"Пінопластова" планета: таємниці Всесвіту

Астрономи відкрили планету з щільністю, як у пінопласту.

Астрономи виявили в сузір'ї Секстанта вкрай незвичайну екзопланету, що складається з матерії, здатної позмагатися в легкості з пінопластом, йдеться в статті, опублікованій в Astronomical Journal, повідомляють Патріоти України.

"Ця планета у буквальному сенсі "роздулася"- вона важить приблизно в п'ять разів менше Юпітера, але при цьому вона на 40% більше за нього. Її щільність приблизно дорівнює цим показникам для пінопласту, завдяки чому її атмосфера є рекордно великою. Це робить її ідеальним полігоном для перевірки наших методик вивчення екзопланет", - заявив Джошуа Пеппер (Joshua Pepper) з університету округу Леха в Бетлехемі (США).

За останні десять років астрономи відкрили тисячі планет за межами Сонячної системи, частина з яких виявилася схожою на Землю за своїми розмірами, а інші - на зменшені або збільшені копії Юпітера. Зараз планетологи активно працюють над вивченням їх атмосфери для оцінки того, чи може існувати на них життя, і розкриттям історії формування.

Великих успіхів в цьому напрямку було досягнуто при вивченні "гарячих юпітерів" - найбільших і зручних для вивчення планет поза Сонячною системою. Їх розпечена атмосфера виявилася схожою за складом на газові оболонки Юпітера і Сатурна, в основному складаються з водню, гелію і вуглеводнів, а в їх небесах астрономи відкрили екзотичні скляні та свинцеві хмари і дощі з дорогоцінних каменів.

Пеппер і його колеги відкрили ще один екзотичний "гарячий Юпітер", спостерігаючи за зірками в сузір'ї Секстанта за допомогою двох автоматичних телескопів в США і ПАР, побудованих спеціально для пошуків планет у дуже яскравих світил на нічному небі Південної півкулі Землі.

Спостерігаючи за зіркою HD 93396, літнім аналогом Сонця в 320 світлових роках від нас, який майже вичерпав свої запаси зоряного "пального", вчені помітили характерні падіння в яскравості цього світила, що зазвичай виникають в той момент, коли планета проходить по диску зірки і загороджує її світло від спостерігачів на Землі.

Спочатку планетологи припускали, що вони мають справу з великим газовим гігантом або навіть коричневим карликом, проте подальші спостереження за планетою показали, що відкрита ними екзопланета KELT-11b є відносно невеликим, але при цьому унікальним і вкрай незвичайним об'єктом.

Як виявилося, зовнішні оболонки KELT-11b, планети розміром з Юпітер, були незвично сильно роздуті - її щільність становила 0,09 грама на кубічний сантиметр, що трохи більше щільності пінопласту - 0,05 грама на кубічний сантиметр, і більша за густину земної повітря в приблизно десять разів.

Причиною подібного "роздуття", як вважають вчені, є те, що ця планета знаходиться незвично близько до зірки HD 93396, що виділяє незвично багато енергії на останніх стадіях її перетворення в червоного гіганта. Вона робить один оборот навколо світила за п'ять неповних днів і знаходиться приблизно в п'ять разів ближче до нього, ніж Меркурій до Сонця. Завдяки цьому атмосфера KELT-11b розпечена до температури в 1400 градусів Кельвіна, що могло змусити її розширитися до таких великих розмірів.

Нещільна і велика атмосфера KELT-11b, як відзначають вчені, робить її особливо цікавою для розкриття таємниць хімічного складу планет-гігантів, а також перевірки нових методик пошуків слідів життя і оцінки населеності землеподобних планет, чиї атмосфери в сотні разів менше зручні для вивчення за рахунок меншої товщини і меншою однорідності їх складу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...