Пішла інтелектуальна еліта: У Києві 12 священнослужителів УПЦ МП перейшли до ПЦУ

З УПЦ (МП) пішла інтелектуальна еліта, яка впродовж тривалого часу була причетна до формування церковної політики і просвіти, а також зіграла в Україні суттєву роль у створенні позитивної громадської думки про УПЦ (МП).

На сайті Київської митрополії УПЦ (Московського Патріархату) вивісили список священнослужителів, які перейшли "в розкол", тобто до Православної Церкви України, яка у січні 2019 р. отримала від Константинопольської Церкви автокефалію, передають Патріоти України.

"За ухилення в розкол заборонені в служінні дванадцять кліриків Київської єпархії УПЦ", — йдеться на сайті митрополії. Цим священнослужителям митрополія УПЦ (МП) заборонила не тільки служити, але й навіть причащатися.У список увійшли:

- протоієрей Петро Зуєв, настоятель храму на честь св. вмч. Катерини, що на Подолі м. Києва,
- протоієрей Ігор Савченко, штатний священик Кирилівського чоловічого монастиря м. Києва,
- протоієрей Миколай Павленко, штатний священик храму на честь Різдва Іоанна Предтечі на Звіринецькому кладовищі м. Києва,
- протоієрей Георгій Коваленко, настоятель релігійної громади мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії м. Києва,
- протоієрей Олег Скнарь, настоятель Свято-Покровської церкви Головного військового клінічного госпіталю Міністерства Оборони України в м. Києві,
- ієрей Сергій Бережной, настоятель релігійної громади на честь Собору Київських святих в Оболонському районі м. Києва,
- группа кліриків ставропігійного Свято-Преображенського собору в Голосіївському районі м. Києва: протоієреї Андрій Дудченко, Миколай Тишкун, Тарас Козка, протодиякони Ростислав Воробій, Іоанн Гичун, Савва Заріцький.

Як видно, серед вказаного духовенства є відомі в Україні священики, зокрема протоієрей Георгій Коваленко, який тривалий час очолював Синодальний Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП), створив і очолив Головну редакцію телевізійних програм УПЦ МП), був прес-секретарем предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира (Сабодана) і головним редактором офіційних сайтів УПЦ (МП); протоієрей Андрій Дудченко — головний редактор сайту "Православіє в Україні" УПЦ (МП) у 2006-2008 рр., шеф-редактор передачі "Літопис: зв'язок часів" на телеканалі "Глас" у 2009- 2010 роках, засновник відомого місіонерського і богословсько-просвітницього порталу "Київська Русь" kiev-orthodox.org; протоієрей Олег Скнарь — найбільш відомий військовий капелан УПЦ (МП), доцент кафедри біблеїстики Київської духовної академії УПЦ (МП), кандидат богослов'я; протоієрей Петро Зуєв, який раніше очолював відділ інформації та зв'язків з громадськістю Київської єпархії УПЦ (МП), а за часів митрополита Володимира (Сабодана) входив до складу Синодальної комісії УПЦ (МП) по діалогу з УАПЦ і робочої групи, відповідальної за підготовку діалогу з представниками УПЦ КП.

Зі списку випливає, що з УПЦ (МП) пішла інтелектуальна еліта, яка впродовж тривалого часу була причетна до формування церковної політики і просвіти, а також зіграла в Україні суттєву роль у створенні позитивної громадської думки про УПЦ (МП). З приходом до влади митрополита Онуфрія у 2014 р. попередній курс митрополита Володимира на відкритість до суспільства і діалог було згорнуто, а вказані служителі відсунуті на задній план. Наразі вони продовжуватимуть своє служіння в Православній Церкві України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...