"Пояс єднання" - найпатріотичніший рекорд України (фото)

Понад тисяча уманчан та гостей фестивалю "Шіді-Ріді" у День Незалежності встановили найпатріотичніший рекорд України, зіткавши на старовинному ткацькому верстаті "Пояс єднання українців".

"Пояс єдності ми розпочали ткати на "Шіді-Ріді 2016", тоді це була просто ідея, що запалила очі місцевих майстрів і переросла у рекорд, який став символом єднання українців", – розповідає організатор фестивалю Софія Чорнономаз, передають Патріоти України з посиланням на "Вечірню Умань".

Автор ідеї "Поясу єднання" – місцева майстриня Владислава Швець та Сергій Черній, які загорілись ідеєю встановити рекорд України, і зібрали команду з 10-ти людей, які щодня вчилися такати пояс. Профінансували рекорд України депутати уманської міської ради, та депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан.

– До нас долучилися як відомі майстри так і люди, які вперше у своєму житті сіли за ткацький верстат. Наймолодшій майстрині 8 років, найстаршій - 60. Саме ці люди закладали основу рекорду, – розповідає Владислава Швець.

16 метрів 53 сантиметри довжини, 5 сантиметрів ширини, 12 годин роботи і 5 кольорів, що символізують прапори які творили історію України.

– Для поясу ми обрали кольори трьох прапорів: червоно-чорний прапор УПА, синьо-жовтий прапор незалежної України і між ними Помаранчева революція. Білий взяли за основу, – говорить Владислава.

Такий рекорд встановлювали в Україні вперше. Як зазначила експерт національного реєстру рекордів Лана Ветрова, до того на старовинному верстаті рекордний пояс не ткав ніхто.

– Я дуже рада, що навчилася ткати пояс, тепер усім у школі розповідатиму, що долучилась до рекорду України, – ділиться враженнями Марія Харченко.

– До мене пояс старано ткала маленька дывчинка, і я не зміг пройти повз верстату, – нехай частинка Західної України також залишиться на цьому фестивалі, – розповідає учасник літературної сцени Олександр Мельник м. Чернівці.

– Колись, на схожому верстаті, моя бабуся ткала рушники, а я збоку спостерігала, коли ж просила в неї поткати, – бабуся казала, що я ще маленька. Я виросла… І лише через 10 років на фестивалі "Шіді-Ріді" здійснилась моя дитяча мрія, поткати на верстаті" – ділиться враженнями уманчанка Ольга Макаренко.

За ткацький станок сів і депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан:

– Найбільше на фестивалі сподобались майстер-класи, до одного з них і сам долучився, зіткавши шматочок поясу, який об’єднує українців.

Пояс, що став своєрідним символом фестивалю, організатори планують продовжити ткати на всіх великих заходах в місті, та за його межами. Як розповідає організатор "Шіді-Ріді" Софія Литвиненко-Чорномаз, пояс, зітканий на фестивалі, об’єднав в одній великій справі усіх гостей свята, і став своєрідним підверженням того що сила українців в єдності, адже якщо кожен старанно буде ткати свій клаптик поясу, то в результаті його ніхто і ніколи не розірве і не розділить.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...