П'ять років війни та поневірянь: "Нас кинули", - переселенці з Луганщини нарікають на побутові умови на Буковині (відео)

За гроші ЄС їм запропонували недобудований корпус із отруйною водою.

На Буковині кілька сімей переселенців із Донбасу третій рік живуть у гуртожитку, який не зданий в експлуатацію. Реконструкцію занедбаної будівлі в селі Михайлівка почали за кошти Євросоюзу, але так і не завершили, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

76-річний луганчанин Володимир Сергійович кожен свій день починає з походу по воду з порожньою тарою до сусідів. "П’ять банок беру, і в мене ця вода є", - каже він. У крани потрапляє вода з найближчої криниці, котру не ризикують не те що пити, а навіть митися в ній чи прати одяг. Стічні води з місцевих господарств збираються у невелике озеро у низині, поруч із яким розташований колодязь, звідки потрапляє вода у гуртожиток для переселенців.

Сусідка Ірина Олексіївна показує рідину, яка тече з кранів, і висновки санінспекції про небезпечний вплив цієї води на людське здоров’я. Але жінка запевняє, що отруйна вода – не єдина проблема переселенців. Двоповерхівка, куди поселили втікачів від війни, досі не прийнята в експлуатацію, бо недобудована. Хто міг, давно виїхав, залишилося сім сімей – переважно пенсіонерів, а також матір із п’ятьма дітьми. "Сирість, від цього хвороба. Як губка, всмоктує. З вікон крапає вода, тече просто. Вночі спиш – із підвіконника крапає", - каже переселенка Олена Кудряшова.

Мешканці гуртожитку зверталися до різних інстанцій, але безрезультатно. "Почали ми ходити, запитувати, що ж нас ось так кинули. Гроші закінчилися, проект закрито, чого ви хочете від нас", - розповідає Ірина Мєзенцева. На реконструкцію житла для переселенців кошти виділив Євросоюз, і вони закінчилися в самий розпал робіт. Принаймні, так пояснюють ситуацію в сільській раді. Людям же дозволили заселитися, бо ті взагалі не мали, де жити. "Об’єкт не був повністю завершений через нестачу грантових коштів, і потрібно були додаткові кошти з обласного бюджету. Наша селищна рада лишилась один на один з цією проблемою і з переселенцями", - каже голова Глибоцької селищної громади Григорій Ванзуряк.

В облраді, яка освоювала грантові кошти, тепер переконують, що проект і не передбачав оздоблювальних робіт чи навіть підведення питної води, та й люди, які ним займалися, давно не при посадах. "Цей проект був реалізований при шостому скликанні обласної ради, дане скликання – сьоме, і проект закінчився, коли почало працювати сьоме скликання. Обласна рада виконала все", - каже головний спеціаліст відділу регіонального розвитку Чернівецької обласної ради Тетяна Акришора.

Щоб хоч якось зменшити поневіряння людей, уже за кошти ОТГ в гуртожиток провели електрику та утеплили дах. Тепер намагатимуться очистити воду хоча б до рівня технічної, але на більше, кажуть у селі, грошей місцевого бюджету точно не вистачить.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...