Перший пішов: Тернопіль переходить на обов'язкове сортування сміття (відео)

Замість сміттєпроводів і баків біля під’їздів тепер жеки та ОСББ облаштовують спецмайданчики.

У Тернополі запровадили примусове сортування побутових відходів. Сміттєпроводи у багатоповерхівках уже заварюють, натомість облаштовують майданчики для контейнерів, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Комунальники намертво заварюють сміттєпроводи у тернопільських багатоповерхівках – операція “ліквідація” неминуча. Мешканці, які виходять на шум у коридорі, кажуть, що давно пора. "Ми не проти, ми цього дуже давно чекали, нарешті вже дочекалися", - каже мешканка багатоповерхівки Ольга Сименина. Бо ця наче комфортна зручність виливалася у брудні калюжі та нестерпний сморід у під'їздах. "Смороди такі, що то нема ради. Наші люди обнагліли тепер зовсім. Може баняк борщу винести і вилити в смітник, і бараболю висипати, і хтозна що", - каже сусідка Катерина Бзова.

Коли у перших під'їздах цього будинку тішаться змінам, то в останніх у цей час обурюються. "Звичайно, що проти, бо нам добре – вийшов на площадку, викинув", - кажуть люди, котрим не подобається перспектива ходити з пакетами чи відрами на вулицю. Натомість влада міста хоче привчати жителів не просто виносити, а ще й сортувати сміття: пластик до пластика, скло до скла, решту в контейнери для змішаних побутових відходів. Людям звикати до змін нелегко. "Так як в нас приміщення маленькі, воно трохи незручно. Бо якщо стоїть три кульочки сміття, то трошечки так – дає незручності", - зізнається Леся Куріца.
Голова ОСББ Сергій Лупак слідкує за порядком. "Вхід до контейнерного майданчика в нас здійснюється через кодовий замок, доступ до кодового замка мають виключно мешканці будинку, ну, і хлопці, які вивозять тверді побутові відходи", - показує він. Завдяки облаштуванню такого майданчика будинок має 300 грн доходу на місяць, бо пластик і скло здають на переробку. На сусідній вулиці схожий сміттєвий комплекс уже для пари п'ятиповерхівок – його теж створили самі мешканці. А до початку літа міська рада зобов'язала всі приватні жеки Тернополя облаштувати такі майданчики в кожному дворі. Тобто контейнери, які стояли поруч вхідних дверей багатоповерхівок, забираються і переміщуються на сміттєвий майданчик, не менше ніж за 20 метрів від багатоповерхівок.

Вимоги до нього прості – тверде покриття долівки і огорожа щонайменше з трьох боків із негорючих матеріалів. Усе це мають зробити за власні кошти приватні жеки. Додаткові контейнери для пластика та скла повинні встановити підприємства, які вивозять ці відходи. "Оплата не зміниться, оплата буде така, яка є на сьогоднішній день. Тільки буде чистіше і приємніше в будинку", - запевнив директор приватного жеку Степан Гевко. На перехід до обов'язкового сортування сміття міська рада дала півроку, опісля за відсутність контейнерних майданчиків обіцяють карати обслуговуючі підприємства.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...