Передбачення від Bloomberg: Скільки протягне Путін?

Політична влада – справа слизька. Експерти визначили, скільки ще протримаються Путін, Кім Чен Ин, Ердоган та інші.

Навіть в умовах абсолютної монархії достатньо одного неправильного кроку, щоб вона вислизнула з ваших рук. Не вірите? Запитайте Мухаммеда Бін Салмана. Коли Bloomberg проводив подібне експертне опитування в березні, наслідний принц Саудівської Аравії суттєво зміцнив свої позиції у королівстві: він відсторонив від влади усіх своїх опонентів. Аналітики тоді стверджували, що принц потенційно може залишатися при владі десятиліттями, передають Патріоти України.

Мухаммед бен Салман народився 31 серпня 1985 року, старший син третьої дружини Салмана, Фахди бент Фали. Коли батько Мухаммеда Салман бен Абдул-Азіз став королем в січні 2015 року, він не забарився посилити позиції свого сина в правлячій верхівці країни. У 29 років Мухаммед став наймолодшим міністром оборони країни. Трохи пізніше був призначений заступником прем'єр-міністра. У квітні 2016-го принц представив амбітну концепцію економічних реформ, спрямованих на припинення залежності королівства від нафтових доходів. Як самовпевнено заявив свого часу принц в інтерв’ю ЗМІ, завадити йому стати королем «може тільки смерть».

Однак весь минулий місяць Бін Салман присвятив спробам відбілити себе в очах американської влади – ключової країни-союзниці королівства. Нині США вимагають від Саудівської Аравії пояснень щодо вбивства в Стамбулі письменника-дисидента, бо ж Туреччина вказує на «руку аравійців» у цій справі.

MBS (абревіатура від Mohammed Bin Salman, - ред.), як називають відомого наслідного принца, може продовжувати правити у своїй країні протягом багатьох років, однак у короткостроковій перспективі ступінь невизначеності щодо тривалості його правління підскочила.

Згідно з результатами дослідження Bloomberg, головним невдахою за попередні півроку (з березня по жовтень) став глава Франції Еммануель Макрон. Падіння його рейтингу збільшує вірогідність його програшу на наступних виборах президента країни у 2022 році. Його європейська союзниця Ангела Меркель цього тижня оголосила про своє небажання переобиратися канцлером у 2021 році.

Експерти Bloomberg проаналізували можливу тривалість перебування при владі 17 світових лідерів, беручи до уваги економічні показники очолюваних ними країн та особливості внутрішньої політики. Втім, як показує досвід MBS, якщо змінюється політична «погода», прогноз для будь-якого лідера може зазнати різких змін у будь-який момент.

Мухаммед Бін Салман, Саудівська Аравія

2017 – отримав титул наслідного принца

2018 – вбивство Хашоггі у Туреччині

2030 – до цього року Бін Садаман планує докорінно змінити економічну модель королівства

На думку аналітиків, може залишатися при владі до 2044 і довше

Саудівський принц Мухаммед Бін Салман позиціонує себе як беззаперечного правителя найбільшого у світі постачальника нафти ще кілька десятиліть поспіль. Тепер його перспектива залишатися на чолі королівства у найближчі півстоліття похитнулася.

Доки інформація про вбивство Джамала Хашоггі не поширилась всім світом завдяки американській пресі, 33-річний Бін Салман ефективно та успішно керував Саудівською Аравією замість батька, короля Салмана, який зміг перехитрити родичів, старших конкурентів свого сина. Однак вбивство Хашоггі завдало сильної шкоди його репутації як вдома, так і за кордоном, сіючи сумніви у його здатності керувати.

«Його позиції, як мінімум, залишаються сильними», - вважає Томас Джуно, доцент університету Оттави. «Я не бачу передумов, які б могли похитнути його владу. Але чим більше він припускається помилок, тим більше аргументів мають його опоненти для організації руху супротиву проти нього».

Кім Чем Ин, Північна Корея

2011 – стає правителем Північної Кореї

2018 – історична зустріч із Трампом та президентом Південної Кореї

На думку аналітиків, може залишатися при владі до 2044 і довше

Переворот, вбивство чи війна - ось головні потенційні небезпеки для Кім Чен Ина. Якщо цього не станеться, він, ймовірно, утримуватиме владу над Північною Кореєю залізною рукою впродовж десятиліть, як це робили його батько та дід.

Точного віку Кім Чен Ина не знає ніхто, однак вважають, що йому за тридцять. Отже, він може прожити ще років сорок чи п'ятдесят, втім надмірна вага створює ризик зменшення терміну життя. Батько нинішнього правителя КНДР Кім Чен Ір помер у віці 70 років, а його дід, Кім Ір Сен, дожив до 82-х.

