"Петро і його команда...", або Хто входить у виборчий штаб Порошенка

Петро Порошенко все ще не оголосив про намір вдруге йти в президенти, однак його команда вже розпочала виборчу кампанію.

Журналісти дізнавалися, як президент готується до виборів і хто йому в цьому допомагає, передають Патріоти України.

На початку літа Петро Олексійович категорично відмовлявся говорити про президентські вибори. 6 червня, коли Порошенко вітав журналістів з професійним святом, він навідріз не хотів розкривати свої плани. Оточений медійниками Порошенко стояв посеред великого ґанку, з якого відкривався вид на зелений сад у внутрішньому дворі Будинку прийомів. Лівою рукою він перебирав чотки і намагався демонструвати легкість та спокій. Раптом хтось запитав його про наміри вдруге стати президентом. Порошенко швидко посерйознішав. "Слухайте, я не прийняв рішення про участь у виборах. Але якщо зважуся – я виграю, можу побитися об заклад. Та якщо вас цікавить лише це питання, можемо закінчити зустріч", – емоційно відповів він.

Президент і зараз не готовий відкрито говорити про свої політичні амбіції. Тому замість нього говорить його оточення.

Два тижні тому генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв’ю УП прямим текстом заявив: "Петро Олексійович точно піде на президентські вибори". Напевно генпрокурор озвучував ці слова, знаючи, що Порошенко вже розпочав свою кампанію. Її практичний старт відбувся 23 серпня, коли президент вибачився за нездійснені обіцянки закінчити АТО впродовж годин, а не місяців. Ця заява – одна з рекомендацій його виборчого штабу та політтехнолога-депутата Ігоря Гриніва, який відповідатиме за стратегію кампанії.

З кінця серпня виборчий кабінет Порошенка розпочав свою роботу.

Віталій Ковальчук, керівник виборчого штабу Порошенка. Він вже очолював його штаб у в 2014 році

Штаб Петра Порошенка

Наради з приводу електоральних змагань регулярно відбуваються на четвертому та третьому поверхах Адміністрації президента.

На четвертому поверсі знаходиться кабінет глави держави. Серед кабінетів третього поверху адміністрації можна знайти робочі кімнати першого заступника голови АП Віталія Ковальчука, народного депутата з фракції БПП Сергія Березенка та міністра інформаційної політики Юрія Стеця.

В штабі Березенко відповідатиме за "польову роботу", буде вести переговори з місцевими елітами та мажоритарниками

В АП Ковальчук відповідає за роботу з губернаторами та облдержадмінстраціями. Натомість Березенко курує регіональні осередки БПП та впливає на мажоритарників. Раніше ці двоє конфліктували між собою за вплив на регіони. Та, схоже, Порошенко поставив їх суперечки на паузу, встановивши між ними субординацію. Керівником виборчого штабу буде Ковальчук, який вже займав таку посаду в 2014 році. Березенко відповідатиме за "польову роботу" – йому доручено керувати мережею агітаторів, вести переговори з місцевими елітами та мажоритарниками, які готові підтримувати президента.

Навесні джерела УП повідомляли, що штаб Порошенка мав очолити секретар РНБО Олександр Турчинов. Але влітку той публічно заявив, що не бере участі в жодних виборчих нарадах і займається виключно роботою в РНБО.

В оточенні "кривавого пастора" нам пояснили, що Турчинов відмовив Порошенку, бо відчував себе в його команді чужим. За їх словами, секретар РНБО міг би працювати у штабі Порошенка, якби президента підтримували інші лідери "Народного фронту". Та таких гарантій від партії Яценюка не було і немає. Через це в команді президента не розраховують на підтримку НФ і роздумують про альтернативні ходи для виграшу.

Цими технологічними питаннями займається давній політтехнолог Порошенка та депутат з фракції БПП Ігор Гринів.

Ігор Гринів - стратег виборчого штабу Порошенка

Він буде стратегом виборчого штабу президента і вже підготував каркас стратегії, яку затвердив особисто Порошенко. Крім того політтехнолог відповідає за змістове наповнення рекламних роликів, білбордів та сітілайтів.

За великим рахунком, Гринів намагатиметься "продавати" електорату те, що неможливо помацати руками. Тобто він зосереджуватиме увагу на абстракціях. Саме його авторству належать борди з гаслом: "Армія! Мова! Віра! Ми йдемо своїм шляхом".

Юрій Стець давно поряд з Порошенком. Дружина президента навіть хрестила його дитину

Ще один постійний член виборчих нарад – міністр інформполітики Юрій Стець. За словами джерел в АП, він пропонує Порошенку меседжі для електорату. Водночас, як зізнаються учасники нарад, не всі до кінця розуміють функції Стеця. "Надуває щоки", – коротко описує роль міністра в штабі один із співрозмовників АП.

На пряме запитання УП до міністра інформполітики про його роль у штабі президента, Стець лише віджартувався: "А які є вакансії чи пропозиції"?

