Покрова Пресвятої Богородиці: Традиції і повір'я свята

Покрову вважають головним осіннім християнським святом, історія якого бере початок з подій далекого 910 року в Константинополі.

14 жовтня православні християни відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці, передають Патріоти України.

Покрова Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших релігійних свят в році. Воно дійсно дуже і дуже важливе для всіх віруючих людей, адже належить до двунадесятих свят.

Історія і значення свята

Якщо вірити церковним переданням, то подія, яка послужила точкою відліку в історії свята, сталася понад 1000 років тому. Це було в місті Константинополь, тоді його взяли в облогу вороги і було зрозуміло, що захист рано, чи пізно впаде. Всі люди сховалися в єдиному безпечному місці в місті - в головному храмі. Там вони молилися про порятунок на чолі з блаженним Андрієм і його учнем Єпіфанієм.

І саме останнім стало видіння з Пресвятою Богородицею. Вона спустилася з-під купола храму в супроводі Іоанна Богослова і Іоанна Предтечі і вони почали молитися разом з людьми про порятунок міста. Після цього, вона зняла з себе омофор (покрив - одяг, який носять на плечах) і накрила ним всіх людей, які молилися.

За легендою саме він і врятував людей від ворогів, які до того моменту вже підбиралися до храму.

З цього часу люди почали звертатися за захистом саме до Діви Марії, вони вірили, що вона може врятувати їх від будь-якого горя і небезпеки.

До речі, з історичних фактів, дослідники дійсно говорять, що схоже було. Але думка розходиться з приводу того, хто саме напав на Константинополь. Деякі вважають, що це були Аскольд і Дір. І після такої поразки вони і прийняли християнство.

Традиції свята

Мабуть, найголовніша традиція в Покрова Пресвятої Богородиці - це молитися Діві Марії. Робили це в основному дівчата, просили захисту, заміжжя і всього, що було б доречним. Люди вважали, що саме в цей день Богородиця все чує і намагається допомогти.

Крім цього, кожна віруюча людина обов'язково відвідував храм, або собор, щоб послухати проповідь перед святом і поставити свічку іконі Богородиці.

До речі вважається, що Покрова - це чи не найкращий день в році, щоб зіграти весілля. Вважалося, що якщо відзначати її в цей день, то майбутнього подружжя буде захищати Діва Марія. А це явно запорука успіху.

Всі роботи в полі і по господарству в цей день намагалися закінчувати. З 14 жовтня починався час весіль, гулянь і розваг.

А дівчата, які були незаміжні, але сильно мріяли про це, ходили до церкви спеціально, щоб попросити вдалого заміжжя. Вони повинні були не просто помолитися, а поставити свічку біля ікони Богородиці і після виходу з церкви вимовити наступне:

«Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку»,
«Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю и мене молоду»,
«Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби НЕ зостатися дівкою».

Що прийнято просити у Богородиці

Часом не тільки про заміжжя просили дівчата. Зараз ми розповімо вам докладніше про це. Практично для всього потрібно їсти потрібна молитва, або акафіст, який допомагає вийти заміж, або ж захищає сім'ю.

Також іноді і матері просили, щоб Богородиці благословила їх дочка на вдалий шлюб. Жінка повинна була піти в церкву і сказати:

«Стелися, доріженько щаслива, для молодих и старостів».

А молоді дівчата, які вже вийшли заміж просили про захист сім'ї та, до речі, і про свою красу і молодість. Для цього вони з самого ранку виходили на вулицю, вмивалися росою і говорили:
«Мати Пречиста, хай буду душею та тілом чиста, змій з душі Турбота, а з серця скорбота»

Так само матері просили просто здоров'я для своїх дітей. Для цього потрібно було поставити дитину на поріг і обливати водою через сито.

А найстарша жінка в сім'я в свято Покрови молилася про здоров'я всієї своєї великої родини. Для цього вона брала ікону Богородиці, ставала на лаву, а перед нею на коліна ставали всі діти від малого до великого. Вона тричі хрестила їх іконою, примовляючи:

«Як Цариця Небесна покровом землю всю накриває, так и я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім'я Отця и Сина и Святого Духа. Амінь».

Обряди

Відразу відзначимо, що більшість обрядів ніяк не релігійний, а скоріше народні.
Вважається, що в цей день пора прощатися з осінню і починається зима. Щоб вона пройшла нормально, в теплі та добрі, люди робили чимало цікавих речей.

