Палають сади: Густий дим заполонив кілька житлових масивів у Подільському районі Києва

Війна за власність. Після акції пайщиків-пенсіонерів агрохолдингу "Пуща-Водиця" з вимогою додаткових "відступних" за продані під забудову садів на Виноградарі, дерева запалали.

Скора перспектива відкриття гілки метро на Виноградар спровокувала загострення земельного за "золоту землю". "Акцію пенсіонерів", котра паралізувала напередодні рух вулицею Маршала Гречка, деякі експерти розглядають, як спробу рейдерства під приводом "захисту дерев", інформують Патріоти України.

Як бачимо стихія "апелює" на користь забудовника. Густий смог огорнув кілька житлових масивів в Подільському районі Києва рано вранці в суботу, 5 травня.

Про смог і димі супроводжуються їдким запахом гару, повідомляють мешканці Виноградаря, Вітряних гір і Мостицького масиву.
Відзначимо, що в п'ятницю ввечері, 4 травня, на житловому масиві Виноградар у Подільському районі Києва сталася пожежа на території колись знаменитих фруктових садів агрокомбінату «Пуща-Водиця».

Цьому передувала акція протесту пенсіонерів, до сотні людей вдень 4 травня перекрили вул. Маршала Гречка: транспорт застиг у заторах. Винятків не робили навіть для громадського транспорту. Звільнити шлях погодилися близько 17:00.

Пішохідний перехід на вулиці перекрили близько ста протестувальників літнього віку. Збираються вже другий день поспільЗа поясненнями протестувальників, такою є реакція на вирубку фруктових дерев, які раніше належали агрокомбінату "Пуща-Водиця". 27 травня там вирубали всі плодові дерева, які приносили 3 тис. т яблук на рік. На місці, де раніше вирощували яблука, тепер триває будівництво багатоповерхівок, зазначили мітингувальники.

Протестувальники кажуть, що вони є колишніми працівниками агрокомбінату, яких начебто незаконно звільнило їхнє начальство. Шукати правди ці люди рушили до нового землевласника.

За словами голови ініціативної групи, після завершення акції протесту в поліції прийняли відповідну заяву, тож багатоповерхівку поки не будуватимуть, запевнив він. На яких підставах, ватажок не повідомив. Як і те, чим перешкода вирубки садів допоможе ображеним повернути свої робочі місця у складі "Пущи-Водиці". Адже земля більше не належить агрохолдінгу. Тим не менш, анонімний ватажок обіцяє блокувати і більші столичні дороги, якщо заяву відкладуть.

Як відомо, Київ потерпає від браку місця для нової забудови. Промислові сади колишнього радгоспу на Виноградарі одна з небагатьох ділянок, де можна без конфлікту з киянами через ущільнення забудови зводити новий житловий масив. Економічна та соціальна доцільність тут поза дискусією. Навіть якщо взяти за основу як правдиву вражайність заявлену мітингарями, то все господарство агрохолдінгу на київській землі вирощувало продукції за оптовими цінами від 10 000 000 - 20 000 000 грн. Вартість середнього будинку заявленого у проекті збудованих та плануємих складає більше 10 оборотів колишніх садів агрохолдінгу на рік. А таких будинків багато десятків, 21 з котрих або вже введені в експлуатацію, або мають бути введеними до кінця цього року.

Арифметика, як то кажуть, дуже наочна з точки зору доцільності. Київ вже не може дозволити собі розкіш терпіти на своїх теренах сільсько-господарські підприємства. Земля занадто запитана. Зокрема на житловому масиві Виноградар за рахунок промислових садів близько 100 000 киян зможуть поліпшити свої житлові умови у найближчі 5-10 років. Для цього у т.ч. і зводиться потужна транспортна інфраструктура, у т.ч. давно обіцяне Виноградарю метро. А для фруктових садів за 10-50 кілометрів від зони конфлікту, але поза межами столиці, землі більш ніж досить. Коштів, які при чесній угоді забудовник/ки мали сплатити за недешеві київські наділи, мало б вистачити і на кратне збільшення земляного фонду агрохолдінгу в Київській області, або деінде в Україні, і на виплати своїм співробітникам по наявним зобов'язанням.

Тому не зрозуміло, чому ці люди пікетують забудовника, якщо то дійсно представники агрохолдінгу, котрі вирішують свої внутрішні питання. Київ же має вирішувати дві важливі і важкі задачі одночасно - зберігати зелені масиви (ліси, лісопарки, парки) і розбудовувати житлову та транспортну інфраструктуру. І аграріям, тут вже не місце, бо жертвами прогресу стають садово-дачні ділянки киян, котрі змушені зносити через брак місця. Яскравим прикладом тут є новий міст на Троєщину і десятки примусово відселених добротних дач на Русанівських садах. А ви кажете, нема де у столиці яблуневі сади культивувати... Інша справа, що вже на поділені ділянки з'явилися нові охочі. І тут хор обурених пенсіонерів стає чудовим прикриттям для переділу наближених до нового метро земель.

Опублікував: Олег Устименко

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...