Перший в Україні: На Черкащині висадили промисловий сад ківі

Перші тонни врожаю очікуються до 2021-2022 року.

Український фермер в Черкаській області висадив перший в країні промисловий сад ківі. Рослини в саду - з морозостійкого сорту Карпат Стратона Валентайн, для його акліматизації до українських умов знадобилося 17 років, передають Патріоти України.

На 0,5 гектарах фермер В'ячеслав Кантур посадив першу промислову плантацію - 500 саджанців. Наступної весни планує садити ще 5 тис. саджанців на п'яти гектарах. Морозостійкий кущ витримує температуру до мінус 28 градусів.

Відзначається, що такий бізнес вимагає чималих інвестицій. Стартові вкладення для саду ківі - 15 000 доларів на гектар. Вартість крапельного поливу на пів-гектара - близько 1 500 доларів. Ківі - це ліана, і йому потрібна опора, яка обійдеться в 4000 доларів на гектар. Близько 2 000 доларів коштуватиме покращення ґрунтових умов, і ще близько 3 000 доведеться витратити на догляд за рослиною протягом трьох років до першого врожаю.

Однак в перший же врожайний рік інвестиції в сад окупаються з лихвою. Мінімальна врожайність з куща - 30 кг, і якщо на гектарі 1 000 кущів, то урожай складе 30 тонн. За мінімальної закупівельної ціни в 1 євро за кг ягоди вийде 30 000 євро з гектара.

"Планую, що до 2020 року плантація ківі складе 10,5 гектарів. І така площа саду дозволить отримувати як мінімум 500 000 доларів на рік, - розповів фермер.

Джерело: Агроинсайдер
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...