Підсумок чергової "многоходовочки": "Розплата за "жовті желети", або Як Париж вразив Москву у найболючіше місце", - німецька преса

​Путін, як "геній коньюнктури", вирішив підсилити свій вплив на одного з двох ключових гравців ЄС роздмухуванням полум'я громадських заворушень. Однак, влада Франції грати в "піддавки" більше не схотіла, відкинула попередні коливання і вдарила боляче.

В один день Росія отримала відразу два удари по "Північному потоку-2", які ставлять під сумнів успішне спорудження кремлівського газопроводу в Німеччину. Несподівано Москва дізналася про плани Франції, яка виступила проти позиції ФРН на запланованому на цю п'ятницю голосуванні ЄС, на якому буде вирішуватися майбутнє викликає суперечки газопроводу "Північний потік-2". Запеклі суперечки проти газопроводу почалися і в самій Німеччині. "Перед прийняттям важливого рішення в сфері енергетичної політики Франція раптово виступає проти Німеччини: на запланованому на цю п'ятницю голосуванні ЄС, на якому буде вирішуватися майбутнє викликавшого суперечки газопроводу "Північний потік-2", Франція має намір проголосувати проти проекту, повідомляє німецьке видання Süddeutsche Zeitung, передають Патріоти України.

"Підтримуваний Німеччиною проект російського енергетичного концерну "Газпром" "створює стратегічні проблеми" в напружених відносинах між Європою і Москвою. "Ми не хочемо посилювати залежність від Росії і одночасно завдавати шкоди інтересам таких країн ЄС, як Польща і Словаччина", - передає видання слова джерела у французькому уряді.

На голосуванні мова піде про зміну так званого Третього енергопакету, пояснюють автори статті Лео Клімм і Олександр Мюлауер. "Уряд ФРН протягом декількох місяців противиться всім спробам змінити правила ЄС так, щоб у Єврокомісії з'явилася можливість протидіяти "Північному потоку-2".

Брюссель хоче домогтися застосування суворих правил, що діють всередині ЄС, і до газопроводів за межами спільноти. Зокрема, повинні бути строго розмежовані ролі оператора газопроводу і постачальника газу. у випадку з "Північним потоком-2" обидві ролі знаходяться в руках "Газпрому", - вказують журналісти. "Щоб уникнути блокади газопроводу, уряд ФРН у Ерен робив ставку на Францію (...). Домогтися бажаного на голосуванні без Парижа німецькому уряду буде важко. Німеччині доведеться заручитися підтримкою інших країн ЄС. Це, ймовірно, буде непросто (...) ", - зазначає видання.

"При цьому Париж свідомо йде на спір між двома головними європейськими партнерами, чия співпраця має вирішальне значення для Європи. (...) Позиція може помінятися лише за умови, що до справи підключиться сам Макрон", - йдеться в публікації.

Проте нові проблеми Москва отримала вже в ФРН - Російський газопровід "Північний потік-2" розколює Німеччину. "За Рейном розпалюються дискусії про проект будівництва підводного газопроводу з Росією, якому загрожують санкції США. Простір для маневрів у уряду Німеччини скорочується", - пише кореспондент французької газети Les Echos у Франкфурті Полін Уеді.

"З кінця осені 2018 року дебати досягли свого апогею під тиском засобів масової інформації, а також Бундестагу", - говорить Штефан Майстер з Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP).

"Вплинули на зміну ситуації і США: Дональд Трамп протягом довгого часу піддавав проект різкій критиці, бажаючи поставляти свій власний сланцевий газ в Німеччину, а посол США в Берліні на початку року пригрозив німецьким компаніям санкціями за участь в проекті", - вказує журналістка.

"Критика посилюється і в парламенті, де депутати вважають, що така політика робить країну вразливою", - пояснює Штефан Майстер. - Ангела Меркель, яка дозволила будувати "Північний потік-2" і тим самим побічно підтримала його, роками недооцінювала негативні наслідки проекту. "Північний потік-2" конкретизує дебати про економічну автономії Німеччини, її відносини з Росією, США і про енергетичну безпеку Євросоюзу".

Норберт Реттген, депутат ХДС і колишній міністр з охорони навколишнього середовища, виступає проти проекту "Північний потік-2", звинувачуючи його в підриві європейської солідарності. "Заява про те, що це виключно економічний проект, завжди було провокаційним і помилковим", - сказав він Les Echos.

"Принципово не відмовляючись від проекту, депутат німецького Бундестагу від СДПН Йоханнес Шрапс висловлюється скептично: "Ми допустили помилку через те, що в недостатній мірі пов'язували цей процес з положенням наших європейських партнерів, - пояснює він. - Ми повинні серйозніше поставитися до проблемам України, Польщі та країн Балтії", -йдеться в публікації.

"На думку Штефана Майстера, "Берлін загнаний в кут": Німеччина не може відкликати дозвіл на проект, інакше виникнуть труднощі для компаній, які інвестували в проект, або зіпсуються стосунки з Росією, - передає Les Echos. "Уряд намагається обмежити збиток", - підсумовує експерт.

"З одного боку, Берлін прагне до компромісу з Вашингтоном, з урахуванням його планів по створенню терміналу з прийому зрідженого газу в Німеччині, що дозволить США імпортувати туди свій газ - зазначає автор статті. - З іншого боку, Берлін просить Володимира Путіна продовжити транзит частини свого газу через Україну". Таку стратегію Штефан Майстер вважає провальною: "Подібний компроміс не відповідає інтересам ні Вашингтона, ні Москви".

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...