Як у домашніх умовах створити справжній літній шедевр - персиковий лікер - передають Патріоти України.
Основна складність у приготуванні персикових лікерів – велика кількість м'якоті, яка викликає помутніння, тому фільтрувати доведеться кілька разів. В іншому виходять відмінні десертні спиртні напої.
Для приготування персикового лікеру слід запам'ятати кілька простих, але необхідних правил. Потрібно обов'язково знімати шкірку, адже вона дає гіркоту. Свіжі персики можна замінити замороженими і сушеними плодами. Кількість цукру можна змінювати в залежності від індивідуальних уподобань і солодкості плодів, а фільтрація через вату прибирає каламуть, роблячи напій світлішим. Втім, слід пам'ятати, що зробити персиковий лікер абсолютно прозорим неможливо.
До вашої уваги ми запропонуємо три варіанти ароматного напою:
Класичний персиковий лікер
Напій, в якому аромат і смак плодів не перебиваються іншими складовими.
Для приготування потрібно взяти кілограм персиків, один літр горілки або спирту (40%), до 350 грамів цукру та 150 грамів звичайної очищеної питної води.
Для початку персики необхідно залити окропом, залишити на 2-3 хвилини, потім злити рідину і остудити в холодній воді. Зняти з плодів шкірку та вийняти кісточки. М'якоть подрібнити блендером або будь-яким іншим способом до однорідної маси.
Додати в персикове пюре 100-150 грам окропу, перемішати. Відтиснути сік через 2-3 шари марлі. Вичавки більше не потрібні.
Далі персиковий сік потрібно перелити в ємність для настоювання, влити горілку, перемішати. Додати цукор за смаком та ще раз добряче перемішати.
Ємність треба герметично закрити, перенести в темне місце з кімнатною температурою на 14-16 днів. Перші 10 днів струшувати раз на добу.
Готовий лікер злити з осаду, профільтрувати через вату, розлити в пляшки для зберігання і щільно закрити. Якщо з часом з'явився осад, повторити фільтрацію. Міцність напою - 25-28%.
Лікер з персиків з кісточками
Напій з легким мигдальним присмаком, який дають правильно оброблені кісточки.
Для такого напою необхідно мати 4-5 персиків, 0,5 літра коньяку (горілки), 250 мл води та 200 грамів цукру.
Персики залити окропом, через 2-3 хвилини, злити відвар і охолодити плоди в холодній воді, після чого зняти шкірку.
М'якоть розрізати на шматочки по 3-5 см. Кісточки розбити молотком. Ядерця залити окропом, настояти 4-5 хвилин, потім зняти коричневу шкірку.
М'якоть і ядерця скласти в банку, залити алкогольною основою (повинна повністю покрити фрукти). Щільно закрити кришкою.
Настоювати 15-20 днів в темному місці при кімнатній температурі.
Злити персиковий настій, м'якоть добре віджати через кілька шарів марлі. Вичавки можна використовувати для випічки.
Змішати в каструлі цукор і воду, довести до кипіння, проварити 3-5 хвилин на слабкому вогні, знімаючи піну. Сироп готовий, коли піна більше не з'являється. Змішати охолоджений до кімнатної температури сироп з настоєм. Щільно закрити, поставити на сім днів у темне прохолодне місце.
Готовий лікер з персиків злити з осаду через трубочку, профільтрувати через вату і розлити в пляшки для зберігання. Міцність напою - 19-22%.
Домашній персиковий лікер з цедрою
Крім цілих кісточок в цьому рецепті використовується коньяк, сушена апельсинова та лимонна цедра. У результаті виходить напій з легкою гіркуватістю, який нагадує легендарний Амаретто.
Для приготування напої необхілно взяти персики - 800 грам (4-5 штук), коньяк (бажано) - 0,5 літра, 200 грамів цукру, 200 мл води, по чайній ложці лимонної та апельсинової цедри.
Приготування:
Персики помити, зняти шкірку, м'якоть нарізати якомога меншими шматочками.
М'якоть та цілі кісточки, скласти в ємність для настоювання. Додати цитрусову цедру.
З води і цукру зварити сироп за технологією із попереднього рецепта. Охолодити до кімнатної температури.
Сироп і коньяк (або ж іншу алкогольну основу) додати до персиків та перемішати. Закрити кришкою і настоювати 25-30 днів в темному приміщенні з кімнатною температурою.
Готовий лікер з персиків профільтрувати через марлю, м'якоть добре віджати. Процідити через вату або паперовий фільтр, щоб видалити каламуть.
Напій розлити в пляшки, закрити і залишити на 10-14 днів в холодильнику або льосі для стабілізації смаку. За необхідності ще раз профільтрувати через вату. Міцність - близько 20%.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...