Пережили хрещення Русі та відкриття Колумбом Америки: Найстаріші дуби України (відео)

Унікальні тисячолітні дуби ще козацьких часів можна побачити у селі Стужиця Великоберезнянського району на Закарпатті.

Два найстаріших дуби України ростуть на території Ужанського національного парку. Вони пережили хрещення Русі, відкриття Колумбом Америки та Наполеонівські війни, передають Патріоти України з посиланням на Перший.

Прадавні дуби- гіганти сягнули 30 метрів заввишки, розпустили крони до 25 метрів, та досі плодоносять. Одного з них так і назвали - Дуб-чемпіон, адже прожив велетень 1300 років.

Діаметр стовбура дерева настільки широкий, що аби обійняти його, потрібно близько 10 осіб. Всередині у стовбурі може поміститись до 3 людей.

Поряд росте Дідо-дуб, він на 200 років молодший. Вік дубів-довгожителів визначали у 2012 році чеські спеціалісти з арбористики.

"Під цими дубами міг сидіти сам Жюль Верн. Відомо, що письменник перебував у лісах Стужиці. Він приїздив сюди аби оглянути територію, де впав найбільший у Європі метеорит", - повідомляє телеканал.

Туристи у цих краях бувають не часто. Але вони запевняють, що дуби мають особливу енергетику, яку дарують усім, хто до них доторкнеться.

Щоб зберегти унікальність дерев, незабаром з нащадків Діда дуба та Дуба чемпіона в області планують висадити ще й найдовшу дубову алею. Вона поєднає декілька сіл, аби продовжити покоління могутніх дубів Закарпаття.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...