«Я не бачу жодного вірогідного сценарію підриву влади Кім Чен Ина в найближчому майбутньому», - зазначив Себастьян Маслоу, доцент японського університету Кобе. - Якщо американські або південнокорейські спецслужби не докладуть зусиль для його силового зміщення, нам доведеться мати справу з Кім Чен Ином на чолі Північної Кореї ще тривалий час».

Реджеп Тайіп Ердоган, Туреччина2003-2014 – був прем’єр-міністром Туреччини

2014 – стає президентом країни

2018 – вдруге стає президентом

2033 – до цієї дати може офіційно залишатися при владі за умов внесення змін до конституції

Реджеп Тайіп Ердоган, чинний правитель Туреччини, виборов новий мандат, а на додачу - суттєво розширені повноваження.

Попри неспокій на турецькому фінансовому ринку, 64-річний президент залишається найпопулярнішим політиком країни. Він пережив спробу перевороту в 2016 році.

У його партії стверджують, що Ердоган зможе виконувати свої функції до 2028 року, і теоретично навіть довше, якщо оголосить про вибори до закінчення другого терміну.

«Ердоган, швидше за все, залишиться керівником Туреччини в найближчому майбутньому, - вважає Онер Бучук, політичний аналітик університету Йілдірім Беязіт в Анкарі. - Він ефективно використовує свої нові повноваження для зміцнення віри громадян у його керівництво».

Володимир Путін, Росія2000 – перша перемога на виборах президента РФ

2008-2012 – утримує контроль над владою на посаді прем’єр-міністра

2018 – виграє перевибори президента із офіційним результатом 77%

За 18 років правління Володимир Путін методично нейтралізовував будь-яку загрозу своїй владі, яка надходила чи то від амбітних олігархів, чи то від чеченських сепаратистів, чи то від західних санкцій.

66-річний президент, якому вдається найдовше утримувати владу в своїх руках з часів радянського диктатора Йосипа Сталіна, після перемоги на цьогорічних виборах забезпечив собі ще шість років біля керма. Водночас, попри повний контроль над політиками та засобами масової інформації, рівень його підтримки суттєво знизився через пенсійну реформу: росіянам збільшили вік виходу на заслужений відпочинок.

У 2024 році конституційний ліміт має змусити Путіна відмовитися від того, аби вкотре претендувати на президентство. Завдання полягає в тому, щоб до кінця і після правління Путіна вибудована ним система продовжувала працювати.

«Він повинен побудувати систему, яка збереже статус-кво навіть тоді, коли він не буде президентом, - зазначила експерт аналітичного центру «Р. Політика» Тетяна Станова. - Путінський режим повинен утримуватися навіть без Путіна».

Рейтинг схвалення Путіна за даними ВЦВГД (ВЦИОМ, Всероссийский центр изучения общественного мнения, - рос.)Нарендра Моді, Індія2014 – перемога на виборах

2019 – за попередніми опитуваннями, Моді може перемогти на наступних президентських виборах 2019 року

2024 – за прогнозами експертів, може піти на наступний термін, якщо не з’являться законодавчі перепони

Очікується, що 68-річний прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді виграє наступні вибори в 2019 році, попри падіння своєї популярності. Це означає, що Моді зможе керувати 1,3 мільярдами людей у своїй країні до 2024 року.

Індійська націоналістична партія «Бхаратія Джаната» Моді отримала рідкісну для Індії більшість у 2014 році. Його опоненти - партія Конгресу, очолювана династичним лідером Рахулем Ганді - намагається створити альянс з іншими опозиційними партіями.

«Важко зрозуміти, чи зможе Конгрес стати ефективною опозиційною силою до 2024 року», - зазначив професор Кетрін Едней, директор Азійського дослідницького інституту університету Ноттінгем. Отже, перспективи на тривале правління у Моді залишаються непоганими.

Рейтинг схвалення МодіСі Цзиньпін, Китай2012 – отримує владу

2018 – процес внесення змін до основного закону, що передбачає подовження терміну повноважень президента. За словами аналітиків, завдяки цьому Сі може лишатися при владі ще не менше 12 років

Після того, як у комуністичному Китаї в лютому було скасовано обмеження терміну повноважень президента, головним питанням стало: як довго президент Сі Цзиньпін залишатиметься при владі.

