Парламент прийняв закон про "трупне донорство"

Згідно з текстом законопроекту, трансплантація застосовується виключно у випадках неможливості збереження життя або відновлення здоров'я іншими методами лікування, що встановлює консиліум лікарів.

Верховна Рада України проголосувала законопроект №2386а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини», який передбачає презумпцію незгоди - вилучення органу для трансплантації після смерті людини можливо тільки в разі його письмової прижиттєвої згоди. Документ підтримали 255 народних депутата, передають Патріоти України.
Законопроект передбачає, що кожна людина може погодитися або відмовитися від посмертного донорства. Відповідь "так" - це письмова заява, відмітка в паспорті або посвідченні водія та внесення даних до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. "Запасний" варіант - це назвати довірену особу, яка після смерті людини оприлюднить його згоду або заборону на трансплантацію анатомічних матеріалів. Якщо людина жодним чином не висловила свою волю при житті, будуть опитувати його родичів - чоловіка, дітей, батьків, рідних братів і сестер.
Не будуть використовувати органи людини після його смерті, якщо він при житті виступив проти, або ж не дозволили його родичі.
Як зазначила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, будь-яка людина, який раніше надаласвою згоду на збір органів, в будь-який час може відмовитися від цього в разі зміни свого рішення.
Вилучення анатомічних матеріалів у померлих забороняється в разі, якщо вони були дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, особами, визнаними недієздатними. Крім того, трупними донорами не можуть виступати люди, особистість яких не була встановлена, ті, хто загинув в результаті Операції об'єднаних сил (ООС) і в ході інших бойових дій, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки країни.
До переліку осіб, які не можуть бути живими донорами, входять ті, які відбувають покарання, іноземці та особи без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, особи з важкими психічними розладами, пацієнти, які мають важкі захворювання (які можуть передатися реципієнту або зашкодити його здоров'ю), вагітні, а також ті, хто раніше вже надав орган або його частину на трансплантацію.
До 1 жовтня 2018 року має бути створена Єдина державна інформаційна система трансплантації для збору, реєстрації, накопичення відповідної інформації, а також здійснення об'єктивного і неупередженого розподілу анатомічних матеріалів людини, визначення пари донор-реципієнт.
Пара донор-реципієнт буде визначатися Єдиною системою трансплантації. Пошук такої пари буде здійснюватися під час кожного внесення нових відомостей про живого донора, реципієнта або анатомічні матеріали. При цьому система буде враховувати ряд показників, зокрема імунологічну сумісність, наскільки екстрено потрібна трансплантація, відстань та ін. Пріоритет надаватиметься неповнолітнім реципієнтам і живим донорам, які раніше надавали свої анатомічні матеріали.
Згідно з текстом законопроекту, трансплантація застосовується виключно у випадках неможливості збереження життя або відновлення здоров'я іншими методами лікування, що встановлює консиліум лікарів.

Кабінет міністрів визначить організаційні моменти, матиме вплив МОЗ та орган виконавчої влади з трансплантації (який планують створити).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...