П'ять брехливих міфів про УПА

Агенти нацистів і антисемітизм – які міфи про українських воїнів поширювали з часів СРСР.

Про це йдеться в матеріалі видання Politeka, перпедають Патріоти України.

1. Повстанці не воювали проти нацистів.

22 січня 1943 року створили першу сотню УПА. 7 лютого того ж року вона розгромила німецьку комендатуру в р. Володимирець Рівненської обл. Захоплювали районні центри. Навесні 1943 райхскомисару Еріху Коху звітували, що на Волині є лише 2 райони, вільні від “бандитів”. Окупанти боролися з повстанцями з застосуванням літаків і бронетехніки. Німецьке командування визнавало, що бандерівці приносять їм більше клопоту, ніж червоні партизани.

2. Керівництво УПА складалося з агентів нацистів.

Повстанці контактували з німцями в 1930-40 роках. Сподівалися, що Гітлер посприяє розвитку української державності. Але дає згоду та окупацію Угорщиною Закарпаття і підписує 1934 року акт про ненапад з Польщею. У лютому 1941 року з Оунівців створили батальйони “Нахтігаль” і “Роланд”. Перший лише охороняв комунікації, другий не брав участі в бойових діях. Після проголошення акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року батальйони переформатують на боротьбу з повстанцями. Заарештовують провідника ОУН Степана Бандеру. Повстанці починають битися з німцями.

3. Українською повстанською армією командував особисто Степан Бандера.

Від липня 1941 Бандера був у нацистському концтаборі. УПА було засноване в 1942. Першим командиром повстанців став Василь Івахів. Після його загибелі 13 травня 1943 року посаду Головного командира УПА обняв крайовий провідник ОУН на Волині Дмитро Клячківський. З грудня 1943 р. по 5 березня 1950 УПА командував Роман Шухевич. Останнім керівником повстанців став Василь Кук. Його заарештували 23 травня 1954 року.

4. Упівці вбивали євреїв у Львові та Бабиному Яру.

Знищенням євреїв в Україні займалися нацисти. Для цього заснували спеціальні загони – айнзацгрупи, айнзацкоманди і зондеркоманди. Їх формували з місцевих жителів, радянських військовополонених та співробітників колишньої міліції. Туди входили люди різних національностей. Керівництво ОУН (б) у квітні 1941 року в постановах II Великого збору вказало, що головною метою Організації є отримання Української держави, а організація єврейських погромів є намаганням зовнішніх сил відвернути увагу українських мас” від цієї мети, користуючись їх антиеврейскими настроями.

5. Роман Шухевич належав до військ СС.

Шухевич був командиром батальйону “Нахтігаль”. Тоді це військова одиниця була під керівництвом українців і належала до Абверу. ОУН розглядали батальйони, як ядра для майбутніх самостійних збройних сил. Воїни не приносили присягу Німеччини. Оунівці називали “Нахтігаль” і “Роланд” ДУН “Дружини українських націоналістів”. Військові не носили на формі нацистську символіку. 1941 батальйони реорганізовують. Вони починають діяти на контрактній основі. 1 грудня 1942 року закінчується контракт з Шухевичем. Бійці відмовляються присягнути Гітлеру. Офіцерів заарештовують. Шухевич тікає і у листопаді 1943 очолює УПА.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...