"Отрезали руки и уши": Волонтер розповів про жахливі катування терористами полонених на Донбасі

На самому початку війна на Донбасі контрольовані Росією терористи «Л/ДНР» застосовували до полонених бійців АТО дуже жорсткі методи психологічного і особливо фізичного впливу.

Олег Котенко, волонтер групи "Патріот"

Про це в інтерв'ю «Апострофу» розповів Олег Котенко, волонтер групи "Патріот", яка якраз займається звільненням полонених із перших днів військового конфлікту на Донбасі, передають Патріоти України.

«Такі методи, що я не розумів, стоїть переді мною жива людина або обрубок. Без вух приїжджали пацани, з відрізаними руками до половини. Я бачив дуже серйозні речі. Деякі були взагалі неадекватні. Траплялися люди, які взагалі не розуміли, що їх уже звільнили. У них навіть голос змінювався, і коли я давав їм трубку поговорити з матір'ю, то мати говорила, що це не її син», - розповідає волонтер.

Водночас Котенко відзначає, що зараз ситуація трохи змінилася.

«Полонених, звичайно, не плекають, але тримають у відносно нормальних умовах. Наприклад, у 97-й колонії ув'язнені скаржаться, що полонених годують краще, ніж їх. Ну, це зрозуміло - не сьогодні так завтра їх покажуть ООН, ОБСЄ, проведуть по камерах, покажуть умови. А психологічний тиск присутній завжди», - зазначив волонтер.

Також Котенко каже, що терористи дивляться на стан, і якщо людина піддається вербуванню, то її намагаються вербувати, якщо людина не піддається вербуванню, то «її просто вбивають, вона не потрібна».

«Або признайся в "скоєному", отримай свої 20-30 років і сиди спокійно. І людям нічого не залишається робити, і вони визнають все, що їм скажуть. Багатьох навіть змушують приймати "громадянство" "ДНР", щоб судити за своїми "законами", як Росія робить це в Криму, примушуючи приймати російське громадянство. Але ми все одно цих людей зі списків не викидаємо. Подібна ситуація була з Ігорем Козловським (донецький вчений, який потрапив у полон у січні 2016 року. - ред.), йому вже стільки років, могли б і так відпустити, але - ні, він, типу, "шпигун", - розповів Котенко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...