Платимо по-новому: Що потрібно знати про споживче кредитування

​Реальна ставка по кредиту в Україні іноді досягає 135% річних, в той час як середня по країні коливається в межах від 22 до 38%.

Справа в тому, що крім «тіла кредиту» і відсотків доводиться оплачувати комісії, штрафи та послуги, про які ні в рекламі, ні в відділенні фінустанови не йшлося, йдеться в пояснювальній записці до закону №2455 «Про споживче кредитування», повідомляють Патріоти України.

З 20 червня закон вступає в силу, вводячи нові правила роботи кредитного ринку. Банки не зможуть в рекламі вказувати процентну ставку без урахування додаткових комісій, платежів і санкцій.
«У розрахунок ефективної ставки будуть включатися всі відсотки по кредиту і платежі за інші послуги кредитодавця, пов'язані з кредитом. Ця вимога буде застосовуватися лише в тому випадку, якщо рекламні матеріали містять будь-які дані (цифри) про витрати споживача», - йдеться в документі.

Також банк або інша фінансова установа зобов'язаний буде оцінювати кредитоспроможність позичальника. Для цього українцям доведеться надавати відповідні документи, наприклад, довідку про доходи. Швидко отримати кредити тільки з паспортом стане складніше.

Ще одна важлива зміна - змінюється черговість погашення кредиту. Раніше боржники в першу чергу погашали штрафні санкції і відсотки, в результаті чого «тіло кредиту» фактично не змінювалося. Після вступу закону в силу, в першу чергу буде погашатися сума простроченого боргу, потім «тіло кредиту» і тільки після цього - штрафні санкції. Парламентарії вважають, що це дозволить боржникам позбутися від «нескінченного лічильника».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...