За словами джерел, Порошенко, Ковальчук, Березенко, Гринів і Стець – постійні учасники штабу. Час від часу на засідання запрошують прес-секретаря президента Святослава Цеголка, спічрайтера Олега Медведєва та керівника департаменту інформаційної політики АП Володимира Горковенка.

Стратегія Порошенка для виборців: повернути втрачене

Текст стратегії кандидата в президенти Петра Порошенка ретельно приховують від конкурентів, і навідріз відмовляються показувати. Натомість ми можемо описати деякі її елементи зі слів джерел, яким довіряємо.

Якщо б всю стратегію можна було звести до одного меседжа, він би звучав так: безальтернативність.

Головне завдання Порошенка та його команди – довести виборцям його незамінність та винятковість у порівнянні з іншими кандидатами. "Порошенко єдиний воєначальник, який відродив українську армію і який може протистояти агресору. Друге, Порошенко єдиний дипломат, який зміг об’єднати Захід проти Путіна", – пояснює такий елемент стратегії один із соратників президента.

Інша важлива мета, яка стоїть перед Петром Олексійовичем – повернути довіру людей на Західній і Центральній Україні, які в 2014 році віддали за нього свій голос і які тепер готові підтримувати інших політиків. Це дуже вагомо, адже нинішня кампанія Порошенка орієнтована саме на проукраїнського і патріотично налаштованого виборця. Українська мова, помісна церква та шлях до НАТО й ЄС – точно значно менше цікавлять східного виборця, але зачіпають емоції мешканців Львівщини, Вінниччини, Житомирщини тощо.

Єдине, що залишається, щоб голоси не перетікали до конкурентів, – розмивати їх. Зі слів джерел, саме це і передбачає стратегія штабу Порошенка щодо інших кандидатів. Для цього президентська команда зосередить увагу на проросійськісті Юлії Тимошенко, нагадуватиме про газові угоди з Путіним та добрі відносини з Віктором Медведчуком. З іншого боку, їм важливо, щоб мер Львова Андрій Садовий раптом не підтримав на виборах Анатолія Гриценка, що значно підніме шанси останнього на вихід у другий тур.

Порошенку рекомендують аід час виборчої кампанії частіше зустрічатися з виборцями під будь-яким приводом. Це може бути відкриття доріг, шкіл, заводів – не важливо

Самому Порошенку для повернення симпатій рекомендують кілька речей.

Перше: він має частіше зустрічатися з виборцями під будь-яким приводом. Це може бути відкриття доріг, шкіл, заводів – не важливо. Важливо донести публіці, чому йому не вдалося виконати всі свої обіцянки.

Друге: штаб рекомендує президенту більше і докладніше розповідати про свої успіхи. "Все, що добре – люди сприймають як щось належне. А армія є, безвіз є. Це велика робота, це класний результат, просто людям треба подавати це агресивніше", – із запалом говорить один із співрозмовників на Банковій.

Третє: Порошенку треба дистанціюватися від будь-яких економічних питань, щоб його не звинувачували у малих зарплатах, низьких пенсіях та високих цінах. Це, до речі, підтверджував і Юрій Луценко в інтерв’ю УП. "Суспільство має ставити запитання кандидату в президенти щодо основних функцій президента. Функції президента прописані в Конституції. Бути людиною, яка обіцяє більшу пенсію, зарплату і менші тарифи, — добре. Я "за", якщо для цього є економічні підстави. Але я хочу це чути під час парламентських виборів від кандидатів у прем’єри", – запевняв генпрокурор.

Однак як би Порошенко не хотів дистанціюватися від роботи виконавчої влади, це йому не вдасться. У 2016 році він зробив усе можливе, щоб Арсеній Яценюк подав у відставку і замість нього прем’єром став Володимир Гройсман, якого тоді повністю асоціювали з Порошенком. Байдуже, що нинішній прем’єр не раз конфліктував з президентом через бажання першого бути самостійним і бажання останнього впливати на уряд, все одно в головах пересічного українця Гройсман і Порошенко – одне ціле. Тому, чи хоче цього президент, чи ні, негатив все одно лягатиме на його плечі.

А якщо уряд підніме ціну на газ на 30-60% для отримання траншу МВФ, президентові буде значно важче переконувати виборців у своїй безальтернативністі. Особливо, коли конкуренти почнуть звинувачувати саме його у всіх провалах влади. Зрештою, сам уряд буде не проти перекласти відповідальність на когось іншого.

***

Оточення президента вірить, що він потрапляє у другий тур. При чому у другий тур з Юлією Тимошенко. Через репутаційні ризики, недовіру до влади та ймовірну появу нового кандидата в президенти, на кшталт Володимира Зеленського чи Святослава Вакарчука – до зими їхнього оптимізму може не вистачити.

Зараз Порошенко все зважує, бо він точно не захоче бути другим Ющенком. "Пам’ятаєш, він говорив колись, що жодної кампанії не програв? Якщо він бачитиме, що програє на наступних виборах, він просто не братиме у них участі. Петро не вміє програвати", – пояснює один з найближчих соратників Петра Порошенка.

Якщо вірити цьому, у Петра Олексійовича залишився невеликий вибір – або вигравати, або не балотуватися взагалі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...