Первозданна Миколаївщина, яку неодмінно варто побачити (фото)

До Дня Незалежності України журналісти підготували спецпроект про наймальовничіші куточки кожного регіону нашої Батьківщини.

До вашої уваги – захопливі туристичні місця Миколаївщини, які не залишать байдужими і найзатятішого мандрівника, передають Патріоти України.

Миколаївщина через своє вдале розташування має історію, яка почалася ще з незапам’ятних часів. Область розкинулася на річках Південний Буг та Інгул і має вихід у Чорне море, що й дозволило їй бути так званими вікном у Середземноморський світ.

На що подивитися у Миколаєві

У порівнянні з історією краю – Миколаїв модерний та юний, але і тут є на що подивитися. Місто звели наприкінці 18 століття та назвали на честь однойменного святого – покровителя моряків. Місто збудували за спеціально складеним планом, тому йому характерні прямі вулиці та квартали правильної форми.


Від початку своєї історії місто фактично було морською столицею з дуже розвиненим кораблебудуванням. Цікаво, що усі авіаносці СРСР були побудовані саме у Миколаєві.

Тут розташовані два унікальні розвідні мости – Інгульський та Варварівський. Перший має найбільшу підйомну частину у Європі, другий – єдиний в Україні, розведення якого виконують горизонтально з поворотом на 90 градусів. Таке видовище справді вражає!


Варто відвідати у Миколаєві і знамениту обсерваторію, яка є однією з найстарших у Європі. Здавна її використовували, щоб складати морехідні, зоряні карти та навчати штурманів. Окрім того, будівля внесена у список світової спадщини ЮНЕСКО та є однією з найкрасивіших у місті. Також тут можна оглянути унікальну колекцію астрономічних приладів, годинників, книг, фотографій та карт.

Музей суднобудування та флоту – ще одна місцина, яку не потрібно оминати у місті. У музеї є понад три тисячі експонатів, починаючи з часів Київської Русі.

Яхт-клуб особливо приваблює туристів у час, коли відбуваються змагання. Сама історія клубу – трагічна, у час світових воєн він був повністю зруйнований. Проте під час регат та змагань з вітрильного спорту тут є на що подивитися.

Кінбурнська коса

Безумовно, це одна з найкрасивіших місцин області. Саме на Кінбурнській косі прихисток можуть знайти мандрівники, які втомилися від переповнених пляжів та готелів. Кінбурн ідеально підійде тим, хто хоче жити у наметі, без постійного доступу до материка. Тут є і невеликі кемпінги, які роблять перебування на косі комфортнішим.


Кінбурнська коса – це заповідна територія з чудовими піщаними пляжами, сосновими масивами та неймовірним різноманіттям рослин та червонокнижних тварин. Коса тягнеться на 40 кілометрів, 20 з яких ідеально підходять для пляжного відпочинку.

Мигійські пороги

Мигійські пороги – це центр плавання на байдарках та рафтах. Саме тут розташована друга за складністю сплаву траса України. Пороги є частиною ландшафтного парку "Гранітно-степове Побужжя".

Щоб відвідати пороги, варто дістатися невеличкого села Мигія, розташованого серед просторих степів. А місциною, яку не можна пропустити на порогах, є Червоні ворота – вони захоплюють своєю унікальною формою.

Древня Ольвія

Напевне, не має українця, який не чув про Ольвію. Це місто-держава було одним з найбільших у своєму роді на чорноморську узбережжі. Воно проіснувало понад тисячу років і попри те, що його добряче розграбували у радянські часи, тут все ще є на що подивитися.

Наразі Ольвія є найбільшим археологічним заповідником України. Тут досі ведуть розкопки, адже під землею залишаються не знайденими унікальний театр та храми.

Грізні каньйони

У долині річки Мертвовод розкинулися два дивовижні каньйони – Актівський та Петропавлівський. На їхній території є видовищні водоспади, могутні гранітні валуни та скелясті береги, які змушують затамувати подих.

Особливо красивими каньйони є у весняну пору, до настання літньої засухи. У цей час тут чарує ще й різноманіття рослин. Тут, неподалік від села Актове, розляглося головне на планеті місцезростання реліктового і ендемічного виду – меринги бузької.

Місцевість має дуже складний рельєф та є непридатною для сплаву, втім, цим вона приваблює екстремалів – особливо скелелазів та альпіністів.

Унікальна святиня Миколаївщини

Подорожуючи областю, не варто минати Свято-Михайлівський жіночий монастир. Передовсім він буде цікавий тим, хто цікавиться релігією.

Монастир розташований посеред первозданної природи степу – далеко від шумних трас у селі Пелагеївка. Сама будівля вимощена з червоної цегли та прикрашена 12 позолоченими баштами. Здалеку вона нагадує величезну свічку.

Цікаво, що у хрести храму вмонтовані вузькі смужки гранованих дзеркал. Саме тому неймовірно красивим монастир стає на заході сонця – дзеркала виблискують усіма можливими кольорами.

Разом із монастирем можна відвідати і розкопки, які ведуть неподалік – на місці розташування поселення з двохтисячолітньою історією. Також місцевість чарує просторими садами та виноградниками.

Озеро Солонець-Тузли

Солонець-Тузли – чудова місцина для тих, хто хоче оздоровитися. Унікальні грязі та солі озера мають потужні лікувальні властивості. Єдиним мінусом місцини є її популярність серед туристів, тому тут не варто очікувати на спокійний відпочинок.


Озеро розташоване у пішій доступності від популярного курорту Рибаківка.

Окрім усього, на озері можна побачити ще й неймовірно красивих білих та рожевих пеліканів. Поруч з озером розташований красивий сосновий ліс, а неподалік – неповторний острів Березань.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...