Оце так: "Меркель осталось управлять Германией не более суток?", - журналіст

Понеділок, 18 червня, може стати останнім днем нового коаліційного уряду Німеччини.

Про це стверджують німецькі ЗМІ, передають Патріоти України. Кабінет міністрів, очолюваний Ангелою Меркель, не проіснує в цьому випадку і 100 днів. Такого ще не було в післявоєнній історії країни.
Що сталося?
Нагадаємо, партія Меркель Християнсько-демократичний Союз (ХДС) восени 2017 року перемогла на виборах, перебуваючи в традиційному блоці з Християнсько-соціальним союзом (ХСС), який очолює Хорст Зеехофер. Однак блоку не вистачило голосів для того, щоб самостійно сформувати новий уряд. Переговори про створення коаліції тривали болісно довго. Меркель обіцяла їх завершити до Різдва, а вийшло все тільки до Великодня. В результаті коаліція була створена за угодою з Соціал-демократичною партії Німеччини (СДПН).
Саме соціал-демократів всі вважали нестабільним фактором. Однак конфлікт несподівано виник між старими союзниками - Меркель і Зеєхофером. Лідер ХСС отримав в уряді пост глави МВС. І завзято взявся за роботу.
Зеєхофер на початку червня заявив, що вимагає змінити правила допуску і перебування біженців в країні. Конкретно - не впускати до Німеччини біженців без документів або вже зареєстрованих в будь-якій іншій країні ЄС.
Меркель не згодна з міністром внутрішніх справ. Канцлер вважає, що його вимоги суперечать європейським нормам надання притулку та чинному законодавству ФРН. Крім того, такі заходи будуть несправедливі по відношенню до Греції і Італії, які приймають на себе основний удар по прийому біженців.
Зєєхофер у відповідь на це пообіцяв, що 18 червня, користуючись своїми повноваженнями глави МВС, віддасть наказ німецьким прикордонникам завертати біженців без документів або з реєстрацією в інших країнах ЄС.
Це відкритий бунт, підкреслюють німецькі ЗМІ. І тепер Меркель, як канцлер, повинна відправити у відставку Зеехофера. А з ним на знак протесту уряд покинуть інші міністри від ХСС.
Чи є вихід?
Політологи розглядають кілька варіантів розв'язання політичної кризи в Німеччині. Перший - Меркель відправляє у відставку Зеєхофера і ставить питання в парламенті про довіру уряду. Якщо депутати Бундестагу оголосять вотум недовіри, президенту ФРН Франку-Вальтеру Штайнмайеру не залишиться нічого іншого, як розпустити уряд і парламент і оголосити дострокові вибори. До формування нового уряду Меркель залишиться виконуючою обов'язки канцлера.
Другий варіант - Бундестаг підтримує Меркель. У цьому випадку їй доведеться знову сідати за стіл переговорів з парламентськими партіями і формувати нову коаліцію. Природно, це зажадає від канцлера істотних поступок з багатьох питань, на які вона відмовилася піти взимку.
Третій варіант - Бундестаг підтримує Меркель, і вона залишається канцлером на чолі колишнього кабінету, але запрошує туди інших політиків замість відправлених у відставку Зеєхофера і його соратників. В цьому випадку в Німеччині з'явиться так званий «уряд меншості». Його діяльність буде істотно обмежена тим, що ХДС втратить більшість в парламенті. Правда, Меркель при цьому безумовно залишається при владі.
Четвертий варіант - Ангела Меркель сама йде у відставку. В цьому випадку президент доручає парламентській більшості висунути кандидата на пост канцлера. Якщо таку людину знайдено не буде, будуть дострокові вибори.

П'ятий варіант - Меркель просить Зеєхофера почекати з його наказом по біженцям хоча б до саміту лідерів держав і урядів країн ЄС, який призначений на 28-29 червня. До цієї зустрічі канцлер спрямує всі зусилля на те, щоб досягти домовленості хоча б з декількома країнами Євросоюзу - Італією, Грецією, Австрією - зі зміни європейських правил прийому біженців. Цей шлях означає перемогу не тільки Зеєхофера, але і всіх європейських популістів, які виступають за різке посилення міграційної політики. Він також буде означати визнання самої Меркель помилковості її міграційної політики.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...