Пенсії по-новому: Яких змін чекати українцям у 2018 році

Пенсійна реформа в Україні була запущена восени 2017 року але до сих пір залишається безліч невирішених питань і змін, які уряд впроваджує поступово, оскільки реформа вимагає чимало часу і ресурсів.

Уряд вже працює над низкою законодавчих змін у чинній системі. Про те, які нововведення заплановані на 2018 рік, і що чекає українських пенсіонерів у найближчому майбутньому, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

Так, нещодавно було анонсовано підвищення пенсій військовим, згідно якого перерахування виплат планується провести для 498 тис. військових пенсіонерів, а саме підвищення пройде в три етапи:

  • перший етап стартує заднім числом, з січня 2018 р. очікується, що пенсії зростуть у середньому на 1500 тис. грн.
  • другий етап запланований на 1 січня 2019 р. завдяки чому додасться близько 750 грн.
  • третій етап розпочнеться 1 січня 2020 р. і пенсії зростуть у середньому ще на 750 грн.

В уряді зазначають, що завдяки такому рішенню, виплати військовослужбовцям виростуть як мінімум у два рази. А перші гроші військові повинні отримати вже в квітні цього року. Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про те, що відомство працює над розробкою механізму, який зробить роль стажу вище ролі заробітної плати при нарахуванні пенсій.

У жовтні минулого року пенсіонери вже отримали надбавки, але, навіть у людей з великим стажем роботи, надбавки виявилися невисокими, тому що перше, що враховується при осучасненні пенсій - це розмір заробітної плати, а не кількість стажу.

"Для цієї категорії пенсіонерів ми продумуємо механізм, як зробити так, щоб роль стажу була більша, ніж роль заробітної плати. Нагадую, що впроваджена пенсійна реформа відобразила ту соціальну реальність, в якій жили люди. І сьогодні ми вже по факту отримали результат, який змушує нас виправити деякі перекоси", - заявив Рева.

Міністр зазначив, що ігнорування трудового стажу громадян стало одним із недоліків пенсійної реформи в 2017 році, який потрібно виправити. За його словами, підготовка до другого етапу пенсійної реформи, який буде реалізовуватися у 2019 році, вимагає нейтралізації дисбалансів, які були виявлені на першому етапі реформування.

Іншим недоліком реформи стало те, що пенсіонери, які працювали після виходу на пенсію, отримали виплати в меншому розмірі. Так сталося через те, що стаж дорахувався, а коефіцієнт, за яким розраховуються пенсії, впав.

Зараз уряд доопрацьовує законопроект про накопичувальну систему пенсійного страхування. Згідно з проектом №6677, накопичувальна система повноцінно почне працювати з 1 січня 2019 року.

У документі прописано, що українці, які молодші за 35 років, будуть зобов'язані збирати на пенсію вже з наступного року. Перший рік буде стягуватися 2% від зарплати, але внесок буде рости на 1% щорічно, поки не досягне 7%. Для тих, хто старше 35 років, участь у накопичувальній системі буде добровільним.

Також, відомо, що систему накопичення на пенсію будуть забезпечувати недержавні фонди.

Експерти пояснюють, що наразі існує обов'язковий внесок - 22% до солідарної системи. Найімовірніше, його відміняти не будуть, а просто додадуть ще необхідний відсоток для накопичувальної системи і, в кінцевому підсумку, українці на пенсію будуть відраховувати 29% від своєї зарплати.

У багатьох європейських країнах функціонують відразу всі три рівні пенсійної системи (перша - солідарна система, яка діє наразі, друга - обов'язкова накопичувальна система, яку планують ввести на початку 2019 року; і третя - добровільна накопичувальна система).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...