Перерахунок пенсій в Україні: Деталі нововведення

В Україні вже 1 березня відбудеться перерахунок всіх пенсій. Надбавка, як підрахували в Кабміні, складе 17-20%.

Щоправда, українці, які за формулою отримали пенсію нижчу за прожитковий мінімум, підвищення можуть не відчути. Журналісти з'ясували, що чекає на українських пенсіонерів у 2019 році, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Головне:

  • Як підвищать: на 17-20%;
  • Кому не підвищать: тим, хто отримав пенсію на пільгових умовах, має маленький стаж;
  • Від чого залежить розмір надбавки: від розміру власної заробітної плати, стажу.

Як рахуватимуть

Пенсії українців рахують за формулою: середня зарплата по країні за три роки помножити на стаж у роках, на 1% і на співвідношення власної зарплати до середньої. Якщо виявиться, що пенсія за формулою нижча за мінімальну — 1497 грн — її підвищать до зазначеного рівня.

Мінімальну пенсію в Україні отримують близько 2 млн осіб. Частина з низ через низькі зарплати за формулою мають отримувати менше, але держава компенсує різницю і гарантує виплату принаймні прожиткового мінімуму для непрацездатних (також називають мінімальною пенсією).

З 1 березня всі пенсії, які підраховані за формулою, підвищать на 17-20%. Точна цифра залежить від показника зростання зарплати, поки цих даних немає. Так, розмір надбавки становить ½ торішньої інфляції плюс ½ середнього за три роки зростання зарплат.

Але у 2019-му, коли відбудеться перерахунок пенсій, будуть враховувати ту зарплатну базу, яка вже є у формулі. В результаті ті українці, які виходили на пенсію у 2018-му році і ті, хто отримав виплату раніше, будуть у нерівному становищі.

"Індексація проходитиме за формулою, ухваленою у жовтні 2017 року. Там деякі пенсії перевищували цю формулу. Тому у кого пенсія більше, ніж за формулою, навіть з індексацією, залишиться та величина пенсії, яку вони отримують сьогодні", — пояснює експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третякова.

ільшість українців отримають надбавку, розмір якої може доходити до 1 тис. грн і вище. Для прикладу підрахуємо, як збільшать виплати українцям, які до виходу на заслужений відпочинок заробляли середню зарплату і вдвічі вищу за середню.

Отже, після перерахунку у 2017-му, українець із середньою заробітною платою і 40 роками стажу отримує приблизно 1505 грн. У березні 2019-го, з урахуванням оновленого показника заробітної плати, цю пенсію можуть збільшити до 1761 грн (на 256 грн).

З такими самими умовами, але із зарплатою вдвічі вищою за середню, українець наразі отримує пенсію в розмірі 3011 грн. У березні 2019-го таку виплату можуть підвищити до 3523 грн (на 512 грн).

Віце-прем'єр Павло Розенко пояснює: надбавка складе 17-20%. "Це одна з головних позицій реформи, яка була введена. Тепер, незважаючи ні на що, в березні, щороку 1 березня, буде проводитися осучаснення пенсійних виплат. Вперше за останні 5-7 років ми дійшли до такого процесу, коли можемо гарантувати осучаснення пенсій всім категоріям громадян", — цитує віце-прем'єра сайт уряду.

Хто зовсім не отримає пенсії у 2019 році

  • Кому не призначена пенсія: досягли у 2019-му 60-річчя і не заробили 15 років стажу;
  • Хто вийде на пенсію у 63 роки: досягли у 2019-му 60-річчя і мають від 16 до 26 років стажу.

Згідно з новими вимоги, цього року на заслужений відпочинок можуть вийти тільки ті українці, які мають 26 років стажу і більше. Немає стажу — немає пенсії. Таке правило, як пояснюють у Міністерстві соціальної політики, має стимулювати українців виходити з "тіні", отримувати "білу" зарплату і платити податки.

Головний принцип — пенсію треба заробити. Щоправда, навіть якщо немає необхідного стажу, у старості держава зобов'язана забезпечувати всіх громадян хоча б мінімумом. Соціальна виплата для українців старше 60 років обчислюється за формулою: прожитковий мінімум мінус фактичні доходи.

Зазначимо, що закон передбачає три причини для тимчасового скасування пенсії або відмови в ній: якщо не виконали вимоги щодо стажу, якщо надали неправдиву інформацію, якщо не проживаєте за місцем реєстрації (живете на непідконтрольній території або тривалий час перебували за кордоном).

Що чекає на українців із мінімальною пенсією

Наразі українці на заслуженому відпочинку отримують не менше 1497 грн. Цієї суми не вистачить навіть на споживчий кошик у перерахунку на актуальні ціни. У липні її підвищать до 1564 грн, а у грудні — до 1638 грн. Згідно із законом, індексація повинна як мінімум покривати рівень інфляції. Хоча насправді прогнозний рівень інфляції, який закладають у бюджет, до кінця року часто не виправдовує себе, і ціни зростають швидше.

До речі, головне нововведення 2019 року — запуск накопичувального рівня пенсійного забезпечення вкотре скасували. У законі зазначено, що у Кабміні мали до 1 січня 2019-го розробити модель накопичувальних пенсій. Простіше кажучи, частину виплат із зарплати мали акумулювати на персональному рахунку. З цих коштів можна було отримувати другу пенсію при виході на заслужений відпочинок.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...