Перший в Україні: На Черкащині висадили промисловий сад ківі

Перші тонни врожаю очікуються до 2021-2022 року.

Український фермер в Черкаській області висадив перший в країні промисловий сад ківі. Рослини в саду - з морозостійкого сорту Карпат Стратона Валентайн, для його акліматизації до українських умов знадобилося 17 років, передають Патріоти України.

На 0,5 гектарах фермер В'ячеслав Кантур посадив першу промислову плантацію - 500 саджанців. Наступної весни планує садити ще 5 тис. саджанців на п'яти гектарах. Морозостійкий кущ витримує температуру до мінус 28 градусів.

Відзначається, що такий бізнес вимагає чималих інвестицій. Стартові вкладення для саду ківі - 15 000 доларів на гектар. Вартість крапельного поливу на пів-гектара - близько 1 500 доларів. Ківі - це ліана, і йому потрібна опора, яка обійдеться в 4000 доларів на гектар. Близько 2 000 доларів коштуватиме покращення ґрунтових умов, і ще близько 3 000 доведеться витратити на догляд за рослиною протягом трьох років до першого врожаю.

Однак в перший же врожайний рік інвестиції в сад окупаються з лихвою. Мінімальна врожайність з куща - 30 кг, і якщо на гектарі 1 000 кущів, то урожай складе 30 тонн. За мінімальної закупівельної ціни в 1 євро за кг ягоди вийде 30 000 євро з гектара.

"Планую, що до 2020 року плантація ківі складе 10,5 гектарів. І така площа саду дозволить отримувати як мінімум 500 000 доларів на рік, - розповів фермер.

Джерело: Агроинсайдер
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...