює в Сирії офіційно, а ось Т-90 в цю спекотну країну не відправляє у великій кількості. В основному, через поребрик на допомогу терористам “Хезболли” і найманцям з Ірану відправляються морально застарілі Т-62 і лише зрідка Т-72Б3.

Погодьтеся, дивно, адже коли хочеш швидше перемогти у війні, то використовуєш найкраще озброєння, однак у випадку з РФ все якось виходить навпаки. Але щоб зрозуміти причини такого підходу, має сенс дізнатися долю Т-90 в цій країні.

Так, відомо, що мінімум сім Т-90 було відправлено в сакральну Сирію для допомоги Асаду. Однак перша ж партія танків зустрілася з привітним прийомом ПТРК BGM-71 ТOW в районі Алеппо.

26 лютого 2016 року через BGM-71 ТOW-2 був підбитий перший Т-90. І хоча танк не був повністю знищений, його вивід з бою модифікацією ПТРК, поставленою на озброєння ще в 1983 році, викликав безліч суперечок. Особливо йшлося про ефективність комплексу електронно-оптичного активного захисту від протитанкових керованих ракет з напівавтоматичною командною системою наведення “Штора”, яка у випадку з ТOW-2 або не спрацювала, або була відключена. Що краще вибрати – визнання неефективності активного захисту чи бездарність екіпажу?

Як би там не було, а репутація “невбиваного” танка була зіпсована, не дивлячись на спроби кремлівської пропаганди з цього, так би мовити, інциденту зробити цукерку.

Але не минуло й півроку, а вже в червні черговий Т-90А потрапляє в ще гіршу халепу, а саме – виявляється захопленим бойовиками “Харакат Нуреддін аз-Зінкі”.

У січні 2017 районі Ханассера на південний схід від Алеппо терористами “ІДІЛ” був підбитий ще один Т-90. А у вересні на півночі провінції Хама був знищений пострілом з Т-72 той самий Т-90, якого захопили в червні 2016- го.

Таким чином, з офіційно переданих сирійцям семи танків Т-90 втрачено було три? Ні більше. Тому як в кінці жовтня “ІДІЛ” захопило ще один Т-90. А також були заяви про захоплення ще одного танка в ході наступу сирійських підрозділів на “ІДІЛ”.

Висновки? А висновки прості. Досить дорогий Т-90 виявив себе в боях проти супротивника, що не має на озброєнні рівноцінної техніки, а куди більш старі версії танків, Т-55 і Т-62, а також ПТРК 80-х років не найкращим чином. Він не став локомотивом наземної операції і виявив досить скромний ККД.

Ось і стає зрозумілим, чому в Сирію на експресі перевозяться стариганчки Т-62 і лише зрідка Т-72, а в самій Росії роблять ставку не стільки на створення Т-90 для своїх військ, скільки на модернізацію танків до рівня Т-72Б3.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...