Ось і до наших справ дісталися: Спецпрокурор Мюллер звинуватив Манафорта у важких злочинах на користь Януковича

Політтехнолог Пол Манафорт виплатив €2 млн європейським політикам із "габсбурзької групи", які мали обстоювати інтереси уряду України часів екс-президента Віктора Януковича, ідеться в новому обвинуваченні спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Пол Манафорт

Спецпрокурор США Роберт Мюллер 23 лютого подав новий обвинувальний акт протиполіттехнолога Пола Манафорта, у якому стверджує, що той таємно платив європейським політикам за лобіювання інтересів уряду України часів екс-президента Віктора Януковича. Про це повідомило агентство Associated Press, передають Патріоти України.

Документ опублікували відразу ж після того, як колишній помічник Манафорта Рік Гейтс визнав себе винним у змові проти США і даванні неправдивих свідчень.

Згідно з обвинуваченням, Манафорт, використовуючи офшорні рахунки, виплатив політикам із "габсбурзької групи" €2 млн, хоча вони створювали видимість, що є незалежними аналітиками. Стверджують, що групою керував колишній європейський канцлер. Приховане лобіювання відбувалося й у США.

Манафорт також нібито переказав з офшорів $4 млн, щоб оплатити підготовку доповіді, яка підтримувала обвинувачення і засудження екс-прем'єра Юлії Тимошенко, повідомило CNN. Голландський юрист Алекс ван дер Цван, який брав участь у складанні документа, 21 лютого визнав провину в даванні неправдивих свідчень слідчим офісу спецпрокурора США.

30 жовтня 2017 року Манафорта і Гейтса обвинуватили у змові проти Сполучених Штатів. Спочатку їм висунули обвинувачення за 12 пунктами, але 23 лютого 2018 року перелік розширили до 32 пунктів. За версією слідства, політтехнологи отримали "десятки мільйонів доларів" під час роботи в Україні. Із 2006-го до 2015 року вони провели через офшори більше ніж $75 млн. Манафорт нібито привласнив понад $30 млн і приховав це від влади США. Гейтс, за версією слідства, відмив більше ніж $3 млн.

Обидва перебували під домашнім арештом, але у грудні 2017-го суд дозволив Манафорту переїхати до Флориди і зобов'язав його носити електронний браслет, а Гейтсу запобіжний захід скасували в січні 2018-го.

У 2000-х роках Манафорт, який консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Януковича, співпрацював із холдингом мільярдера Ріната Ахметова СКМ. За даними Bloomberg, він повідомив у міністерство юстиції США, що одержав від Партії регіонів $17,1 млн. Ім'я Манафорта фігурує в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів. За даними Associated Press, із 2006-го до 2009 року Манафорт таємно працював на мільярдера Олега Дерипаску в інтересах президента РФ Володимира Путіна. Політтехнолог нібито розробив стратегію, яка передбачала дискредитацію антиросійської опозиції в пострадянських країнах. Із березня до серпня 2016 року Манафорт займався виборчою кампанією нинішнього президента США Дональда Трампа.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...