Наприклад, саме 14 жовтня господині починали розводити вогонь у печі. Але тут є важливий нюанс: у вогні обов'язково повинні бути гілки плодових дерев. Вважалося, що саме це принесе достаток в сім'ю. Крім цього, вірили що такий вогонь сприяє тому, що в наступному році у вас буде прекрасний урожай.

Так, ми звичайно ж розуміє, що піч зараз є мало у кого в будинку. Але такі гілочки можна розпалити просто в тарілці. Запах і дим, за повір'ями, покращують ауру в будинку і виганяють всі нечисть.

А крім цього дуже багато традицій були пов'язані саме з їжею на Покрову. Господині зазвичай пекли пироги робили млинці на свято. Але перед тим, як сідати за стіл усією родиною, господиня обходила з тарілкою в руках всі кути будинку, а після - молилася Богородиці. Тільки після цього можна було їсти.

Так само в цей день пекли коровай. Їм потрібно було пригостити сусідів, родичів і малозабезпечених.

Як ви вже встигли зрозуміти, майже все традиції і обряди цього свята пов'язані саме з жінкою. В цей жовтневий святковий день будь-яка мати намагалася захистити (захистити) від бід своїх дітей покровом, як колись Божа Матір.

Прикмети

Як ми сказали вище, Покрова швидше дівоче свято, тому і прикмети відповідні будуть.

Наприклад, якщо в цей день буде сильний вітер, то незабаром усіх незаміжніх дівчат буде брати в облогу безліч кавалерів.
Якщо напередодні дня Покрови вночі випаде сніг - значить, в цьому році буде багато весіль.

Так само було дуже багато прикмет, які говорили, що потрібно зробити, щоб знайти нареченого:
• Спекти пиріг і пригостити важливих для вас людей.
• Весь день ходити з косою і тільки ввечері розпускати волосся.
• Потрібно носити тільки сукні та спідниці.
• Так само потрібно поставити квіти у вазу, а її на центр столу.

Ворожіння

Таких було чимало, але ми розповімо вам про найцікавіші.
Наприклад, перед сном дівчина повинна з'їсти кілька вареників і вимовити:
"Суджений мій ряджений, принеси мені водички напитися".
І ось, хто присниться дівчині, той і буде її чоловіком.

Крім цього був ще один досить цікавий обряд, пов'язаний з ворожінням. Як ми вже говорили, дівчата зазвичай ходили в храм, щоб поставити Богородиці свічку. І по полум'я вони могли передбачити своє майбутнє.
Яскраве горіння свічки з переморгуванням, означало, що сімейне життя буде яскравим. Якщо ж свічка потріскувала при горінні, то дівчину чекає бурхливе і неспокійне сімейне життя.

Так само на Покрову можна було гадати на зернах. Для цього дівчина повинна була обійти всю своє село і набирати з 9 колодязів потроху води. А після в ній зварити рівно 72 зернят.

Після цього вона відходить від свого будинку на 72 кроки і там розкидає всі ці зерна. Вночі ж вона повинна повернутися і зібрати все, що зуміє знайти.

Якщо попадеться варене зерно - знайде собі чоловіка молодого і багатого, якщо в її руці виявиться гілочка або тріска - він буде вмілим теслею, знайдена папірець передбачає грамотного і заможного нареченого, нічого не знайде, а зачерпне одну лише землю, значить жити їй сімейним життям з хліборобом.

Що не можна робити в Покрову

Покрова - це свято не тільки, коли всі моляться, так само є чимало речей, який не можна робити. Особливо важливих заборон в це свято немає. Як і в будь-яке подібне торжество, звичайно не можна виконувати домашню роботу: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в'язати, гладити.

Важливо, що на Покрову насправді посту немає, хоча багато хто думає навпаки. А якщо ж свято потрапить не середу, або п'ятницю, то і рибу їсти можна. Так що Покрова - це не пісне свято.

На Покрову Пресвятої Богородиці строго заборонено лаятися, сперечатися, лаятися, вживати алкоголь. А крім цього небажано розмовляти на серйозні теми до вечора.

Вважається, що в Покрову не можна позичати гроші, а ще не можна відмовляти сватам - за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще три роки не буде ніким засватана.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...