Конституційне положення, яке забороняло главам держави правити понад два терміни поспіль, було єдиним обмеженням, що не дозволяло 64-річному Сi залишатися при владі після 2023 року. Після того, як у жовтні його ім’я прописали у Комуністичній партійній хартії Китаю, а отже, надали такий самий високий статус, який мав Мао Цзедун, Сі Цзиньпін отримав можливість керувати країною впродовж ще кількох десятиліть.

«Сі раніше заявляв про своє амбітне бажання керувати Китаєм у довгостроковій перспективі, як мінімум, впродовж 2020-х. Думаю, можна припустити, що так і буде, якщо він залишатиметься здоровим», - сказав Том Рафферті, регіональний менеджер відділу аналізу економіки Китаю. - Однак існує вірогідність того, що події розвиватимуться інакше. Економічна нестабільність чи конфронтація у міжнародній політиці, може послабити його позиції всередині країни, що дасть можливість іншим претендувати на першість».

Аятолла Алі Хаменеї, Іран1981 – Алі Хаменеї обирають президентом Аналітики вважають, що він буде пожиттєвим лідером країни – тобто до смерті
Верховний лідер Аятолла Алі Хаменеї, який вперше був обраний президентом республіки в 1981 році, пережив спробу вбивства та кілька операцій. За підтримки Іранського революційного гвардійського корпусу та багатьох релігійних іранців та пролетаріату, 78-річний диктатор, ймовірно, матиме пожиттєву владу.

Це може означати ще дев'ять років, вважають експерти.

«Ніхто не може стати серйозним викликом для нього», - стверджує Алі Ваєз, директор Іранського проекту в Міжнародній кризовій групі.

Ніколас Мадуро, Венесуела2013 – отримує владу після смерті Уго Чавеса

2018 – перемагає на виборах. За прогнозами експертів, залишатиметься при владі до 2024 року, тобто, до наступних виборів

Президент Ніколас Мадуро стикається з новими викликами перед виборами, що мають відбутися у травні наступного року: шаленою інфляцією та голодом, через які виникли криваві протести, що тривали місяцями. Однак 55-річний колишній водій автобуса досі має підтримку військових, і ще два десятиліття може залишатися при владі разом зі своєю Соціалістичною партією, якій не може протистояти деморалізована і розділена опозиція.

Мадуро збільшив державні витрати протягом останніх місяців, почав вносити зміни до конституції та арештовував високопоставлених керівників нафтової промисловості.

«Мадуро керує нестабільністю, викликаною економічною кризою, - констатує Едгар Гутьєррес, політичний аналітик у Каракасі. - Якщо опозиції вдасться об'єднатись, а правила голосування зазнають певних змін, політичні зміни також не змусять не себе чекати. Якщо ні, то Мадуро залишиться при владі».

Дональд Трамп, США2016 – перемога на президентських виборах

2020 – Трамп може бути обраним на другий термін, якщо американська економіка збереже тенденцію до зростання

2024 – спливає дозволений конституцією термін повноважень

Перший рік президентства США Дональда Трампа ознаменувався зростанням ринків збуту та найнижчим рівнем безробіття у країні за 17 років. Саме ці успіхи можуть стати передумовою для вірогідного переобрання Трампа на другий термін.

Розслідування спеціального прокурора Мюллера щодо зв'язків Трампа з Росією навряд чи скоротить термін його перебування при владі. Для того, щоб оголосити Трампу імпічмент, потрібна більшість у дві третини голосів у Сенаті, а це практично недосяжно.

Емілі Сіднор, професор політології Південно-західного університету в Джорджтауні (штат Техас), вважає, що Трамп має хороші шанси на переобрання. «Економіка, коли вона добре працює, є сильним фактором успіху, - сказала вона. - Хоча цілком імовірно, що Трамп може виграти другий термін, але перш ніж заявляти про його переобрання, потрібно ще придивитися до подальшого розвитку ситуації».

Рейтинг схвалення ТрампаБенджамін Нетаньяху, Ізраїль2009 – Нетаньяху повертається до влади після 9-річної перерви

2015 – йде на четвертий термін

2023 – закінчення 4-го терміну. Довше Нетаньяху не зможе лишатися при владі

Якщо 68-річний Нетаньяху, проти якого тривають розслідування через низку зловживань, зможе довести свою невинуватість, то має шанс залишитися ще на чотири роки після виборів у 2019 році. Таку думку висловив Авраам Дискін, старший викладач політології в Єврейському університеті в Єрусалимі. Водночас він зауважує, що низка політиків впевнені у винуватості Нетаньяху і вже почали готуватися до епохи «після Нетаньяху».

«Деякі люди списують його, але я думаю, що зарано», - робить висновок Дискін.

