Основними носіями сухот в Україні стають заробітчани

135 років тому німецький вчений Роберт Кох відкрив інфекційне захворювання, що викликається мікобактеріями туберкульозу. Однак по цей час паличку Коха не можуть здолати.

Щорічно у світі захворює на туберкульоз 7-10 млн людей. Третина з них помирає. Найбільше хворих у країнах, що розвиваються, і в країнах третього світу. Серед них і Україна, де щогодини інфікується 3-4 жителі, передають Патріоти України з посиланням на 33 канал.

Найперша причина поширення старої хвороби у нинішній час — це зубожіння населення. До того ж, носіями сухот стала нова категорія людей: заробітчани, особливо будівельники, які працюють як за кордоном, так і в Україні. Це тому, що групи людей проживають скупченнями, часто в тісних і навіть антисанітарних умовах, харчуються з одного посуду. Їжа неякісна, одноманітна, приготовлена нашвидкуруч.

"Звичайно, бідність — це один із факторів захворювання, — каже головний лікар Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об'єднання "Фтизіатрія" Олександр Служивий. — Але найголовніше тут — вчасно звернутися по медичну допомогу, щоб вилікувати туберкульоз. Адже спочатку хвороба протікає приховано, й людина не зважає на погане самопочуття, підвищення температури або ж починає щось пити від кашлю. Але якщо кашель триває більше 2 тижнів, то варто іти до сімейного лікаря, а при потребі — і до фтизіатра".

На Вінниччині зареєстровано за 2017 рік 795 хворих на туберкульоз, у 2016 році було більше — 977 хворих. Найбільше хворих на туберкульоз у Вінницькому, Гайсинському, Калинівському, Козятинському районах та Вінниці (37 випадків у цьому році). Це пояснюється великою міграцією населення. Не зареєстровано туберкульозу цього року тільки у Піщанському та Чернівецькому районах.

Серед хворих майже два десятки дітей. Цього року зафіксовано 8 нових випадків. Інфікуються, як правило, від родичів, з якими постійно спілкуються та контактують.

Медики наголошують, здорова людина може заразитися туберкульозом, якщо вдихає краплини вологи, що виділяються хворим під час кашлю, розмови та чхання. Однак після лікування мікобактерії не виділяються і хворий стає безпечним для суспільства.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...