Платили мільйони: У США "вибухнуло" розслідування про людей Януковича

Оточення колишнього президента України Віктора Януковича через офшори заплатило близько двох мільйонів євро за лобістські послуги високопоставлених європейських екс-політиків.

Це випливає з документів слідства у США, які є у розпорядженні DW, передають Патріоти України.

Зазначається, що суттєва частина епізодів обвинувачення стосується оплаченої через офшори екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням лобістської діяльності низки високопоставлених колишніх європейських політиків, об'єднаних у неформальну "Габсбурзьку групу". Очолював таємних лобістів Януковича Альфред Ґузенбауер.

До групи також входили екс-прем´єр Італії Романо Проді та, вочевидь, екс-президент Польщі Александер Квасневський. Судові документи і листування, доступні у судовій базі США, частково анонімізовані. Якщо в ідентифікації Ґузенбауера і Проді, з огляду на обставини справи і вказані у документах посади, сумнівів немає, то імовірна роль Квасневського випливає лише опосередковано. Зокрема, з того, що у документах йдеться про "представника голови Європарламенту у справі Тимошенко". Як відомо, у справі Тимошенко посередницька роль була делегована Європарламентом Пету Коксу і Александру Квасневському.

Ґузенбауер в інтерв´ю австрійському виданню Die Presse підтвердив отримання коштів за участь у конференціях, хоч і стверджує, що менше, ніж вказано у документах слідства. "Гроші переказувалися раз на рік або раз на півроку, якщо я правильно пам´ятаю. Помісячно точно не платили. Ці кошти вказані у моїй податковій декларації", - зазначив екс-канцлер.

Як випливає з обвинувального акту і листування між членами команди Пола Манафорта і членами "Габсбурзької групи", європейські екс-політики виступали на панельних дискусіях в авторитетних експертних центрах у Європі і США з написаними під диктовку радників Януковича промовами, а також оприлюднювали у провідних світових друкованих виданнях авторські статті, написані консультантами українського екс-президента або співробітниками українського МЗС. Головні меседжі виступів і статей: підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС має відбутися попри ув'язнення лідерки опозиції Юлії Тимошенко та інші проблеми з демократією в Україні, інакше Київ опиниться в обіймах Москви. Для лобіювання інтересів української влади і Партії регіонів у Брюсселі було також створено "Європейський центр сучасної України". Згідно з матеріалами американського слідства, діяльність цього фонду також таємно координувалася Полом Манафортом і оплачувалася через офшори.

Згідно з листуванням Манафорта з колегами, гонорари іншим членам "Габсбурзької групи" мали становити близько 100 тисяч євро за чотири місяці. Всі кошти надходили через десятки офшорних компаній. Загалом на проплачених дописувачів і промовців, за даними американського слідства, було витрачено близько двох мільйонів євро. Групу найнятих високопоставлених екс-політиків Манафорт представив своїм українським замовникам як "проект Супер-VIP".

Крім виступів і статтей, найняті лобісти мали зустрічатися з чинними високопосадовцями у Брюсселі і Вашингтоні. Зокрема, до лобістьських зусиль у США належало переконувати членів Конгресу у тому, що вибори в Україні були "легітимними", а ув'язнення лідерки опозиції Юлії Тимошенко - законне.

Ще чотири мільйони євро, за даними слідства, було витрачено на послуги американських "приватних детективів", які підготували звіт, що мав довести світовій громадськості нібито ув'язнення Юлії Тимошенко було обґрунтованим і законним. Ще один мільйон був переказаний PR-компанії, яка мала популяризувати цей звіт через світові ЗМІ.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...