Еммануель Макрон, Франція2017 – стає президентом Франції
2018 – виборці все більше розчаровуються у Макроні. Маловірогідно, що Макрон одержить перемогу на наступних виборах 2022 року

Популярність сорокарічного Макрона почала падати у перші місяці його роботи, коли він почав просувати політику, яку вважали вигідною для багатих. Якщо непопулярні заходи, такі як скасування податку на багатство та лібералізацію трудового законодавства, можуть призвести до економічного зростання та створення робочих місць, президент може повторити свою перемогу в 2022 році, вважає Джером Форекет, керівник опитувань громадської думки IFOP (Інститут вивчення громадської думки у Франції, - «Главком»).

«Він хоче, щоб про успішність його президентства судили з результатів, - сказав Ніколас Дунган, професор Паризького інституту. - Але французи будуть судити його за своїми враженнями від нього, а ви знаєте, наскільки критичним може бути француз».

Рейтинг підтримки президента МакронаШиндзо Абе, Японія2007 – йде з влади через проблеми зі здоров’ям

2012 – повертається до влади

2018 – залишається на третій термін

2022 – наступні вибори, на яких, за законом, він вже не зможе балотуватися

Хоча 64-річний Абе має великі шанси досидіти на посаді до 2021 року, його плани щодо конституційних змін можуть послабити громадську підтримку перед виборами до Верхньої палати в наступному році.

Абе стверджує, що він не планує залишитися у політиці після 2021-го, а тому увага ескпертів та громадськості поступово переміщується у бік потенційних спадкоємців.

«Я думаю, що цей строк буде для нього останнім», - прокоментував Стівен Рід, професор політології в університеті Чоу в Токіо.
Рейтинг схвалення Шиндзо АбеМауріціо Макрі, Аргентина2015 – здобуває перемогу на виборах президента

2018 – економічна криза обвалює рейтинги політика

У жовтні 2019-го мають відбутися наступні вибори, які Макрі, як прогнозують, програє

Вибори Мауріціо Макрі в кінці 2015 року ознаменували нову епоху для Аргентини після більш ніж десятирічного популізму при Крістіні та Несторі Кірхнері.

59-річний президент запровадив реформи, спрямовані на посилення торгівлі та залучення інвестицій, а також стримання інфляції. Донедавна його переобрання в жовтні 2019 року здавалося очевидним, доки обвал в песо не відправив економіку країни у штопор. У результаті довіра до Макрі впала.

«Існує ризик того, що популісти переможуть на наступних виборах», - сказав Андрес Абадія, старший економіст консалтингової компанії Pantheon. - Невизначеність буде залишатися високою як на економічному, так і на політичному фронті».

Ангела Меркель, Німеччина2005 – перша перемога на виборах

2017 – перемога на виборах із дуже хитким результатом

2018 – Меркель складає із себе повноваження лідера партії ХДС та заявляє, що не братиме участі у наступних виборах у 2021 році

2020 – за прогнозами аналітиків, за рік до планових виборів Меркель може знайти собі наступника

63-річна Ангела Меркель ще чотири роки залишатиметься канцлером Німеччини, однак вона зараз є найвразливішою, ніж будь-коли. «Надто ліберальна», як називають її опоненти Меркель, міграційна політика канцлера та непереконливий результат на виборах у її політичної партії ХДС (Християнська соціально-демократична партія. До слова, 29 жовтня Меркель оголосила, що йде з посади голови партії і не переобиратиметься на наступний термін, - ред.) не грають на користь Меркель.

«В її партії ще з’явиться молодий перспективний учасник, який кине виклик Меркель, і тоді вона зрозуміє, що її час добіг кінця, - вважає Андреа Рюемль, декан Школи управління Герті в Берліні. - Я впевнена, що вона не схоче на посаду ще раз».

Рейтинг схвалення Ангели МеркельТереза Мей, Великобританія2016 – стає главою уряду Великобританії

2017 – втрачає рейтинг та більшість у парламенті. Вірогідно, залишатиметься при владі до наступного року

Прем'єр-міністр Британії, 61-річна Тереза Мей може як піти у відставку до кінця місяця, так і дотягнути до березня наступного року, щоб побачити Brexit на фінішній прямій. Мало хто з експертів вважає, що вона залишиться до чергових виборів 2022 року.

«Вона дуже вразлива», - вважає Нік Ансфорд, викладач політології в Лондонській школі економіки. «Її велика сила полягає в тому, що немає очевидного кандидата, щоб замінити її. Когось, хто може об'єднати Консервативну партію.

Джерело: Bloomberg
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...