"Особливе ставлення до України. Показують маргінальних нацистів та видають за голос всієї країни", - поляк про кухню Кремль-ТБ

Поляк Томаш Мацейчук, який півтора роки тому став постійним учасником політичних ток-шоу російських телеканалів, а потім був депортований з РФ, розкрив секрети пропагандистів.

У програмах на росТБ іноземець був в групі так званих "ворогів народу" - критиканів путінської Росії, які постійно програють політичні змагання "патріотам", підтримуваним телеведучими, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Відзначається, що в 2016 році після його заяви про те, що росіяни "живуть в лайні", на нього накинувся з кулаками колишній український депутат Ігор Марков і запис ток-шоу "Право голосу" (ТВЦ) припинилася.

"Мене запросили на НТВ на "Місце зустрічі" і на Перший канал на "Час покаже". Це було в листопаді 2016 року. Тоді я прилетів до Росії на 7 днів, виступив пару раз, після цього мене запрошували в грудні, січні та так далі. З тих часів я виступав на російському ТБ, на різних російських передачах, дізнався, як все це працює, дізнався систему, дізнався, як ця пропаганда створюється. Це все було дуже цікаво, це був цінний досвід, я думаю, що стане в нагоді в житті", - розповів він, при цьому, відмовившись обговорювати розміри гонорарів за роботу.

"Я не готовий обговорювати такі теми. Це кухня всіх передач в будь-якій країні. Якщо запрошують людину з іншої країни, йому оплачують переліт, оплачують готель. Звичайно, у експерта є можливість попросити компенсацію за те, що він приходить, витрачає свій час, виступаючи на ТБ в іншій країні. Я поки не готовий обговорювати цю тему і називати якісь деталі", - сказав він.

Мацейчук розповів про кухню російської пропаганди, як вона робиться і чому в будь-якому ток-шоу перемагає пропутінська точка зору.

"По-перше, є ведучі, які по ідеї повинні бути нейтральними. Але в Останкіно роль ведучих інша. Ведучі не є суддями, ведучі не нейтральні, а беруть участь в дискусіях, їх завдання просувати точку зору Кремля і сперечатися з іноземцями, сперечатися з опозиціонерами, які приходять туди, і показувати їх точку зору в світі не дуже позитивному, смішному, такому, щоб глядачі зрозуміли, що тільки одна точка зору права, хороша - це точка зору, звичайно, прокремлівська. У ведучих є можливість затикати гостя, тому сперечатися з ними дуже складно", - сказав поляк.

Він зазначив, що коли вибирають матеріал, то маргінальні організації та їх активістів видають за голос народу, за представників всієї країни. "Особливо я помітив таке ставлення до України, де показують якихось реально маргінальних нацистів, яких ніхто не підтримує, і кажуть, що це сьогоднішня Україна, люди, які прийшли до влади, це майбутнє України, це система, яка зараз панує в Україні. Звичайно, це брехня. Я завжди намагався говорити про те, що радикали навіть з "Правого сектора", навіть з "Азова" не є владою. Але у глядача складається враження, що в Україні при владі перебувають нацисти, а в Польщі - фашисти, які зносять радянські пам'ятники. Наприклад, якщо поляки знесли пам'ятник Червоній армії, який не стояв на могилах радянських солдатів, в цих передачах говорять про те, що поляки оскверняють могили. Це така пропаганда, навмисно спрямована на те, щоб у глядача з'явилися негативні емоції у ставленні до іноземців, до держав, з якими Росія не згодна", - розповів Мацейчук.

Він зазначив, що сторона так званих патріотів отримує набагато більше часу на свої висловлювання, на свої мови, їх не перебивають навіть якщо вони несуть повну нісенітницю, їм аплодують: "Коли ми на так званій лавці "ворогів народу", іноземці, опозиціонери, хочемо посперечатися, хочемо щось сказати, нас автоматично перебивають, на нас кричать. І це ускладнює процес спілкування, процес участі в цих дебатах. Коли іноземець, що не говорить на високому рівні по-російськи, хоче донести свою точку зору, а його перебивають - це дуже складно. Ось так складається у глядача враження, що, звичайно, найрозумніші тут на ток-шоу люди, які виступають за владу Путіна, вони самі добрі, найкращі, а всі іноземці - це покидьки, це фашисти, нацисти".

Поляк підкреслив, що в цих програмах дуже багато маніпуляцій фактами, цифрами, не дається можливість ці цифри, ці факти оскаржувати, не дається можливості сказати свою думку. "Тому це боротьба російської пропаганди, і вона дуже складна. Але все одно я вважаю, що треба туди приходити і намагатися якось боротися, якось-то доносити свою точку зору", - констатував він.

Нагадаємо, 3 травня 28-річний Мацейчук був затриманий ФСБ в аеропорту Домодєдово і депортований з Росії, при цьому йому заборонили в'їжджати в країну на 30 років. В Україні ще в 2016 році СБУ заборонила йому в'їзд на 5 років.


Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...