Погляд зсередини: Чому патрульна поліція стрімко втрачає довіру та особовий склад

Патрульна поліція, яка повинна була стати зразком реформ у країні, стрімко втрачає довіру співгромадян та особовий склад - співробітники йдуть через безпорадність перед порушниками і низькі зарплати.

Про це йдеться в матеріалі журналу Новое Время, передають Патріоти України.

Падіння рівня довіри

Якщо на старті, влітку 2015-го, довіра до людей у чорній коповской формі зашкалювала, а влада називала їх "найуспішнішою реформою", то тепер мундири сильно обтріпалися: за даними соцопитування фонду Демініціативи, у 2017-му довіру до патрульних відчували 34,6% українців, а недовіру - 53,5%. Рік тому ці цифри були помітно кращі: частка українців, готових покластися на патрульних, становила 45,8% за 40,7% "недовірливих".

На сьогодні серед усіх державних та громадських інститутів, за оцінками соціологів, патрульні опинилися на восьмому місці за рівнем довіри: попереду армія, церква, громадські організації, НАБУ і так далі.

Втім, в МВС у цілому показники ще гірші: Нацполіціі, структурним підрозділом якої і є патрульні, довіряє 21% опитаних, а не довіряють 67%.

Що пішло не так

Поки що найочевидніший успіх патрульних - це те, що, почавши з Києва, вони поширилися вже у 28 регіонах України. І нині копи працюють не лише у великих містах, а й у провінційних центрах.

Їм не можна дорікнути за роботу абияк - за 2017-й, за даними Нацполіціі, патрульні склали 1,1 млн протоколів на різних порушників порядку і закону.

А як показують внутрішні оцінки копів, 90% із них в принципі не беруть хабарів. Хоча в попередній міліції ситуація була зворотною: там така сама частка співробітників якраз регулярно "нагрівала руки".

Однак, за словами діючих і колишніх патрульних, у їхній владі занадто мало важелів впливу на ситуацію, закон повною мірою не захищає, а начальство охочіше штрафує, ніж заохочує. І виловлені копами порушники найчастіше уникають відповідальності вже на етапі розгляду справ.

25-річна киянка Лілія Блажеєва майже три роки служила у складі патрульної поліції. У грудні 2017-го звільнилася. Позначилася велика плинність кадрів, наполовину укомплектований штат і, як наслідок, подвійне навантаження. І не тільки це.

"У нас немає елементарного - страховки, соціального захисту. Ми ходимо у старій формі, тому що нову не видають, - перераховує Блажеєва, за звичкою все ще говорячи про себе та своїх колег "ми". - Зарплата - на рівні 2015 року, і ніхто її піднімати не збирається. Патрульні не приїжджають на виклики, тому що їх банально недостатньо".

Олександр Дьяченко, патрульний із Дніпра більшу частину розмови з НВ говорить про те, що йому не подобається у своїй роботі.За правилами, за кожним співробітником повинен бути закріплений напарник, вони зобов'язані мати одну машину і патрулювати строго певний район міста. З таким підходом поліцейські будуть добре орієнтуватися на підшефній території як у плані географії, так і з точки зору знання населення.

Насправді патрульних весь час перекидають з району в район, напарники тасуються. А все тому, що останнім часом у структурі копів утворилася діра - люди масово звільняються, і штат тепер укомплектований лише наполовину.

"Не йдуть з патрульної лише ті, хто з інших міст, і і ті, у кого багато дітей", - упевнений Дьяченко.

Водночас перший заступник начальника патрульної поліції Олексій Білошицький каже, що ніяких дірок немає - під час запуску всіх патрулів сумарна кількість їхніх працівників склала 11 тис. осіб. А зараз служить уже більше 15 тис. І якщо раніше проблеми з кадрами дійсно мали місце, то тепер вони вирішені - адже добрали майже 4 тис. нових копів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...