Печерський суд скасував арешт майна Добкіна

Суд скасував арешт двох житлових будинків і винного льоху в кримінальній справі за підозрою народного депутата, екс-регіонала Михайла Добкіна.

Михайло Добкін

Про це повідомляє "Судовий репортер" із посиланням на постанову Печерського суду від 19 січня, передають Патріоти України.

Рішення ухвалила суддя Лариса Цокол за скаргою адвоката житлово-будівельного кооперативу "Тріумф". 19 липня суддя Печерського суду Галина Матійчук заарештувала вказане майно для забезпечення в майбутньому у разі винесення вироку Добкіну конфіскації майна та відшкодування завданих збитків. Йдеться про житлові будинки в Харкові площею 1137 кв.м. і 127 кв.м., а також винний погріб на 195 кв.м.

Як наголошується, суд керувався тим, що, згідно з наданими слідчим документами, майно належить підозрюваному Добкіну. Однак, за даними реєстру майнових прав, згадані вище будинки і винний льох належать ЖБК "Тріумф". Сам Михайло Добкін в е-декларації зазначив, що майно перебуває в його користуванні. Співзасновницею кооперативу, якому належить нерухомість, із часткою 90% є Алла Добкіна, дружина нардепа.

У вересні 2017 року Апеляційний суд не задовольнив скаргу адвоката Ігоря Степанова (захисника Добкіна) про скасування арешту майна. Суд зазначив, що підозра Добкіну обґрунтована і підстави для арешту майна були. З приводу того, що власником деякого майна є ЖБК "Тріумф", якому не повідомляли про час та місце судового засідання щодо арешту майна, то суд зазначив, що такий власник має право подати клопотання про скасування арешту. Організація це і зробила, звернувшись до суду першої інстанції.

Кооператив "Тріумф", як пояснив суду адвокат, не несе цивільної відповідальності за дії Добкіна і конфіскувати це майно чи відшкодувати за його рахунок збитки буде неможливо.

Прокурор Денис Мирополець заперечував проти задоволення клопотання, вказуючи на те, що арешт обґрунтований, а тому підстав для його скасування немає. Аргументи прокурора у рішенні суду не наводяться.

Зрештою, суддя Лариса Цокол вирішила, що це майно арештували необґрунтовано. Вона зазначила, що, накладаючи арешт, слідча суддя Галина Матійчук помилково виходила з того, що воно належить підозрюваному Добкіну. При цьому доводи сторони обвинувачення, що вказане майно відповідає критеріям речових доказів (ст.98 КПК), під час розгляду не з'ясовувались та не перевірялись.

Наразі, за рішенням суду, під арештом залишилась земельна ділянка 0,0083 га і два автомобілі Toyota Land Cruiser 2013 і 2007 років випуску, які належать Добкіну.

Як повідомлялося раніше, 14 липня Генпрокуратура вручила йому підозру за статтею "шахрайство" і "перевищення службових повноважень". За даними ГПУ, Добкін може бути причетним до незаконного привласнення кооперативами 78 га земель у Харкові нормативною вартістю понад 220 млн грн. Печерський районний суд Києва заарештував Добкіна на два місяці з альтернативою внесення застави в 50 млн гривень. Як відомо, заставу за Добкіна внесли нардеп від "Опоблоку" Вадим Новинський (30 млн грн) і колишній віце-прем'єр Борис Колесников (20 млн грн).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...