Оприлюднено офіційну позицію Сербської Церкви щодо української автокефалії

Сербська Православна Церква буде визнавати тільки Українську Православну Церкву під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Єпископ Моравицький Антоній

В інтерв’ю прес-службі Одеської єпархії УПЦ архієрей Сербської Православної Церкви, єпископ Моравицький Антоній поділився своїм баченням релігійної ситуації в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, передають Патріоти України.

«Церква Божа – це боголюдський організм, який складається з Помісних Православних Церков. Як людський організм складається з різних членів, так і Церква складається з Помісних автокефальних Церков. І якщо один член страждає, то і все тіло болить. І якщо одна Церква страждає, то і всі Помісні Церкви не можуть залишитися байдужими, – сказав єпископ Антоній. – Природно, що всі ми вдаємося до молитви і робимо все, щоб вилікувати такі проблеми. Особливо зараз це актуально для України, де намагаються через смути розділити єдність Православної Церкви».

Єпископ Моравицький Антоній розповів про позицію Сербської Церкви: «Сербська Православна Церква в особі свого Архієрейського Собору, який відбувся 6-8 листопада цього року, прийняла дуже чітке рішення про те, що буде визнавати тільки канонічну Українську Православну Церкву під омофором Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і не визнаватиме і не служитиме з розкольницькими організаціями, які очолює Михаїл Денисенко і так званий митрополит Макарій (Малетич)».

Говорячи про те, що думають Помісні Православні Церкви про українську автокефалію, владика Антоній додав: «Я сподіваюся, що всі Помісні Православні Церкви розуміють цю проблему і підтримують всіляко справжнє Православ’я. Багато Помісних Церков визначилися з цього питання – Олександрійська, Антіохійська, Єрусалимська, Румунська, Албанська, Польська, Чеських земель і Словаччини. Практично всі Помісні Церкви офіційно заявили про підтримку канонічної Української Православної Церкви».

«Ми не розуміємо: 300 років була одна Церква, а зараз раптом все змінилося. Це канонічне порушення, яке руйнує церковні традиції. І, по-друге, давати Томос і автокефалію може не одна Православна Церква, а через консенсус всіх Православних Помісних Церков. Їх ніхто з цього питання не запитав, і більшість з них не згодні з рішенням Константинопольського Патріархату», – підкреслив архієрей Сербської Православної Церкви.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...