Персиковий лікер: Збережи п'янкий аромат літа

Літо вже невдовзі добіжить кінця, тож потрібно по максимуму зберегти його п'янкий аромат у чудових напоях.

Як у домашніх умовах створити справжній літній шедевр - персиковий лікер - передають Патріоти України.

Основна складність у приготуванні персикових лікерів – велика кількість м'якоті, яка викликає помутніння, тому фільтрувати доведеться кілька разів. В іншому виходять відмінні десертні спиртні напої.

Для приготування персикового лікеру слід запам'ятати кілька простих, але необхідних правил. Потрібно обов'язково знімати шкірку, адже вона дає гіркоту. Свіжі персики можна замінити замороженими і сушеними плодами. Кількість цукру можна змінювати в залежності від індивідуальних уподобань і солодкості плодів, а фільтрація через вату прибирає каламуть, роблячи напій світлішим. Втім, слід пам'ятати, що зробити персиковий лікер абсолютно прозорим неможливо.

До вашої уваги ми запропонуємо три варіанти ароматного напою:

Класичний персиковий лікер

Напій, в якому аромат і смак плодів не перебиваються іншими складовими.

Для приготування потрібно взяти кілограм персиків, один літр горілки або спирту (40%), до 350 грамів цукру та 150 грамів звичайної очищеної питної води.

Для початку персики необхідно залити окропом, залишити на 2-3 хвилини, потім злити рідину і остудити в холодній воді. Зняти з плодів шкірку та вийняти кісточки. М'якоть подрібнити блендером або будь-яким іншим способом до однорідної маси.

Додати в персикове пюре 100-150 грам окропу, перемішати. Відтиснути сік через 2-3 шари марлі. Вичавки більше не потрібні.

Далі персиковий сік потрібно перелити в ємність для настоювання, влити горілку, перемішати. Додати цукор за смаком та ще раз добряче перемішати.

Ємність треба герметично закрити, перенести в темне місце з кімнатною температурою на 14-16 днів. Перші 10 днів струшувати раз на добу.

Готовий лікер злити з осаду, профільтрувати через вату, розлити в пляшки для зберігання і щільно закрити. Якщо з часом з'явився осад, повторити фільтрацію. Міцність напою - 25-28%.

Лікер з персиків з кісточками

Напій з легким мигдальним присмаком, який дають правильно оброблені кісточки.

Для такого напою необхідно мати 4-5 персиків, 0,5 літра коньяку (горілки), 250 мл води та 200 грамів цукру.

Персики залити окропом, через 2-3 хвилини, злити відвар і охолодити плоди в холодній воді, після чого зняти шкірку.

М'якоть розрізати на шматочки по 3-5 см. Кісточки розбити молотком. Ядерця залити окропом, настояти 4-5 хвилин, потім зняти коричневу шкірку.

М'якоть і ядерця скласти в банку, залити алкогольною основою (повинна повністю покрити фрукти). Щільно закрити кришкою.

Настоювати 15-20 днів в темному місці при кімнатній температурі.

Злити персиковий настій, м'якоть добре віджати через кілька шарів марлі. Вичавки можна використовувати для випічки.

Змішати в каструлі цукор і воду, довести до кипіння, проварити 3-5 хвилин на слабкому вогні, знімаючи піну. Сироп готовий, коли піна більше не з'являється. Змішати охолоджений до кімнатної температури сироп з настоєм. Щільно закрити, поставити на сім днів у темне прохолодне місце.

Готовий лікер з персиків злити з осаду через трубочку, профільтрувати через вату і розлити в пляшки для зберігання. Міцність напою - 19-22%.

Домашній персиковий лікер з цедрою

Крім цілих кісточок в цьому рецепті використовується коньяк, сушена апельсинова та лимонна цедра. У результаті виходить напій з легкою гіркуватістю, який нагадує легендарний Амаретто.

Для приготування напої необхілно взяти персики - 800 грам (4-5 штук), коньяк (бажано) - 0,5 літра, 200 грамів цукру, 200 мл води, по чайній ложці лимонної та апельсинової цедри.

Приготування:

Персики помити, зняти шкірку, м'якоть нарізати якомога меншими шматочками.

М'якоть та цілі кісточки, скласти в ємність для настоювання. Додати цитрусову цедру.

З води і цукру зварити сироп за технологією із попереднього рецепта. Охолодити до кімнатної температури.

Сироп і коньяк (або ж іншу алкогольну основу) додати до персиків та перемішати. Закрити кришкою і настоювати 25-30 днів в темному приміщенні з кімнатною температурою.

Готовий лікер з персиків профільтрувати через марлю, м'якоть добре віджати. Процідити через вату або паперовий фільтр, щоб видалити каламуть.

Напій розлити в пляшки, закрити і залишити на 10-14 днів в холодильнику або льосі для стабілізації смаку. За необхідності ще раз профільтрувати через вату. Міцність - близько 20%.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...