Під кодовою назвою "Бумеранг": У мережу потрапило унікальне відео штурму Майдану

У мережі з'явилася відеореконструкція першої фази штурму Майдану 18 лютого 2014 року.

Сюжет опублікувала лабораторія Jus Talionis Reconstruction Lab, передають Патріоти України.

Активісти синхронізували відео з десятків камер спостереження в центрі Києва. Цей епізод охоплює часовий проміжок із 19:39 до 22:00 18 лютого 2014 та є першою частиною великого епізоду штурму Євромайдану, який тривав від 19:50 до близько 4:30 19 лютого.

Цей штурм ("спецоперація"), як згодом стало відомо, згідно з оприлюдненою інформацією прес-служби тодішнього народного депутата Геннадія Москаля, отримав кодову назву "Бумеранг".

До початку штурму були вбиті або отримали смертельні поранення 15 мітингувальників і 4 правоохоронці. Відбулася масштабна підготовка для "спецоперації", Майдан Незалежності оточили та стягнули велику кількість правоохоронців і "тітушок", а також був задіяний адмінресурс (Київський метрополітен, Укрчастотнагляд т.д.).

За оцінками активістів, під час підготовки до штурму на Майдані Незалежності перебувало близько 20-25 тисяч мітингувальників, під час самого штурму (близько 21:00) їх кількість зменшилася до 15 тисяч. Периметр протистояння утримували не більше тисячі майданівців. Водночас із протилежного боку знаходилися декілька тисяч повністю екіпірованих бійців внутрішніх військ і "Беркута" та кілька сотень спецназівців, озброєних вогнепальною зброєю (зокрема автоматичною).

З 19:39 до 22:00 відбулися дві хвилі наступу на мітингувальників. Усього таких хвиль було чотири: о 19:50, 21:15, 00:00 і 4:30.

Штурм Євромайдану почався з потрійного тарана барикади, яка розміщувалася між будівлями ФПУ й Укоопспілки на вул. Хрещатик: о 19:50 - БТР і вантажівка, о 19:53 - БТР і вантажівка, о 19:59 - два БТР. У цей час на барикаді знаходилися десятки людей, які під час таранів падали з неї.

З 20:00 18 лютого до 00:30 19 лютого під час штурму отримали смертельні поранення 13 мітингувальників (11 померли відразу, ще двоє - через деякий час). Точні час, місце й обставини їх убивства досі встановлюються.

Крім 13 мітингувальників, які зазнали смертельних поранень безпосередньо під час штурму, двоє загинули під час пожежі будівлі ФПУ, а двоє були вбиті "тітушками" на перехресті вул. В.Житомирської і Володимирській - тобто всього 17 чоловік. З боку силовиків за час штурму було вбито 5 осіб.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...