"Операція И" чи прямий злочин проти України?: Політичний експерт про пожежу в Балаклії

Нова пожежа, яка сталася на складі боєприпасів у Балаклії Харківської області 3 травня, наштовхує на думку, чи не хоче українська влада щось приховати.

Про це "Апострофу" заявив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко, передають Патріоти України.

"Прокуратура вже почала кримінальне провадження за фактом халатності військових. В Україні такі речі набули системного характеру, тому що це не перша пожежа на військових складах. І очевидно, що влада не робить ніяких висновків, починаючи від пожежної безпеки, закінчуючи захистом від диверсійних груп, про що часто говорять", - зазначив він.

За словами Петренка, це проблеми українського вищого військового керівництва, яка не зробило відповідних висновків, щоб убезпечити воюючу країну від знищення військового арсеналу. "Тут може виникнути цілком логічне запитання: а чи не хочуть вони щось приховати? Ми розуміємо, що виникає питання підрахунку військової техніки, озброєння тощо. Це все засекречено від журналістів і суспільства, тому можливі певні бажання у деяких командирів, військових певним чином заробити на цьому гроші. А найпростіший спосіб приховати крадіжку перед перевіркою - зімітувати крадіжку (як було у фільмі "Операція И") або пожежа, нібито вогонь знищив те, що вже неможливо підрахувати", - сказав експерт.

Він додав, що ці версії слабо відпрацьовуються, оскільки це дискредитація влади, перш за все, президента і військових, що неприпустимо. Тому недбалість звучить трохи краще. "Поки немає даних, яких збитків завдано при цій пожежі. Нагадаю, що в минулому році пожежа на складах в Балаклії обійшлася Україні в 1 млрд доларів, в Калинівці - в 800 млн доларів. Ще 200 млн гривень пішло на ліквідацію наслідків пожежі. Звичайно, це космічні суми за "недбалість", - зазначив Петренко.

Експерт підкреслив, що це прямий злочин проти України, і треба провести прозоре розслідування. "Але ми також повинні чітко розуміти, що у нас кінцевим бенефіціаром за основними замовленнями оборонного сектора виступають ті ж афілійовані компанії, які так чи інакше пов'язані з першими особами нашої держави і є засекреченими. Не до кінця зрозумілі можливості цих заводів з виготовлення тієї продукції, за яку вони беруться", - сказав він.

У той же час Петренко зазначив, що, з огляду на, що з попередніх НП не винесено ніяких уроків і ніхто не поніс покарання, то і ця пожежа може не мати ніякого логічного завершення або продовження у вигляді реальної оцінки того, що сталося. "Я думаю, що, можливо, звільнять командира якоїсь середньої ланки, але не вище. У нормальній країні за збитки, які ми назвали, повинно порушуватися питання на найвищому рівні. Питання до керівника Генерального штабу, міністра оборони, тому що це не поодинокий випадок. Ми бачимо, що і в медіа це питання замовчується, йому приділяється мало уваги. Чому? Тому що першою особою держави, яка відповідає за це як гарант, є президент Петро Порошенко. І поки немає великого бажання йти в протистояння або наживати собі ворога в його особі", - підсумував експерт.


Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...